Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Lokakuu 2020

 

9 Luku Tavaran maahantuonti

EU:n perustana on tulliliitto, joka kattaa kaiken jäsenvaltioiden välisen tavaroiden kaupan. Tulliliitto tarkoittaa sitä, että EU:n jäsenvaltioiden välillä vienti- ja tuontitullit sekä vastaavat muut maksut ovat kiellettyjä ja että suhteessa kolmansiin maihin sovelletaan yhteistä tullitariffia. Tullit ovat osa EU:n omia varoja, ja ne tuloutetaan suoraan EU:lle. Jäsenvaltiot saavat vähentää tulouttamistaan tulleista kantopalkkion. Suomen saama kantopalkkio on nykyisin 20 prosenttia tullien määrästä.

Arvonlisäverolaissa   maahantuonnilla tarkoitetaan vain tilannetta, jossa tavara tuodaan unionin veroalueelle siihen kuulumattomista maista tai sellaisista EU:n jäsenvaltioihin kuuluvista alueista, jotka on jätetty unionin veroalueen ulkopuolelle. Tällaisia jäsenvaltioihin maantieteellisesti ja myös EU:n tullialueeseen kuuluvia alueita, jotka eivät kuitenkaan kuulu EU:n veroalueeseen, ovat Ahvenanmaan maakunnan lisäksi esimerkiksi Tanskan Färsaaret ja Espanjan Kanariansaaret. Veroalueeseen eivät kuulu myöskään esimerkiksi Andorra, Gibraltar, Grönlanti, San Marino tai Vatikaanivaltio.

1.1.2018 maahantuonnin arvonlisäverotus siirtyi Tullilta Verohallinnolle arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkittyjen maahantuomien tavaroiden osalta. Näin ollen arvonlisäverollisten elinkeinonharjoittajien maahantuonnin arvonlisäverotus tapahtuu muun muassa Hollannin, Tanskan ja Ruotsin mallin mukaisesti ”itseverotuksena”. Käytännössä siis maahantuoja laskee maahantuomastaan tavarasta suoritettavan arvonlisäveron määrän itse ja ilmoittaa sen oma-aloitteisten verojen ilmoituksella suoritet...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.