Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Lokakuu 2020

 

10 Luku Vähennettävä vero

Arvonlisäveroa suoritetaan jokaisessa vaihdannan vaiheessa. Veron kertaantuminen on kuitenkin pyritty estämään mahdollisimman laajalla vähennysjärjestelmällä, jonka mukaan pääsääntöisesti kaikki arvonlisäverollista liiketoimintaa varten verollisena hankitut tuotantopanokset ovat vähennyskelpoisia. Siten hyödykkeiden lopullisiin kuluttajahintoihin sisältyy periaatteessa vain yhdenkertainen vero.

Vähennysoikeus koskee vain verovelvollisia. Näin veron kertaantumisen estäminen edellyttää lisäksi sitä, että arvonlisäverotuksen soveltamisala on mahdollisimman laaja. Tällöin myyjällä on oikeus vähentää verollista liiketoimintaansa varten tekemiinsä tuotantopanoshankintoihin sisältyvä arvonlisävero ja veroa tulee tilitetyksi valtiolle ainoastaan myyntihinnan ja tuotantopanoshankintojen erotuksesta. Näin arvonlisäverojärjestelmän keskeiset periaatteet – mahdollisimman laaja soveltamisala ja vähennysoikeus – ovat hyvin kiinteässä yhteydessä toisiinsa.

Vähennysoikeuden seurauksena verovelvollisen tekemän tavara- tai palveluoston kustannusvaikutus on vain verottoman hinnan suuruinen. Arvonlisäveron vähennysoikeus ratkaistaan aina itsenäisesti arvonlisäverolain ja tarvittaessa arvonlisäverodirektiivin säännösten perusteella, eikä tähän ratkaisuun vaikuta, mitä vaikutuksia arvonlisäverovähennyksellä on tuloverotukseen tai kirjanpitoon. Tuloverotusta koskeneessa päätöksessä KHO 2015:157 korkein hallinto-oikeus katsoi, että arvonlisäveron vähennyskelpoisuus on tullut ratkaista arvonlisäveroa koskevassa verotuksessa ja että arvonlisäveron jälkiverotusoikeuden mahdollinen vanhentuminen tai se, ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.