Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Lokakuu 2020

 

11 Luku Kiinteistöinvestointia koskevan vähennyksen tarkistaminen

Vuoden  2008 alusta tehtiin arvonlisäverolakiin huomattavia kiinteistöinvestointien arvonlisäverotukseen liittyviä muutoksia (L 1061/2007). Muutosten taustalla oli EUT:n 30.3.2006 antama tuomio asiassa C-184/04, Uudenkaupungin kaupunki, jossa EUT totesi yksiselitteisesti, että Suomen silloinen arvonlisäverolaki oli EU-oikeuden säännösten vastainen evätessään kokonaan oikeuden arvonlisäveron vähentämiseen kiinteistöihin tai muihin investointitavaroihin tehdyistä investoinneista, jos kiinteistön vuokrauksesta tai muusta käyttöoikeuden luovuttamisesta ei ole hakeuduttu verovelvolliseksi viimeistään kuudessa kuukaudessa kiinteistön tai investoinnin käyttöön ottamisesta.

Tuomionsa perusteluissa EUT käsitteli myös tilannetta, jossa investointitavaran käyttöoikeus vaihtuisi alkuperäisestä vähennykseen oikeuttavasta käytöstä sellaiseen käyttöön, joka ei oikeuta vähennykseen. EUT:n mukaan jäsenvaltiolla ei ole siinäkään tapauksessa oikeutta olla saattamatta voimaan arvonlisäverodirektiivin 184–192 artikloiden mukaista vähennysten oikaisujärjestelmää. Arvonlisäverodirektiivin 187 artiklan mukaan investointitavaroiden osalta tarkistus suoritetaan siis viiden vuoden ajalta mukaan lukien tavaran hankinta- ja valmistusvuosi (tarkistuskausi). Kunakin vuonna tarkistus kohdistuu vain viidennekseen näiden tavaroiden verosta, ja oikaisu perustuu seuraavien vuosien aikana tapahtuneisiin vähennysoikeuden muutoksiin suhteessa tavaran hankinta- tai valmistusvuoteen.

Korkein hallinto-oikeus vahvisti 26.9.2006 antamassaan vuosikirjapäätöksessä KHO 2006:65 omalta osaltaan EUT:n näkemyks...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.