Hakutulokset
- Uutiset
26.2.2021 10.30
Hovioikeus: Käräjäoikeus ei olisi saanut jättää rikosasian yhteydessä esitettyä yhdenvertaisuuslain 23 §:n mukaista hyvitysvaatimusta tutkimattaHO kumosi KO:n päätöksen hyvitysvaatimuksen tutkimatta jättämisestä. (Vailla lainvoimaa 26.2.2021)
- Uutiset
25.2.2021 11.47
Vierashuoneessa OTM, väitöskirjatutkija Jenna Päläs ja OTK, kuluttaja-asiainneuvos Anja Peltonen: Jakamistalouden moninaisuus on alustasääntelyn ja alustavastuun kehittymisen ydinhaasteKuluttajat ovat kohdanneet alustoilla uusia läpinäkyvyysongelmia ja suojantarpeita, joten alustavastuun ulottuvuudet ovat ajankohtaisia myös kuluttajansuojan osalta. Kuluttajien näkökulmasta epäselvää on ollut esimerkiksi oikean vastuutahon paikantaminen ja vastuun toteutuminen käytännössä alustalta hankitun tavaran tai palvelun virhe- tai turvallisuuspuutetilanteissa. Kuluttajilla on ollut lisäksi vaikeaa hahmottaa, mikä osapuolista (alusta vai toinen alustakäyttäjä) tosiasiallisesti on kuluttajan vastapuolena ja mikä on vastapuolen kuluttajansuojaoikeudellinen asema (onko tarjoaja suhteessa kuluttajaan elinkeinonharjoittaja vai yksityishenkilö). Heikomman suojalle rakentuva kuluttajansuojasääntely ei lähtökohtaisesti sovellu kahden kuluttajan (tai yksityishenkilön) välisiin sopimussuhteisiin. Avoin uutinen
- Uutiset
25.2.2021 11.20
Isä ei ollut tavannut 12-vuotiasta lastaan vuosiin - toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus myönsi isälle lastaan koskevan tietojensaantioikeudenIsä oli vaatinut, että KO:n päätös kumotaan siltä osin kuin hänelle ei ollut myönnetty tietojensaantioikeutta lapsensa koulunkäyntiin, terveydenhuoltoon ja viranomaisiin liittyvissä asioissa. Isä oli vaatinut, että hänelle myönnetään tietojensaantioikeus lapsensa edellä mainittuihin asioihin. HO totesi, että oikeuskäytännössä on varsin yleistä, että vanhemmalla on lasta koskeva tietojensaantioikeus niissäkin tilanteissa, joissa vanhemmalla ei ole mitään muuta huoltajalle kuuluvaa oikeutta. HO katsoi, ettei asiassa ollut tullut ilmi sellaisia seikkoja, joiden vuoksi tietojensaantioikeuden myöntämistä koskevasta pääsäännöstä olisi ollut syytä poiketa. (Vailla lainvoimaa 25.2.2021)
- Uutiset
25.2.2021 10.00
Kuluttajariitalautakunta: Ostajalla ei ollut oikeutta saada kauppaa puretuksi tai emolevyä palautetuksiKuluttaja osti helmikuussa 2019 J Oy:ltä Asus ROG STRIX Z270H GAMING -emolevyn hintaan 199 euroa. Tuotteelle myönnettiin kolmen vuoden takuu. Asiassa oli riitaa siitä, oliko tuotteessa virhe prosessorikannan vaurioituneiden pinnien vuoksi. Asiassa oli riidatonta, että kuluttajan emolevy oli vaurioitunut takuuaikana. Vaurion laatu huomioon ottaen lautakunta katsoi myyjän toimittaman selvityksen osoittaneenn, että emolevy oli todennäköisimmin vaurioitunut ostajan käyttövirheen seurauksena. Lautakunta totesi emolevyn olevan käyttökelvoton prosessorikannan vaurion vuoksi. Emolevy oli siten menettänyt arvonsa. Lautakunta katsoi, ettei ostajalla ollut oikeutta saada kauppaa puretuksi tai emolevyä palautetuksi. - Uutiset
25.2.2021 9.20
EU-komissiolta ehdotus uudeksi asetukseksi – EU:ssa matkustavat voivat jatkossakin käyttää puhelinta ulkomailla ilman lisämaksujaKomissio esitti keskiviikkona (24.2.) ehdotuksen uudeksi verkkovierailuasetukseksi, jotta eurooppalaiset voisivat jatkossakin käyttää verkkovierailupalveluja ilman lisämaksuja matkustaessaan EU:ssa.
- Uutiset
25.2.2021 8.39
Kuluttajariitalautakunta: Kuluttajalla oli oikeus peruuttaa nettihuutokaupasta ostetun matkailuauton kauppa etämyyntisäännösten perusteellaKuluttaja osti 28.1.2019 myyjäliikkeeltä vuonna 2008 käyttöönotetun Toyota Hiace matkailuauton 6 750 eurolla. Auton matkamittarin lukema oli kaupantekohetkellä 642 666 kilometriä. Kauppakirjassa viitattiin Huutokaupat.com huutokauppaehtoihin ja Huutokaupat.com myyntiehtoihin. Osapuolet olivat eri mieltä siitä, oliko kyse sellaisesta etäkaupasta, jonka kuluttaja voi peruuttaa määräajassa. Lautakunta katsoi, että kuluttajalla oli ollut oikeus peruuttaa kauppa KSL 6 luvun etämyyntisäännösten perusteella.
- Uutiset
25.2.2021 8.19
Tukes: Vapaa-ajan palveluissa tapahtui viime vuonna 36 vakavaa onnettomuuttaTurvallisuus- ja kemikaaliviraston tietoon tuli viime vuonna 36 vakavaa vapaa-ajan palveluissa tapahtunutta onnettomuutta. Vakavaksi onnettomuudeksi luokitellaan esim. kuolemantapaukset, rankavammat ja isot murtumat. Eniten vakavia onnettomuuksia tapahtui uimarannoilla ja uimahalleissa, ratsastuspalveluissa ja trampoliinipalveluissa. Yhdessätoista onnettomuudessa asiakas kuoli tapaturmaisesti. Näistä kahdeksan oli hukkumisia. Laskettelussa, luontopalveluissa ja moottoriurheilussa kuoli kaikissa yksi asiakas.
- Uutiset
24.2.2021 14.03
Hovioikeus kohtuullisti täytäntöönpanohakemuksensa peruuttaneen isän maksettavaksi tuomittujen oikeudenkäyntikulujen määrääIsän velvoittamista korvaamaan äidin oikeudenkäyntikulut täysimääräisenä oli pidettävä ilmeisen kohtuuttomana. Asiassa oli näin ollen OK 21 luvun 8 b §:n nojalla peruste alentaa isän äidille korvattavaksi tuomittavien oikeudenkäyntikulujen määrää. Asian näin päättyessä äiti sai pitää oikeudenkäyntikulunsa HO:ssa vahinkonaan. (Vailla lainvoimaa 24.2.2021)
- Uutiset
24.2.2021 11.14
Hovioikeus arvioi sijaisauton käytön korvauskelpoisuutta liikennevakuutuksesta toisin kuin käräjäoikeusHO totesi, että sijaisauton käytön korvauskelpoisuus liikennevakuutuksesta on tarkoitettu kattamaan ensi sijassa sellaisia tilanteita, joissa autottomuudesta aiheutuu vahingonkärsineelle ansiotulojen vähentymistä taikka muuta erikseen todennettavissa olevaa taloudellista haittaa. Toisin kuin KO, HO katsoi, että ansiotoimintaan liittymättömästä kulkemisesta vapaa-ajan asunnolle tai tyttären kuljettamisesta aiheutuneita kustannuksia ei voitu pitää sellaisina kustannuksina, jotka olisi korvattava liikennevakuutuksesta. Asiassa esitetyin perustein HO katsoi, että vastaaja ja tässä tapauksessa Vakuutus Oy liikennevahingosta tosiasiallisesti vastuussa olevana vakuutusyhtiönä oli vapautettava velvollisuudesta korvata sijaisauton vuokrakuluja. Asiassa oli ratkaistavana myös se, voiko HO ylipäätään tutkia Vakuutus Oy:n vaatimuksen muutoksenhakuasetelma huomioon ottaen. (Vailla lainvoimaa 24.2.2021)
- Uutiset
23.2.2021 15.31
Hovioikeus: Käräjäoikeus ei olisi saanut jättää rikosasian yhteydessä esitettyä yhdenvertaisuuslain 23 §:n mukaista hyvitysvaatimusta tutkimattaHO katsoi kahdessa eri päätöksessään, ettei KO olisi saanut jättää hyvitysvaatimusta tutkimatta. Hyvitysvaatimus oli perustunut samoihin tapahtumiin ja tekoihin, joihin työsyrjintää koskevan syytteen teonkuvaus oli perustunut. Näin ollen hyvitysvaatimusta oli pidettävä sillä tavoin syytteessä tarkoitetusta rikoksesta johtuvana, ettei asiassa ei ollut estettä käsitellä hyvitysvaatimusta rikosasian yhteydessä. KO:n päätökset yhdenvertaisuuslain 23 §:n mukaisen hyvitysvaatimuksen tutkimatta jättämisestä kumottiin. Asiat palautettiin KO:een, jonka on päätösten saatua lainvoiman omasta aloitteestaan otettava asiat uudelleen käsiteltäviksi. (Vailla lainvoimaa 23.2.2021)
- Uutiset
23.2.2021 11.00
Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus velvoitti äidin korvamaan isälle sovintoon päätyneen täytäntöönpanoriidan oikeudenkäynti- ja asianosaiskulutHO:ssa oli kysymys siitä, oliko äiti velvollinen korvaamaan isän oikeudenkäyntikulut. HO katsoi, että äiti oli velvoitettava korvaamaan isälle tämän oikeudenkäyntikulut KO:ssa siltä osin kuin ne johtuivat lainoppineen avustajan käyttämisestä. Asianosaiskulujen osalta HO totesi, että isä oli toimittanut KO:lle asianmukaisen erittelyn asianosaiskulujen perusteista (KKO 1997:195). Kulut koostuivat toimenpiteistä ennen avustajan hankkimista, istuntoihin osallistumisesta ja sijaisen hankkimisesta istuntojen ajaksi. OK 21 luvun 8 §:n nojalla voidaan asianosaiselle korvata välittömästi oikeudenkäyntiin liittyvä menetys. Tällaisena voidaan pitää osallistumisesta istuntoihin, joissa läsnäolo on tarpeen, aiheutuva ansionmenetys sekä esimerkiksi sijaisen hankkimisesta liikkeeseen oikeudenkäynnin ajaksi yrittäjälle seurannut kustannus (ks. myös HE 107/1998 vp s. 19). HO katsoi, että äiti oli velvollinen korvaamaan myös isän asianosaiskulut. Asiassa mainituilla perusteilla HO katsoi, että äiti oli velvollinen korvaamaan isälle tämän vaatimat 7.887,74 euroa oikeudenkäyntikuluista KO:ssa. Näin ollen KO:n päätöstä oli muutettava. Asian lopputulos huomioon ottaen äiti oli velvollinen korvaamaan isän oikeudenkäyntikulut myös HO:ssa. (Vailla lainvoimaa 23.2.2021)
- Uutiset
23.2.2021 9.38
KHO:n ratkaisu kansalaisuusasiassaKansalaisuusasia – Kansalaisuusaseman määrittäminen – Vieraan valtion kansalaisuuden saaminen hakemuksesta – Suomen kansalaisuuden menettäminen – Vuoden 1968 kansalaisuuslaki – Väestötietomerkintä – Olosuhteiden vakiintuminen – Luottamuksensuoja - Uutiset
22.2.2021 14.00
Hovioikeus määräsi lapsen heti palautettavaksi EspanjaanKoska lapsen isä oli syyskuussa 2020 luvattomasti jättänyt palauttamatta lapsen Suomesta Espanjaan ilman lapsen äidin suostumusta ja lapsen palauttamatta jättäminen oli loukannut lapsen äidillä olleita lapsen huoltoa koskevia oikeuksia, lapsi oli määrättävä heti palautettavaksi asuinpaikkavaltioonsa Espanjaan. (Vailla lainvoimaa 22.2.2021)
- Uutiset
22.2.2021 13.14
Hovioikeus hylkäsi huostaanotettujen lasten isän vaatimuksen laajasta tiedonsaantioikeudestaHO katsoi, ettei asiassa ollut lasten etuun perustuvia syitä määrätä isälle laajaa tiedonsaantioikeutta heidän koulua, terveyttä ja lastensuojelua koskeviin tietoihinsa myöskään lapsenhuoltolain 9 §:n 1 momentin 3 kohdan nojalla. (Vailla lainvoimaa 22.2.2021)
- Uutiset
22.2.2021 10.30
Hovioikeus vesivahingon vastuunjakoa koskevassa riidassa: Asunto-osakeyhtiön oli palautettava saamansa perusteeton etuKanteessa tarkoitetun edun perusteettomuuden arvioinnissa kysymys oli siitä, millainen oli vastuunjako vesivahingon korjauskustannuksista. Ratkaistavana oli se, oliko asunto-osakeyhtiön kunnossapitovastuulle kuulunut seikka aiheuttanut makuu- ja vaatehuoneessa ilmenneet vahingot ja oliko yhtiön vastaajien maksusuorituksesta saama etu siten ollut perusteeton. Mikäli näin ei ollut, kysymys oli toissijaisesti siitä, olivatko valittajat osakkeenomistajina osittain vastuussa vesivahingon korjauskustannuksista, jolloin kysymys oli myös korjauskustannusten määrästä ja jakoperusteesta osakkeenomistajien ja asunto-osakeyhtiön välillä. Asiassa ei ollut väitetty, että huoneiston vesivahinko olisi aiheutunut valittajina olevien osakkeenomistajien tuottamuksen perusteella. Näin ollen kysymys ei ollut AsOyL 24 luvun 2 §:n 1 momentin tarkoittamasta osakkeenomistajan vahingonkorvausvelvollisuudesta. HO arvioi OK 17 luvun 2 §:n 3 momentin mukaisesti kustannusten jakautumisen siten, että yhtiön vastattavia olivat sen itse tekemästä jaosta ilmenevien lisäksi puolet purku- ja rakennustöiden sekä materiaalien ja jätekustannusten määristä. Koska Asunto-osakeyhtiö oli saanut kantajilta 3.879,47 euron maksusuorituksen, etu suorituksesta oli ollut 1.749,71 euron osalta perusteeton. (Vailla lainvoimaa 22.2.2021) - Uutiset
22.2.2021 10.13
Erillisen ulkoilualueen aitaaminen vammaisille oppilaille rikkoo yhdenvertaisuuslakiaTuoreessa kantelupäätöksessä Lounais-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että pelkkä turvallisuuteen pyrkiminen ei oikeuta rajaamaan vammaisten oppilaiden ulkoilua erilliselle aidatulle alueelle. Kantelupäätöksen seurauksena Pöytyän kunta on saanut huomautuksen. Aluehallintoviraston päätös nojaa yhdenvertaisuusvaltuutetun lausuntoon. - Uutiset
22.2.2021 10.00
KHO:n ratkaisu kansalaisuusasiassaKorkein hallinto-oikeus totesi, ettei Suomen kansalaisena voitu kansalaisuuteen liittyvien oikeuksien ja velvollisuuksien vuoksi pitää henkilöä, joka oli menettänyt Suomen kansalaisuuden laissa säädetyissä tapauksissa. Yleinen etu edellytti, ettei Suomen kansalaisuutta koskevan merkinnän jääminen väestötietojärjestelmään sellaisenaan voinut olla perusteena kansalaisuuden säilymiselle, vaikka merkintä olisi ollut järjestelmässä pitkänkin aikaa. - Uutiset
19.2.2021 16.00
Hovioikeuden ratkaisu yhtiöiden välistä vahingonkorvausta koskevassa asiassaHovioikeudessa on X Oy:n valituksen johdosta ratkaistavana kysymys, oliko Y Oy antaessaan alennuksia asiakkaille ja poikkeamalla X:n hinnaston mukaisista hinnoista toiminut vastoin näiden välisessä sopimuksessa sovittua ja aiheuttanut taloudellista vahinkoa X:lle. Hovioikeus katsoi, että Y:n ei näytetty menetelleen vastoin sen noudatettavana olleesta sopimuksesta johtuvia velvoitteita ja siten oikeudenvastaisesti aiheuttaneen X:lle vahinkoa. (Vailla lainvoimaa 19.2.2021) - Uutiset
19.2.2021 15.23
Euroopan komissio käynnistää henkilötietojen siirtoja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan koskevan prosessinKomissio käynnisti perjantaina (19.2.) prosessin, jonka tavoitteena on hyväksyä kaksi tietosuojan riittävyyttä koskevaa päätöstä henkilötietojen siirtämisestä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Toinen päätös koskee yleistä tietosuoja-asetusta ja toinen lainvalvontadirektiiviä. Otettuaan huomioon Euroopan tietosuojaneuvoston lausunnon Euroopan komissio pyytää jäsenvaltioiden edustajilta vihreää valoa niin kutsutussa komiteamenettelyssä. Tämän jälkeen Euroopan komissio voi tehdä lopulliset päätökset tietosuojan tason riittävyydestä Yhdistyneessä kuningaskunnassa. - Uutiset
19.2.2021 12.33
Apulaistietosuojavaltuutettu: Lasten koulukuvien lisääminen laskuihin pienoiskoossa ei ollut yleisen tietosuoja-asetuksen mukaistaApulaistietosuojavaltuutettu on määrännyt koulukuvayrityksen muuttamaan käytäntöään, jossa se on lisännyt laskuille mustavalkoiset pienoiskuvat lasten koulukuvista. Rekisterinpitäjän mukaan sen henkilökunta pystyy pienoiskuvien perusteella varmistamaan, että lähetettävät kuvat ja lasku täsmäävät. Apulaistietosuojavaltuutettu katsoo, että lisäämällä lasten kuvat laskuihin rekisterinpitäjä on käsitellyt henkilötietoja tarpeettoman laajasti.