Uutisten vuosihakemisto, Yleiset 2022
- Uutiset
6.6.2022 16.00
Luetuimmat uutiset toukokuussa 2022Lue toukokuun 2022 luetuimmat Edilex-uutiset.Avoin uutinen
- Uutiset
1.6.2022 14.44
Lainvalmistelijoiden koulutusohjelmalla kohti parempaa sääntelyäLiikenne- ja viestintäministeriö järjesti yhdessä Itä-Suomen yliopiston ja viiden muun ministeriön kanssa lainvalmistelijoiden koulutusohjelman vuosina 2018-2021. Esittely koulutusohjelmasta ja sen tuloksista julkaistiin 1.6.2022. Julkaisussa esitellään koulutuksesta saatuja käytännön eväitä lainvalmistelijoiden osaamisen kehittämiseen ja lainvalmistelun tutkimukseen.
- Uutiset
24.5.2022 10.10
DVV: Konekäännösten mahdollisuuksia rajat ylittävän arjen helpottamisessa selvitetään Pohjoismaiden ja Baltian maiden keskenPohjoismaiden ministerineuvoston Suomen puheenjohtajuuskauden hankkeessa ”Maailman sujuvinta maiden välistä arkea ja liikkuvuutta digitalisaation avulla” keskitytään vuonna 2022 erityisesti konekäännösten tarjoamien mahdollisuuksien kartoittamiseen, tiedonvaihtomallin luonnosteluun ja kustannushyötyanalyysin tekoon. Hankkeen tavoitteena on sujuvoittaa ihmisten ja yritysten rajat ylittävää arkea ja liikkumista edistämällä viranomaisten välistä tiedon vaihtoa Pohjoismaissa. Hanke julkaisi vuoden 2021 lopussa rajat ylittävän arjen nykytilaselvityksen. Vuonna 2022 hankkeessa arvioidaan selvityksessä esiin nostettujen kehitysehdotusten toteutusmahdollisuuksia.
- Uutiset
23.5.2022 8.03
EU:n oikeusalan tulostaulu 2022: Suomessa käsitellään tuomioistuimissa hämmästyttävän vähän riitaisia siviiliasioitaEuroopan komissio on julkaisut EU:n oikeusalan tulostaulun 2022. Tässä vuotuisessa katsauksessa vertaillaan EU:n jäsenmaiden oikeusjärjestelmien tehokkuutta, laatua ja riippumattomuutta. Tulostaulu julkaistiin nyt jo kymmenettä kertaa. Tänä vuonna tulostaulu sisältää ensi kertaa myös tietoja covid-19-pandemian vaikutuksista oikeusjärjestelmien tehokkuuteen ja vammaisten oikeussuojan saatavuudesta. Tiedoissa painotetaan myös erityisesti liiketoiminnallista ulottuvuutta.
- Uutiset
9.5.2022 8.00
Luetuimmat uutiset huhtikuussa 2022Lue huhtikuun 2022 luetuimmat Edilex-uutiset.Avoin uutinen
- Uutiset
21.4.2022 9.00
Lausuntotiivistelmä: Lainsäädännön jälkiarvioinnin kehittäminen valtioneuvostossaLausunnonantajat tukivat lähes yksimielisesti jälkiarvioinnin kehittämistä ja koordinointia valtioneuvostotasolla. Näkemykset olivat pitkälti yhdenmukaisia esimerkiksi jälkiarvioitavien hankkeiden valintakriteerien ja jälkiarviointien toteutustapojen osalta. Lausuntopalaute oli jakautuneempaa sen osalta, tulisiko jälkiarvioitavien hankkeiden valintaa koordinoida keskitetysti valtioneuvostotasolla.
- Uutiset
7.4.2022 10.30
Luetuimmat uutiset maaliskuussa 2022Lue maaliskuun 2022 luetuimmat Edilex-uutiset.Avoin uutinen
- Uutiset
5.4.2022 7.07
Pohjoismaiset juristit kokoontuvat pohjoismaiseen lakimieskokoukseen Islannissa elokuussa 2022 – nuorille lakimiehille apurahojaPohjoismaiset juristit kokoontuvat 42. pohjoismaiseen lakimieskokoukseen – det nordiska juristmötet – Reykjavíkissa 18.–19. elokuuta 2022. Pohjoismaisia lakimieskokouksia on järjestetty vuodesta 1872 lähtien, ja edellinen kokous pidettiin Helsingissä 2017, jolloin kokoukseen osallistui lähes 900 juristia. Kokous järjestetään joka kolmas vuosi, vuorotellen eri Pohjoismaissa.Avoin uutinen
- Uutiset
31.3.2022 12.10
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan selvitys: Sovittelu elää ja voi hyvin Suomessa – haasteena voimavarojen ja osaamisen pitkäjänteinen kehittäminenItä-Suomen yliopiston tutkijaryhmä on kartoittanut suomalaisen sovittelukentän tilaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Tulosten mukaan sovittelua hyödynnetään laajasti eri elämänalueilla ja kiinnostus sovitteluun on kasvussa. Kasvun hallinta edellyttää kuitenkin laadunvarmistusta, sovittelun koulutuksen ja tietopohjan parantamista sekä kokonaisvaltaista ja strategista otetta sovittelun kehittämiseen. Suomalainen sovittelun kenttä on kehittynyt voimakkaasti 2000-luvulla. Suomessa toimii satoja sovittelun ammattilaisia ja tuhansia vapaaehtoissovittelijoita. Joka vuosi sovitellaan yli kymmenen tuhatta rikosta ja tuhansittain erilaisia kiistoja eri elämänalueilla – esimerkiksi tuomioistuimissa, kouluissa, työpaikoilla, perheasioissa ja liike-elämässä. Näiden lisäksi on käytössä erilaisia sovittelun kaltaisia tai sovinnollisuutta edistäviä toimintamalleja.
- Uutiset
29.3.2022 8.21
Lainsäädännön arviointineuvoston vuosikatsaus 2021: Puutteet hallituksen esityksissä olivat hyvin samanlaisia kuin edellisvuosina ja laatu heikkeniLainsäädännön arviointineuvoston vuosikatsauksessa 2021 halutaan kiinnittää erityistä huomiota lainvalmistelun johtamiseen ja suunnitteluun. Ministeriöiden poliittisen ja virkajohdon tulisi lisätä sekä valmistelun resursseja että antaa sille riittävästi aikaa. ”Arviointineuvosto on huolissaan säädösvalmistelun laadusta. Lainvalmistelun johtaminen ja suunnittelu ovat tässä avainasemassa”, arviointineuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen toteaa.
- Uutiset
25.3.2022 13.51
Esitys automaattiset hallintopäätökset mahdollistavaksi lainsäädännöksi lausuntokierroksella 6. toukokuuta 2022 asti – tavoitteena saada voimaan 1. tammikuuta 2023Automaattisen päätöksenteon sääntelyn valmistelu etenee. Lausuntokierroksella on nyt esitys yleislainsäädännöksi, joka mahdollistaisi automaattiset hallintopäätökset. Tavoitteena on mahdollistaa hallinnon automaattinen päätöksenteko siten, että erityisesti perustuslain ja hallintolain asettamat hyvää hallintoa, hallintoasian käsittelyä ja viranomaisten toiminnan lakisidonnaisuutta sekä virkavastuuta koskevat vaatimukset voidaan turvata.
- Uutiset
21.3.2022 11.50
Vierashuoneessa työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen: Ukrainan sota haastaa suomalaisen oikeuskulttuurinUkrainassa käytävällä sodalla on jo ollut monia vaikutuksia suomalaiseenkin oikeuskulttuuriin. Oman kulttuurin sisällä olevalla on kuitenkin kiistatta vaikeuksia arvioida omaa toimintaansa. Sitä vaikeampaa tämä on, mitä yhdenmukaisempi on vallitseva mielipide ja median kautta asiasta saatava kuva. Seuraavaksi uskallan kuitenkin esittää muutamia havaintojani sodan vaikutuksista oikeuskulttuuriimme. Lähtökohtani on se, että meidän on aina pidettävä kulttuurisista periaatteistamme kiinni riippumatta siitä, mitä joku toinen on tehnyt. Vain näin voimme osoittaa oman sivistyksemme pysyvyyden ja tason.Avoin uutinen
- Uutiset
17.3.2022 8.44
Eduskunnan tarkastusvaliokunta peräänkuuluttaa lainvalmisteluun riittävää resursointia ja realistisia aikataulujaEduskunnan tarkastusvaliokunnan mietintö (TrVM 1/2022 vp – O 48/2019 vp) säädösehdotusten vaikutusarvioinneista on valmistunut. Valiokunta edellyttää neljällä lausumaehdotuksella parannuksia lainvalmisteluun. Valiokunnan mielestä on huolestuttavaa, että ministeriöillä ei ole riittävää henkilöstöä ja osaamista laadukkaiden vaikutusarviointien laatimiseen. Lainvalmistelun resursointiin ja aikataulutukseen liittyvät ongelmat korostuvat asiantuntija-arvioissa merkittävimpinä vaikutusarviointien laatuun vaikuttavina tekijöinä. Parannettavaa on edelleen sekä valmistelijoiden osaamisessa, valmistelun resurssoinnissa ja ennen kaikkea valmistelun johtamisessa.
- Uutiset
16.3.2022 11.39
EK:n selvitys: Lainsäädännön laadussa ja vaikutusarvioissa kehitettävää – lainsäädännön arviointineuvoston toiminnan kehittäminen avainasemassaEK:n selvityksen perusteella vuonna 2016 toimintansa aloittanut lainsäädännön arviointineuvosto on saanut jonkinlaista jalansijaa osana lainvalmistelun prosessia, mutta sen roolia ei kuitenkaan ole vielä täysin sisäistetty. Poliittisesti virittäytyneissä hankkeissa monia arviointineuvoston kommentteja on jätetty lähes huomiotta. EK esittää monia toimenpiteitä neuvoston vaikuttavuuden kehittämiseksi – jatkossa kaikki hallituksen esitykset tulisi saattaa neuvoston arvioitavaksi.
- Uutiset
11.3.2022 15.00
KKO:n vuosikertomuksessa käsitellään muun muassa ylimääräistä muutoksenhakua ja KKO:n roolia Ahvenanmaan itsehallintojärjestelmässäKorkeimman oikeuden vuosikertomus vuodelta 2021 on julkaistu. Se sisältää sekä asiantuntija-artikkeleita että monipuolisen katsauksen korkeimman oikeuden toimintaan viime vuonna.
- Uutiset
11.3.2022 9.00
Luetuimmat uutiset helmikuussa 2022Lue helmikuun 2022 luetuimmat Edilex-uutiset.Avoin uutinen
- Uutiset
28.2.2022 8.47
Lakimies 1/2022 on julkaistu EdilexissäLehden aiheita ovat muun muassa urakkasopimukset, lasten tahdonvastainen huostaanotto, sähköinen allekirjoitus, poliisin vaikutus rikollisuuteen, eläinoikeus ja todistajankertomuksen luotettavuus.Avoin uutinen
- Uutiset
22.2.2022 10.30
Hovioikeus: Kuntayhtymä ei ollut esittänyt riittävää näyttöä siitä, että kantaja olisi lahjoittanut taulun sairaalalleKantajan läheinen oli ollut sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (vastaaja) asiakkaana sairaalassa syksyllä 2016. Kantaja oli tuonut kanteessa tarkoitetun taulun sairaalaan. Mainitun henkilön asiakkuus sairaassa oli päättynyt ja taulu oli jäänyt sairaalaan. Taulu oli vastaajan toimesta hävitetty. Kantaja oli sittemmin vaatinut, että vastaaja palauttaa taulun. Taulua ei ollut palautettu. HO totesi, että kantajan kiistettyä lahjoittaneensa taulun vastaajalla oli näyttötaakka väittämästään lahjasta. Toisin kuin kanteen hylännyt käräjäoikeus HO katsoi, että taulun omistajana oli pidettävä kantajaa. HO katsoi näytetyksi, että taulun tekijä oli Börje Wassberg. Kantaja ei ollut esittänyt taulun arvoa koskevan väitteensä (2 000 €) tueksi näyttöä. Kun otettiin huomioon asiassa taulun tekijästä sanottu, vahingon määränä oli pidettävä vastaajan myöntämää 200 euroa. (Vailla lainvoimaa 22.2.2022)
- Uutiset
18.2.2022 9.00
Valtioneuvoston U-kirjelmä: Oikeudellinen yhteistyö digitalisoituu EuroopassaEuroopan komissio ehdottaa uutta lainsäädäntöä koskien oikeudellisen yhteistyön digitalisointia rajat ylittävissä siviili-, kauppa- ja rikosoikeudellisissa asioissa. Valtioneuvosto lähetti asetus- ja direktiiviehdotuksen tänään eduskunnalle tiedoksi. Valtioneuvosto pitää tärkeänä, että EU:ssa yhtenäistetään rajat ylittävän tiedonvaihdon ja asioinnin menettelyjä siten, että digitalisoinnin tuomia mahdollisuuksia hyödynnetään sekä viranomaisten välisessä tiedonvaihdossa että kansalaisten ja viranomaisten välisessä asioinnissa. Digitaaliset ratkaisut mahdollistavat nopeamman ja luotettavamman tiedonvaihdon ja tuovat uusia mahdollisuuksia kansalaisasiointiin.
- Uutiset
17.2.2022 13.00
Hovioikeus: Yhdistyksellä oli ollut asiallinen ja painava syy kahden keittiössä työskennelleen irtisanomiseen - yhdistys oli täyttänyt sekä lojaliteetti- että takaisinottovelvoitteensa - toista työntekijää ei syrjitty tämän terveydentilan perusteellaKantajat hävisivät muutoksenhakunsa kokonaisuudessaan, joten he olivat velvollisia korvaamaan yhdistyksen oikeudenkäyntikulut HO:sta. (Vailla lainvoimaa 17.2.2022)