Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Lokakuu 2020

 

7 Luku Veron peruste

Veron perustetta  koskevilla säännöksillä määritellään se arvo, josta verokannan mukainen valtiolle suoritettava vero lasketaan yksittäisestä liiketapahtumasta. Veron perustetta tavaran siirrosta varastointimenettelystä on käsitelty jo edellä AVL 72n §:ssä. Maahantuonnin veron perustetta käsitellään myöhemmin AVL 88–93a §:ssä.

Myös AVL 27 §:n 2 momenttiin sisältyy kiinteistön käyttöoikeuden luovutukseen (esim. huoneiston vuokraus) liittyvä veron perusteen määrittely. Säännöksen mukaan veroa ei suoriteta kiinteistön verottoman käyttöoikeuden luovutuksen yhteydessä tapahtuvasta sähkön, kaasun, lämmön, veden tai muun sellaisen hyödykkeen luovuttamisesta. Näin ollen vuokraisäntä voi ja hänen myös tulee veloittaa edellä mainitut hyödykkeet vuokralaiseltaan ilman arvonlisäveroa, jos myös vuokralaiselta perittävä vuokra on veroton. EUT:n oikeuskäytännössä (EUT 11.6.2009 asia C-572/07, RLRE Tellmer Property) vuokrauksen yhteydessä tapahtuvaa siivousta ei ainakaan kyseisen tapauksen olosuhteissa, joissa kysymys oli rakennuksen yleisten tilojen siivouksesta, pidetty vuokraukselle liitännäisenä liiketoimena, jonka verokohtelu olisi määräytynyt vuokrauksen verokohtelun perusteella.

Vaikka verottomat tavaroiden ja palvelujen luovutukset ja verollisiin luovutuksiin sovellettavat verokannat määritelläänkin varsinaisesti arvonlisäverolain asianomaisissa lainkohdissa, veron perustetta koskevilla säännöksillä on merkitystä myös laissa säädetyn verovapauden tai alennetun verokannan suhteen. Veron perusteen muodostava vastike kaikkine siihen kuuluvine hinnanlisineen on kokonaisuudessaan samanlaisen a...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.