Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Lokakuu 2020

 

6 Luku Kansainväliseen kauppaan liittyvät verottomuudet

AVL 5 luvussa määritellään, milloin tavaran tai palvelun myynnin tai tavaran yhteisöhankinnan katsotaan tapahtuvan Suomessa tai muualla kuin Suomessa. Jos myynti tai yhteisöhankinta ei AVL 5 luvun mukaan tapahdu Suomessa, myynnistä tai yhteisöhankinnasta ei suoriteta arvonlisäveroa Suomeen.

Kun tavaran tai palvelun myynnin tai yhteisöhankinnan katsotaan tapahtuvan Suomessa, myynnistä tai yhteisöhankinnasta on suoritettava arvonlisäveroa Suomeen, ellei myyntiä tai yhteisöhankintaa ole nimenomaisesti säädetty verottomaksi. Kansainvälisen kaupankäynnin kannalta tärkeimmät verottomuussäännökset ovat AVL 6 luvussa.

Arvonlisäverotonta ulkomaankauppaa harjoittavalla yrityksellä on oikeus saada palautuksena tuotantopanoshankintoihinsa sisältyvä arvonlisävero vähennysoikeuden yleisten edellytysten täyttyessä (ks. AVL 131 §). Vastaavaa palautusoikeuttahan ei ole AVL 4 luvussa tarkoitettuun verottomaan toimintaan liittyen (poikkeuksena kuitenkin AVL 56 §:n, 58 §:n ja 59 § 4 k:n mukainen toiminta).

Tässä luvussa viitataan voimassa olevaan EU:n tullilainsäädäntöön eli unionin tullikoodeksiin (952/2013), komission täytäntöönpanoasetukseen (2447/2015) ja komission delegoituun asetukseen (2446/2015).

6.1 Tavaran vienti

Arvonlisäverotuksessa viennillä tarkoitetaan tavaran myyntiä, jossa tavara toimitetaan Suomesta EU:n arvonlisäveroalueen ulkopuolelle.

Viennistä ei ole kysymys, jos tavara ainoastaan laskutetaan EU:n ulkopuolelta ilman, että tavara toimitetaan EU:n ulkopuolelle. Pelkkä tavaran toimitus EU:n ulkopuolelle ei myöskään sellaisenaan merkitse myynnin verottomuutta, vaan myynn...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.