Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

2.12.2015 9.28 Sakkoja kahdelle työnjohtajalle omakotitalotyömaan putoamissuojausten laiminlyönneistä

Sakkoja kahdelle työnjohtajalle omakotitalotyömaan putoamissuojausten laiminlyönneistä

Pirkanmaan KO tuomitsi 30. joulukuuta pirkkalalaisen kattoremonttiyrityksen kaksi työnjohtajaa 40 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksista. Molemmissa tapauksissa työsuojelutarkastaja oli yllättänyt kattoremonttiporukan työskentelemässä katolla ilman minkäänlaisia putoamissuojauksia. (Vailla lainvoimaa 2.12.2015)

Käsiteltävänä oli kaksi erillistä omakotitalotyömaan kattoremonttitapausta. Toinen tapahtui marraskuussa 2013 Kangasalla ja toinen kesäkuussa 2014 Valkeakoskella. Molemmissa tapauksissa työsuojelutarkastaja yllätti kattoremonttiporukan työskentelemässä katolla ilman minkäänlaisia putoamissuojauksia. Kattojen reunoilla ei ollut kaiteita eivätkä työntekijät käyttäneet turvaköysiä. Lisäksi käynti työmaiden katoille oli järjestetty nojatikkailla, mikä ei ole työturvallisuusmääräysten mukainen järjestely. Tapaturmia ei ko. työmailla tiettävästi sattunut.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että tapauksissa oli rikottu korkealla tehtävän työn kannalta olennaisia työturvallisuusmääräyksiä ja asetettu työntekijöiden henki vaaraan. Tapauksista tehtiin rikosilmoitukset, jotka nyt päätyivät käräjille.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että putoamisvaara pitää korkealla tehtävän työn osalta poistaa ensisijaisesti rakenteellisin ratkaisuin, esimerkiksi kaitein. Turvaköydet ovat aina toissijainen tapa, koska niiden käyttöön liittyy usein huomattavaa epämukavuutta ja epätarkoituksenmukaisuutta sekä myös ns. inhimillisen erehdyksen vaara.

Uusimpia Edilex-uutisia

www.lakikirja.com

Lakikirjat

[Pirkanmaan käräjäoikeus 30.11.2015; Asianro R 15/5215; Vailla lainvoimaa 2.12.2015]

Toimittaja: JPS (toimitus.edilex@edita.fi)​

Lähteet: Länsi- ja Sisä-Suomen AVI 1.12.2015

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.