Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Lokakuu 2020

 

4 Luku Poikkeukset myynnin verollisuudesta

Arvonlisäverodirektiivin IX osastossa säädetään vapautuksista. Valtaosa verottomuussäännöksistä on jäsenvaltioita pakottavia säännöksiä, joille jäsenvaltiot voivat kuitenkin tietyissä rajoissa asettaa erityisedellytyksiä vapautusten oikean soveltamisen varmistamiseksi ja väärinkäytösten välttämiseksi.

Suomi on sisällyttänyt pääosan vastaavista verottomuussäännöksistä AVL 4 lukuun. Eräitä arvonlisäverodirektiivin mukaisia verottomuussäännöksiä vastaavat vapautukset on kuitenkin toteutettu direktiivistä poikkeavassa muodossa, ja niitä vastaavat säännökset on sijoitettu lain muihin lukuihin, esimerkiksi eräiden yhteisöjen arvonlisäverovelvollisuutta koskevien poikkeuksien muodossa AVL 2 lukuun. Erityisesti viimeksi mainituin tavoin säädettyjen verovapauksien osalta on usein tulkinnallista, missä määrin yksityiset toimijat voivat tällöin vedota tulkinnoissa suoraan EU-oikeuteen (ks. tältä osin esim. EUT 15.2.2017 asia C-592/15, British Film Institute).

 4.1 Veroton kiinteistön käyttöoikeuden luovutus

 

27 §
Veroa ei suoriteta kiinteistön myynnistä eikä maanvuokraoikeuden, huoneenvuokraoikeuden, rasiteoikeuden tai muun niihin verrattavan kiinteistöön kohdistuvan oikeuden luovuttamisesta.
Veroa ei myöskään suoriteta kiinteistön verottoman käyttöoikeuden luovutuksen yhteydessä tapahtuvasta sähkön, kaasun, lämmön, veden tai muun sellaisen hyödykkeen luovuttamisesta.

Säännöksen tarkoitus

Kiinteistö katsotaan arvonlisäverotuksen terminologiassa tavaraksi. Toisin kuin muiden tavaroiden, kiinteistöjen omistus- tai käyttöoikeuden luovutukset eivät kuitenkaan ole pääsääntöisesti arvonlisäverollisia.

 Kiinte...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.