Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Lokakuu 2020

 

5 Luku Myynti ja yhteisöhankinta Suomessa

  5.1 Ulkomaankaupan arvonlisäverokohtelun ratkaiseminen

Arvonlisäverolain hyödykkeiden myyntimaata ja ulkomaankauppaa koskevat säännökset muodostavat mittavan ja varsin monimutkaisen kokonaisuuden, jonka perusteella ulkomaankauppaa harjoittavan tai tavaroita tai palveluja ulkomailta hankkivan olisi pystyttävä selvittämään yksittäisen liiketoimen arvonlisäverokohtelu Suomen lain näkökulmasta. Tämän lisäksi kansainvälistä kaupankäyntiä harjoittavan suomalaisen yrityksen olisi tiedettävä ulkomaankaupasta mahdollisesti muissa maissa aiheutuvat arvonlisäverovelvoitteet ja muut vaikutukset: aiheuttaako toiminta velvollisuuden rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi myös muualla kuin Suomessa, onko yrityksellä mahdollisuus vähentää paikallisiin hankintoihin sisältyvä arvonlisävero, laskun sisältöön liittyvät alv-vaatimukset paikallisissa myynneissä ja niin edelleen.

Yksittäisen liiketapahtuman arvonlisäverokohtelua voidaan lähteä selvittämään seuraavanlaisella kysymyksenasettelulla.

Kuka myy, kuka ostaa

Yleensä on varsin helppoa todeta, kuka myy ja kuka ostaa. Hyödykkeen myyjän ja ostajan asemalla (elinkeinonharjoittaja, muu oikeushenkilö kuin elinkeinonharjoittaja tai yksityishenkilö) on usein ratkaiseva merkitys hyödykkeen verokohteluun. Usein on samalla selvitettävä esimerkiksi, mihin valtioihin ostaja on rekisteröitynyt arvonlisäverovelvolliseksi tai onko myyjällä tai ostajalla kiinteä toimipaikka useammassa kuin yhdessä valtiossa.

Aina ei kuitenkaan ole yksinkertaista edes ratkaista, kuka katsotaan arvonlisäverotuksen näkökulmasta hyödykkeen myyjäksi. Erityisesti välitystoimi...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.