Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Heinäkuu 2007

17 Luku Verotusmenettely 

1 Yleistä

Elinkeinotulon verotus, kuten tuloverotus yleensäkin, toimitetaan lain mukaan vuosittain veroilmoituksen perusteella. Verotuksen toimittaminen käsittää aineellisten veronormien mukaisen verokohtelun määrittämisen säädettyjä muotomääräyksiä noudattaen sekä verojen määrän laskennan ja niiden maksuunpanon. Vuosittain säännönmukaisesti toimitettavan verotuksen lisäksi laissa on verotusmuotoja jälkeenpäin todettujen virheiden, laiminlyöntien ja väärinkäytösten varalta sekä sen varalta, että verotus on jäänyt toimittamatta ilman verovelvollisen tai viranomaisen moitittavaa menettelyä (jälkiverotus ja veronoikaisu). Samoin järjestelmä sisältää verotusmuotoja, joilla reagoidaan verotuspäätöksiin tehtyihin muutoksiin (verotuksen muuttaminen muutoksenhaun johdosta, seurannaismuutos ja uudelleen toimitettava verotus).

Keskeinen säädös on laki verotusmenettelystä 1558/1995 (VML), joka tuli voimaan vuoden 1996 alusta. VML kattaa yleislakina elinkeinoverotuksen menettelymuodot sekä verotuksen toimittamisen että muutoksenhaun osalta. Siinä on myös säädetty verotuksessa noudatettavat yleiset periaatteet ja ilmoitusvelvollisuuden sisältö pääpiirteissään sekä delegoitu Verohallitukselle oikeus antaa tarkempia määräyksiä asiasta. Muita tärkeitä asioita VML:ssa ovat sivullisten tiedonantovelvollisuuden ja verovastuun sääntely, korkotekijän sääntely ja erilaiset sanktiot.

VML:n nojalla annetussa Verohallituksen päätöksessä 5/2006 on yksityiskohtaiset säännökset mm. ilmoitusvelvollisuuden laajuudesta, veroilmoituksen antamisajasta ja -tavasta sekä veroilmoituksen sisällöstä eri verovelvollisryhmien osalta.

Laissa rajoite...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.