Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Heinäkuu 2007

13 Luku Kansainvälinen verotus

1 Yleistä

Yritystoiminnan harjoittaminen ei ole koskaan ollut sidottu valtiollisiin rajoihin. Nykyisin yhä suurempi osa liiketoiminnasta tapahtuu globaalisti ja ylittää valtioiden väliset rajat. Samoin yksityisten ihmisten liikkuvuus maasta toiseen lisääntyy entisestään ja ihmisten ulkomailta saamien tulojen määrä kasvaa. Kansainvälistyminen antaa näin ollen kasvavan roolin myös  kansainvälisen vero-oikeuden merkitykselle.

Kansainvälisen vero-oikeuden tarkoituksena on toteuttaa valtioiden välinen tulonjako. Jokainen valtio haluaa mahdollisimman paljon verotuloja itselleen ja pyrkii pitämään oikeuksistaan kiinni.  Kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi ja tulonjaon toteuttamiseksi on valtioiden luotava pelisäännöt tulojen verottamiselle. Kansainvälisen vero-oikeuden normisto pohjautuu valtioiden sisäiseen lainsäädäntöön ja verosopimuksiin. Suomen tulee lisäksi ottaa huomioon Euroopan Unionin perustamissopimuksen ja direktiivien määräykset.

Yleensä valtioiden sisäisessä lainsäädännössä on myös rajoituksia valtion verotusoikeudelle. Tällöin sisäisessä lainsäädännössä on määritelty  yleisen ja rajoitetun verovelvollisuuden käsitteet.  Yleisesti verovelvollinen on velvollinen maksamaan veroa  maailmanlaajuisesta tulostaan kun taas  rajoitetusti verovelvollinen on velvollinen maksamaan veroa ainoastaan kyseisessä valtiossa saamistaan tuloistaan. Lähtökohtaisesti kyseisessä valtiossa asuva henkilö on siellä yleisesti verovelvollinen ja muut ovat rajoitetusti verovelvollisia.  Asumiskäsitteen määrittely vero-oikeudessa on yleensä laajempi kuin mitä se konkreettisesti on. Tästä johtuen henkilö voi olla v...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.