Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Lokakuu 2020

 

13 Luku Ajallinen kohdistaminen

 

135 §
Myynnistä ja tavaran yhteisöhankinnasta suoritettava vero sekä tavaran maahantuonnista Verohallinnolle suoritettava vero, vähennettävä vero ja ilmoitettavat liiketapahtumat kohdistetaan veron tilittämistä ja liiketapahtumien ilmoittamista varten kalenterikuukaudelle sen mukaan kuin tässä luvussa säädetään.

Arvonlisäverotuksen verokausi on pääsääntöisesti kalenterikuukausi (OVML 11 §). Verovelvollinen voi hakemuksesta valita verokaudeksi kalenterivuoden, jos kalenterivuoden liikevaihto tai sitä vastaava tuotto on enintään 30 000 euroa, ja neljänneskalenterivuoden, jos liikevaihto on välillä 30 000–100 000 euroa (OVML 12 § 1 ja 2 mom.).

Arvonlisäverovelvollisen on siten kohdennettava ilmoitettavat liiketapahtumat ja suoritettavat verot, vähennettävät verot ja niiden oikaisuerät aina tietylle kalenterikuukaudelle. Nämä yksittäiseen liiketapahtumaan sovellettavat kohdistamisperusteet on määritelty AVL 13 luvun ajallisen kohdistamisen säännöksillä.

Alkutuotantoa harjoittavat luonnolliset henkilöt, kuolinpesät ja yhtymät tai kuvataitelijat, jotka eivät harjoita muuta arvonlisäverollista toimintaa, saavat antaa arvonlisäveroilmoituksen ja maksaa veron kalenterivuosittain (OVML 11 § 2 mom.). He kohdistavat siis yksittäiset myynnit, ostot ja oikaisuerät kullekin kalenterivuodelle tässä luvussa määriteltyjen periaatteiden mukaisesti.

Jos myynnistä suoritetaan veroa liian myöhään tai ostoista tehdään vähennys liian aikaisin ja näin verokaudelta – eli normaalisti kalenterikuukaudelta – maksettavaa veroa ei ole ilmoitettu ja maksettu oikeaan aikaan oikean suuruisena, aiheutuu tästä verovelvoll...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.