Uutisten vuosihakemisto, Vierashuone 2025
- Uutiset
17.6.2025 11.46
Vierashuoneessa Tomi Rinne, Erkki Hollo ja Ari Ekroos: Kaivosmineraalien hyödyntämisen ja muiden intressien sääntely Suomen lainkäyttövaltaan kuuluvilla merialueillaKysymys merialueilla esiintyvien mineraalien oikeudellisesta asemasta ja hyödyntämismahdollisuuksista on herättänyt kansainvälistäkin kiinnostusta kivennäisiin kohdistuvan kysynnän kasvaessa.
- Uutiset
16.6.2025 11.50
Vierashuoneessa työoikeuden emeritusprofessori OTT VTK Seppo Koskinen: Alisuoriutuminen irtisanomisperusteena - muuttuuko jotakin?Hallituksen esityksen luonnos henkilöön liittyvää irtisanomisperustetta koskevan lainsäädännön muuttamisesta on jo herättänyt monenlaista keskustelua erityisesti alisuoriutumisen osalta. Hallitusohjelmassa todettiin uudistuksen osalta vain siten, että kyse on painava syy -edellytyksen poistamisesta henkilökohtaisia irtisanomisperusteita koskevasta säännöksestä. Hallituksen esityksen luonnos sisältää kuitenkin monia muitakin merkittäviä uudistuksia irtisanomissuojasäännökseen.
- Uutiset
12.6.2025 11.55
Vierashuoneessa OTT Anu Mantila: Mitä annettavaa oikeusfilosofialla ja lainopillisella hermeneutiikalla on oikeudelliselle ratkaisutoiminnalle?Monet käytännön oikeuselämässä työskentelevät tuomarit, syyttäjät ja muut oikeudellisia ratkaisuja tekevät juristit ovat ehkä sulkeneet oikeusfilosofiset kysymykset kokonaisuudessaan ammatillisen horisonttinsa ulkopuolelle. Pragmaatikkoina he saattavat pitää oikeusfilosofisia ja -teoreettisia pohdintoja käytännölle vieraina, yläilmoihin kuuluvina oikeusteoreetikkojen keskinäisinä keskusteluina, jotka eivät juurikaan hyödytä oikeudellista ratkaisutoimintaa. Suhtautuminen saattaa olla nuivaa siitäkin huolimatta, että oikeusfilosofia ja -teoria kuuluvat niin sanottuihin oikeuden yleistieteisiin ja sisältyvät nimikkeinä oikeustieteellisten tiedekuntien perustutkinto-opintoihin. Mutta onko käsitys oikeusfilosofian tai oikeusteorian hyödyttömyydestä oikeuskäytännön kannalta täysin oikea tai ainakin riittävästi perusteltu? Oikeustieteen tohtori Anu Mantila pohtii Edilexin Lakikirjastossa julkaistussa artikkelissaan oikeusfilosofian ja lainopillisen hermeneutiikan merkitystä oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa.
- Uutiset
2.6.2025 11.55
Vierashuoneessa OTT Kalle Mäenpää: KKO 2025:37 ja rakennuskaaren mukainen ankara vastuu eläimen aiheuttamista vahingoistaKorkeimman oikeuden ratkaisu KKO 2025:37 tuo mieleen rakennuskaaren (2/1734) säännökset siitä, ”miten humalisto on istutettava ja kunnossa pidettävä” (7 luku) ja siitä, ”miten sikoja saa terhometsään laskea” (12 luku). Nämä säännökset ovat epäilemättä lakanneet olemasta voimassa jo kauan sitten. Lisäksi Suomessa ei edes ole ”terhometsiä”, joihin sikoja voitaisiin laskea, joten näiltä osin laki lienee myös kuolleena syntynyt. [1]
- Uutiset
26.5.2025 11.54
Vierashuoneessa KTT Brita Kristina Gyllenbögel ja OTT Alfred Streng: Kuluttajansuojalaki ja etämyynti – viides artikkeli kommentaarisarjassaBrita Gyllenbögelin ja Alfred Strengin viides artikkeli Edilex Lakikirjaston kuluttajansuojalakia koskevassa artikkelisarjassa käsittelee kotimyynnin ja etämyynnin sääntelyä. Sekä direktiivillä 2005/29/EY että direktiivillä 2011/83/EU pyrittiin kuluttajansuojan täydelliseen yhdenmukaistamiseen koko EU:n alueella. Jälkimmäisellä direktiivillä on lisäksi laaja soveltamisala. Kuluttajansuojalain kuudennen luvun säännösten muutokset toteutettiin kuluttajaoikeusdirektiivin (2011/83/EU) mukaisesti.
- Uutiset
15.5.2025 11.54
Vierashuoneessa erikoistutkija, OTT Heini Kainulainen ja erityisasiantuntija, OTM Marjo Rantala: Väkivallan riskinarvioinnin puute maksaa ihmishenkiä – Suomeen tarvitaan pikaisesti uutta velvoittavaa lainsäädäntöäApulaisoikeuskansleri otti hiljattain kantaa poliisin toimintaan tapauksessa, jossa entinen miesystävä murhasi naisen, kun tämä oli tehnyt miehestä useita rikosilmoituksia. Kansleri katsoi, että voimassa olevan esitutkinlain perusteella poliisin olisi pitänyt arvioida, oliko nainen erityisen suojelun tarpeessa. Kansleri antoi huomautuksen useille tapauksen tutkimiseen osallistuneille poliiseille, koska he eivät olleet arvioineet naisen turvallisuutta ja väkivallan uhkaa, vaikka tähän olisi ollut useita mahdollisuuksia. Poliisi ei arvioinut väkivallan riskiä kokonaisvaltaisesti, eikä riskienhallinnasta laadittu suunnitelmaa. Kansleri katsoi, että Suomeen tarvitaan ripeää lainsäädännön muuttamista, jotta viranomaiset ryhtyvät käytännössä toteuttamaan niille kansainvälisten sopimusten nojalla kuuluvia velvoitteita.
- Uutiset
6.5.2025 11.55
Vierashuoneessa laamanni, dosentti Kai Kotiranta: Kansan oikeustaju ei kelpaa kriminaalipolitiikan ajuriksiHelsingin käräjäoikeus hylkäsi runsaasti mediahuomiota saaneen niin kutsutun Malmin jutun syytteet. Oikeudenkäynnin lopputulos on herättänyt julkisessa keskustelussa kovaakin kritiikkiä. Oikeusvaltiossa lainkäytölle ja sen lopputuloksille on tunnusomaista, että niitä voidaan arvioida ja kontrolloida myös julkisesti. Medialla on keskeinen rooli tämän tehtävän suorittajana ja tiedon välittäjänä yleisölle. Tässä kirjoituksessa esitetyt taustatiedot Malmin jutusta perustuvat näihin uutisiin ja niistä saatavilla olleisiin julkisiin tietoihin.
- Uutiset
6.5.2025 11.15
Vierashuoneessa työoikeuden emeritusprofessori OTT, VTK Seppo Koskinen: Syrjintäolettama vesittyy – KKO:n ratkaisu KKO:2025:50 uhkaa tasa-arvolain tehokkuuttaKorkeimman oikeuden ratkaisu KKO:2025:50 tuo esiin huolestuttavan kehityksen suomalaisessa syrjintäoikeudessa. Tapauksessa mieshakija A ei tullut valituksi työtehtävään, vaikka hän oli objektiivisesti arvioituna ansioituneempi kuin valittu naishakija. KKO katsoi, että syrjintäolettama oli syntynyt, mutta hyväksyi työnantajan perustelun, jonka mukaan A:n palkkatoive oli "selvästi ylimitoitettu". Tämä ratkaisu murentaa syrjinnän vastaisen sääntelyn tehokkuuden ydinperiaatteita ja antaa työnantajille vaarallisen välineen syrjintäolettaman väistämiseen – ilman todellista näyttöä syrjimättömyydestä.
- Uutiset
5.5.2025 11.00
Vierashuoneessa varatuomari, LL.M. Anu-Tuija Lehto: Merkillinen tuomio tasa-arvosta korkeimmalta oikeudelta (KKO 2025:50, ään.)Tasa-arvolaista ei juurikaan ole korkeimman oikeuden oikeuskäytäntöä. Nyt kuitenkin on saatu tapaus, jossa korkein on arvioinut, oliko kyse sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä, kun työnhakijaa ei ollut kutsuttu haastatteluun sen takia, että hänen esittämänsä palkkatoive oli työnantajasta liian korkea. Tuomio on merkillinen.
- Uutiset
7.4.2025 11.55
Vierashuoneessa OTL, KTL Janne Myllymäki: Miten sijoitusvakuutuksia verotetaan?Suomalaisilla yksityishenkilöt ovat sijoittaneet säästöhenkivakuutuksiin ja kapitalisaatiosopimuksiin varoja useiden kymmenien miljardien eurojen arvosta. OTL, KTL Janne Myllymäki tarkastelee väitöskirjatutkimuksessaan, miten vakuutuksiin tehtyjä sijoituksia verotetaan eri tilanteissa.
- Uutiset
3.4.2025 11.54
Vierashuoneessa KTT, OTK, VT, yliopistonlehtori Hanna Savolainen: Arvonmääritysopeilla selkeyttä pienyrityksen käyvän arvon määrittämiseen osituksessaAvioliiton päätyttyä tapahtuvassa osituksessa jaetaan puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus. Yksi keskeisimpiä ja samalla eniten riitoja aiheuttava osa-alue on omaisuuden arvonmääritys, josta osapuolilla saattaa olla hyvinkin erilaisia näkemyksiä. Haastavuutta lisää se, että laissa ei ole arvostamista koskevia säännöksiä. Näin ollen vastauksia arvostamista koskeviin kysymyksiin on haettava oikeuskäytännöstä ja -kirjallisuudesta. Erityisen hankalina pidetään tilanteita, jossa ositettavaan omaisuuteen kuuluu yritys. Kyse on usein pienyrityksestä, jolle ei yleensäkään ole mahdollista määrittää yhtä ainoaa, absoluuttisen oikeaa arvoa ja jonka arvon määrittämiseen sisältyy paljon harkinnanvaraisuutta. Asiasta kirjoittaa KTT, OTK, VT, yliopistonlehtori Hanna Savolainen Edilexin Vierashuoneessa ja Lakikirjaston vertaisarvioidussa artikkelissa.
- Uutiset
24.3.2025 11.54
Vierashuoneessa juristi Tytti Oras: Julkisuusperiaatteen on oltava ensisijainen kriteeri esitutkintapöytäkirjojen julkisuudessaYleisöllä on oikeus arvioida sitä, millä perustein esitutkintaa on rajattu tai miten tuomioistuimessa esiteltävä näyttö on valikoitu. Esitutkintapöytäkirjojen julkisuutta ei ole syytä rajata siksi, että salassapitoperusteiden tulkinta aiheuttaa käytännön ongelmia.
- Uutiset
19.3.2025 11.52
Vierashuoneessa OTT Antti Tapanila: Ovatko esitutkintapöytäkirjat tuomioistuimessa julkisia?Tiedotusvälineissä ahkerasti uutisoidussa norjalaisen Rolf Nordmon henkirikostapauksessa saatiin lukea pääkäsittelyn päätteeksi sanatarkkoja viittauksia syytetyn kertomuksiin esitutkinnassa. Vaikka oikeudenkäynnin julkisuuden keskiössä ovat tapahtumat pääkäsittelyssä ja aikanaan tuomiosta luettavat ratkaisun perusteet, toisinaan toimittajat haluavat uutisoida myös esitutkinta-aineistosta.
- Uutiset
12.3.2025 11.51
Vierashuoneessa laki- ja kestävyysjohtaja Suvi Collin: Heikennykset yhtiöiden kestävyysraportointiin eivät ole sijoittajan etuYhtiöt ovat perustellusti olettaneet, että kerran hyväksyttyä sääntelyä noudatetaan vähintään sen aikaa, että sääntelyn vaikutuksia voidaan arvioida luotettavasti. Nykyinen poukkoileva sääntelylinja on haitallinen, sillä se lisää epävarmuutta ja heikentää investointihalukkuutta tilanteessa, jossa yhtiöiden toimintaympäristö on jo valmiiksi haastava ja vaikeasti ennakoitava muun muassa geopoliittisten riskien vuoksi. Sääntelyn peruminen myös palkitsee yhtiöitä sen noudattamatta jättämisestä ja muodostaa negatiivisen kannustimen – tämä ei liene toivottu suunta huomioiden pyrkimykset EU:n tiiviimpään yhteistyöhön, kirjoittaa laki- ja kestävyysjohtaja Suvi Collin Edilexin Vierashuoneessa.
- Uutiset
11.3.2025 11.52
Vierashuoneessa esittelijäneuvos Tapio Räty: Uudessa vammaispalvelulaissa riittää myös päätöksentekoon liittyviä soveltamisongelmiaLain muutosprosessissa ei korjattu vammaispalvelulakiin ja sosiaalihuoltolakiin liittyviä aika selvästi tunnistettavia pulmakysymyksiä, jotka tulevat nyt lain soveltajille ratkaistavaksi - siis hyvinvointialueen sosiaalihuollon ammattihenkilöille päätettäviksi. Soveltamisalasäännöksen muutosten johdosta myös asiakasmaksulaki olisi edellyttänyt säännösmuutoksia. Myös nämä muutokset jäivät tekemättä. Tämä ei voi olla vaikuttamatta palveluiden käyttäjien asemaan ja heidän oikeuksiensa toteutumiseen, kirjoittaa esittelijäneuvos Tapio Räty Edilexin Vierashuoneessa.
- Uutiset
10.3.2025 11.54
Vierashuoneessa asianajaja, OTL, LL.M. Eur Jouni Alanen: Hankintalakiin ehdotettu 10 prosentin omistusvaatimus on EU-oikeuden vastainenEU:n tuomioistuin on todennut, etteivät kansalliset direktiiviä tiukemmat sidosyksikkösäännökset ole rajoituksetta sallittuja vaan niiden on oltava EU:n perussopimuksen keskeisten määräysten ja periaatteiden mukaisia. Ehdotetun 10 prosentin omistusvaatimuksen voidaan katsoa olevan yhdenvertaisen kohtelun ja syrjintäkiellon periaatteiden sekä erityisesti suhteellisuusperiaatteen vastainen.
- Uutiset
7.3.2025 11.50
Vierashuoneessa varatuomari, LL.M Anu-Tuija Lehto: Kiintiösääntö ja tasapuolisuusvelvoite tasa-arvolaissaNaisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annettua lakia (609/1986, tasa-arvolaki) säädettäessä liki 40 vuotta sitten perusoikeuksilla ei ollut sellaista asemaa kuin nykyisin. Kuvaavaa on, että eräät vuoden 1985 tasa-arvolain hallituksen esityksen luonnoksesta lausuntonsa antaneet olivat sitä mieltä, ettei ylipäätänsä ollut selvitetty, oliko yhteiskunnassa sukupuoleen perustuvaa syrjintää vai ei. Näistä epäilyistä huolimatta laki säädettiin.
- Uutiset
21.2.2025 11.52
Vierashuoneessa OTT, yliopistonlehtori Evgeniya Kurvinen ja HTM, väitöskirjatutkija Helinä Tiura-Virta: Luottamuksellinen hoitosuhde suojaa pahoinpitelijääKirjoittajat pohtivat poliisin tiedonsaantioikeuden rajoittamisen perusteita tilanteessa, jossa poliisi tutkii sairaalan alueella tapahtunutta pahoinpitelyrikosta. Kirjoituksen pontimena on korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) tapaus KHO 2025:11, jossa oli kysymys siitä, että poliisi oli pyytänyt tietoa sairaalan psykiatrian osastolla hoidettavana olleen potilaan henkilöllisyydestä, koska potilas oli epäiltynä osastolla tapahtuneesta, poliisin tutkittavana olevasta pahoinpitelyrikoksesta. KHO katsoi, että poliisilla ei ollut oikeutta saada pyytämänsä tietoa, koska tieto potilaan henkilöllisyydestä paljastaa samalla hänen terveydentilaansa kuvaavan hoitosuhteen ja tietoa hoitosuhteesta psykiatriseen hoitolaitokseen oli pidettävä sellaisena oikeudenkäymiskaaren (4/1734, OK) 17 luvussa tarkoitettuna terveydentilaa koskevana arkaluonteisena tietona, joka kuului todistamiskiellon piiriin. Näkemyksemme mukaan KHO:n tapaus osoittaa omalta osaltaan nykylainsäädännön ongelmallisuuden. Potilaan oikeus hoitosuhteen luottamuksellisuuteen on painavampi kuin muiden potilaiden Suomen perustuslain (731/1999) 7 §:n mukainen oikeus elämään ja turvallisuuteen.
- Uutiset
17.2.2025 11.54
Vierashuoneessa laamanni, dosentti Kai Kotiranta: Keihäs ja miekka, hattu ja kilpiOikeustieteellinen tutkimus ja asianajo voivat kulkea yhtä matkaa. Voi olla, että joskus tutkija kulkee edellä ja asianajaja perässä, mutta järjestys voi olla päinvastainenkin. Usein tarve tehdä tutkimuksellisia avauksia saa kimmokkeensa jostain kiperästä oikeudellisesta tulkintatilanteesta, josta on saatu asianajotyön seurauksena lainkäyttäjän, viime kädessä korkeimman oikeusasteen, ratkaisu. Ratkaisua voi olla syytä tarkastella objektiivisesti, uteliaasti tai kriittisestikin ja sovittaa näin syntyneet tieteellisesti perustellut teoreettiset kudelmat osaksi laajempaa kokonaisuutta. Joskus voi olla niinkin, että tutkija lanseeraa itsenäisesti kokonaan uuden systematisoimansa oikeudenalan ja markkinavoimien vallassa elävä asianajoyhteisö tai sen osa ryhtyy tämän oikeudenalan asiantuntijaksi. Oikeustieteellisellä tutkimuksella ja asianajotyöllä on keskinäinen kohtalon yhteys. Tutkija ja asianajaja ovat toistensa kohtalon tovereita, kirjoittaa laamanni, dosentti Kai Kotiranta Edilexin Vierashuoneessa.
- Uutiset
13.2.2025 11.55
Vierashuoneessa käräjätuomari Samuli Kulmala: Päivä käräjillä – mutta montako kertaa? Kverulanttien ja sarjavalittajien haasteestaKverulantismia eli sarjavalittamista ilmiönä ei ole Suomessa juurikaan tutkittu. Kverulatiivisen käytöksen taustalla on epäilty vaikuttavan jotain psyykkisiä erityispiirteitä tai häiriöitä. Aiheesta löytyykin oikeudellista ja (oikeus)psykologista tutkimusta ulkomailta. OTM, VT, käräjätuomari Samuli Kulmalan Edilexissä julkaistu vertaisarvioitu avoin artikkeli "Kverulantit eli sarjavalittajat" tuo tätä tutkimusta kotimaiseen oikeustieteelliseen ja oikeuspsykologiseen keskusteluun.