Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Arvonlisäverotus

Lokakuu 2020

 

18 Luku Rekisteröinti

18.1 Rekisteröityminen arvonlisäverovelvolliseksi

 

172 §
Verovelvolliset merkitään arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.
Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ei 1 momentista poiketen merkitä 26 d §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetun uuden kuljetusvälineen ostajaa, joka ei ole tämän lain mukaan muusta toiminnasta verovelvollinen ja johon ei sovelleta 148 a §:ää.

Rekisteröitymismenettely ja Y-tunnus

 Arvonlisäveron voi käytännössä pätevästi tilittää ja vähennykset toteuttaa vasta sen jälkeen, kun elinkeinonharjoittaja on asianmukaisesti rekisteröity arvonlisäverovelvolliseksi. Siten arvonlisäverotuksen piirissä olevaa toimintaa harjoittavan elinkeinonharjoittajan on ennen toimintansa aloittamista tehtävä tästä kirjallinen ilmoitus Verohallinnolle.

Laskussa ei saa mainita veron määrää tai verokantaa, ellei myyjää ole merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Verohallinnon ohjeessa 27.9.2019 Dnro VH/1780/00.01.00/2019 ”Laskutusvaatimukset arvonlisäverotuksessa” ja AVL 209e §:n 4 momentin viimeisessä virkkeessä todetaan kuitenkin, että jos myyjän arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröinti on vireillä, myyjä voi merkitä laskuun veron ja verokannan edellyttäen, että hän mainitsee rekisteröinnin olevan vireillä (Verohallinnon ohjeessaan 27.9.2019 suosittelema teksti on ”alv-rekisteröinti vireillä”).

Patentti- ja rekisterihallitus sekä Verohallinto ylläpitävät yhteistä yritys- ja yhteisötietojärjestelmää (YTJ), joka mahdollistaa tietojen ilmoittamisen yhdellä ilmoituksella molemmille viranomaisille. Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä ovat yritykset ja yhteisöt, jotka on merkitty kauppare...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.