Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Vammaisten oikeuksien yleissopimus ja sosiaalinen osallisuus – oikeus työhön

Karjalainen, Katja – Ylhäinen, Marjo

Lakimies 6/2021 s. 946–962
10.11.2021
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimuksen 27 artiklan 1 kohta korostaa vammaisen ihmisen oikeutta osallistua yhteiskuntaan tekemällä työtä ja ansaitsemalla toimeentulonsa itse. Yleissopimus on voimassa 182 valtiossa ja Euroopan unionissa unionin oikeuden alalla. Yleissopimuksen tulkintaperiaatteet ohjaavat sitä, miten kansallisia ja eurooppalaisia yhdenvertaisuusoikeuksia sekä työelämää koskevaa lainsäädäntöä on tulkittava. Erityisen tärkeitä tässä suhteessa ovat yhdenvertaisuuslaki (1342/2014), työturvallisuuslaki (738/2002), työsopimuslaki (2001/55) ja työsyrjintädirektiivi.

Artikkelissa analysoidaan, millä tavoin vammaisten henkilöiden oikeuksien yleissopimuksen tavoite sosiaalisesta osallisuudesta vaikuttaa työlainsäädännön tulkintaan silloin, kun on kyse vammaisen työntekijän työn tekemisen edellytyksistä ja työstä suoriutumisesta. Artikkelissa huomioidaan yksityisoikeudellisten sopimusten näkökulma, vaikka sosiaalisen osallisuuden esteiden poistaminen on ensisijaisesti julkisen vallan velvollisuus.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.