Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Heinäkuu 2007

15 Luku Sukupolvenvaihdos

1 Milloin ja miten

On arvioitu, että 10 vuoden kuluessa sukupolvenvaihdos tapahtuu useissa kymmenissä tuhansissa yrityksissä. Vaihdoksen tapahtuessa suunnitellusti yrityksen luoja väistyy kerralla tai vähitellen sivuun katsomaan muiden toimintaa ohjaimissa. Pelissä on usein tunteita, joten sukupolvenvaihdos on aina hoidettava erittäin hienotunteisesti. Päätöksenteko on monimuuttujapeliä, jossa lähdetään liikkeelle väistyvän yrittäjän osallistumisesta päätöksentekoon, toiminnan jatkajan/jatkajien valmiuksista ja väistyjän taloudellisista tarpeista sekä toimenpiteiden rahoituksesta. Aina ei ole helppoa huolehtia myöskään perillisten yhdenmukaisesta kohtelusta.

Samanaikaisesti täytyy huolehtia siitä, ettei aiheudu tarpeettomia verokustannuksia. Suunnittelussa on sovitettava yhteen lahjaverotus, tuloverotus ja varainsiirtoverotus. Arvonlisäverotuksella on vain harvoin merkitystä suunniteltaessa sukupolvenvaihdosta.

Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistavaksi on valittava aina esillä olevaan tilanteeseen parhaiten soveltuvat oikeustoimet. Keinot ja veroseuraamukset vaihtelevat suuresti sen mukaan, onko kohteena yksityisliike, henkilöyhtiö vai osakeyhtiö. Joskus parhaimpaan lopputulokseen pääseminen edellyttää, että ennen varsinaista sukupolvenvaihdoksen edellytyksenä olevaa yrityksen omistajanvaihdosta toteutetaan yhtiömuodon muutos tai jokin muu yritysjärjestely.

Yrityksen omistajanvaihdos voidaan toteuttaa ensinnäkin kaupalla. Tässä yritystoiminnan jatkaja maksaa yrityksestä luopuvalle käyvän hinnan. Seurauksena on jatkajan henkilökohtainen velkaantuminen joko rahoituslaitokselle tai myyjäll...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.