Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 33/2010
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mittatekniikan keskuksesta annetun lain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi mittatekniikan keskuksesta annettua lakia. Ehdotettavat muutokset koskevat Mittatekniikan keskuksen johtokunnan ja akkreditointiyksikön valtuuskunnan roolia, asettamista ja kokoonpanoa. Lisäksi säännökset johtokunnan ja valtuuskunnan toimikausien kestosta, päätösvaltaisuudesta ja asioiden ratkaisemisesta siirrettäisiin asetuksesta lakiin. Esityksen tarkoituksena on saattaa keskusta koskevat säännökset vastaamaan perustuslain vaatimuksia sekä työ- ja elinkeinoministeriön tulosohjauskäytäntöä. Samalla lakiin tehtäisiin teknisluonteisia korjauksia.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.


PERUSTELUT

1 Nykytila ja ehdotetut muutokset

Mittatekniikan keskuksesta annetun lain (1149/1990) nykyisessä 2 §:ssä säädetään keskuksen johtokunnan ja akkreditointiasiain valtuuskunnan roolista ja jäsenten määrästä kyseissä toimielimessä. Lisäksi pykälässä on asetuksenantovaltuutus säätää valtioneuvoston asetuksella tarkemmin johtokunnan ja valtuuskunnan tehtävistä, kokoonpanosta, asettamisesta ja jäsenille maksettavista palkkioista.

Valtion virastoja ja laitoksia koskevia säädöksiä on viime aikoina muutettu vastaamaan perustuslain vaatimuksia. Perustuslain 119 §:n 2 momentin mukaan valtionhallinnon toimielinten yleisistä perusteista on säädettävä lailla, jos niiden tehtäviin kuuluu julkisen vallan käyttöä. Perustuslain säätämiseen johtaneen hallituksen esityksen mukaan yleisillä perusteilla tarkoitetaan lähinnä yksikön nimeä, toimialaa sekä pääasiallisia tehtäviä ja toimivaltuuksia (HE 1/1998 vp).

Ehdotuksen tavoitteena on selkeyttää johtokunnan ja valtuuskunnan roolia ja tehtäviä tulosohjauksessa suhteessa ministeriöön ja johtamisessa suhteessa viraston operatiiviseen johtoon. Tarkoituksena on tehdä vastaavat muutokset myös muiden työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan virastojen ja laitosten säädöksiin. Näitä koskevat ehdotukset annetaan erikseen.

Voimassa olevan lain 2 §:n 1 momentissa todetaan keskuksella olevan johtokunta, joka ohjaa ja valvoo keskuksen toimintaa sekä akkreditointiasiain valtuuskunta, joka ohjaa ja valvoo akkreditointiasiain yksikköä. Johtokunta ja valtuuskunta tukevat keskuksen ja akkreditointiasian yksikön johtamista strategisella tasolla. Keskuksen operatiivisesta johtamisesta vastaa ylijohtaja, mistä säädetään voimassaolevan lain 2 a §:ssä.

Ehdotettavalla lailla muutettaisiin mittatekniikan keskuksesta annetun lain 2 §:n 1 momenttia siten, että korostettaisiin johtokunnan roolia keskuksen strategisen johtamisen tukena. Johtokunnan tehtäviä ei muutettaisi.

Mittatekniikan keskuksesta annetun lain 2 §:n 2 momentissa säädetään johtokunnan ja akkreditointiasiain valtuuskunnan kokoonpanosta. Johtokunta on koostunut keskuksen ylijohtajasta ja enintään kuudesta keskuksen toimialan tuntevasta jäsenestä, jotka valtioneuvosto on nimennyt neljäksi vuodeksi kerrallaan ja joista yksi on ollut henkilöstön edustaja. Akkreditointiasian valtuuskuntaan on kuulunut akkreditointiyksikön päällikkö ja enintään kuusi yksikön toiminnan kannalta tärkeiden sidosryhmien edustajaa.

Ehdotetulla lailla muutettaisiin 2 §:n 2 momenttia siten, että siinä säädettäisiin vain johtokunnan asettamisesta, kokoonpanosta ja toimikauden kestosta. Johtokunnan kokoonpanoa koskevaa säännöstä ehdotetaan muutettavaksi siten, että valtioneuvosto nimittäisi johtokunnan jäsenet kolmeksi vuodeksi kerrallaan ja johtokuntaan kuuluisi vähintään viisi ja enintään seitsemän tutkimuskeskuksen toimialaa tuntevaa jäsentä, joista yksi olisi työ- ja elinkeinoministeriön edustaja. Valtioneuvosto myös määräisi johtokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Johtokunnan toimikauden kestoa sekä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan määräämistä koskevat säännökset siirrettäisiin asetuksesta lain tasolle.

Nykyisestä poiketen ylijohtaja ja henkilöstön edustaja eivät olisi johtokunnan jäseniä tarkoituksenmukaisuus- ja riippumattomuussyistä, vaan ylijohtaja toimisi johtokunnan esittelijänä ja henkilöstön edustajalla olisi läsnäolo- ja puheoikeus johtokunnan kokouksissa lukuun ottamatta nimitysasioita. Henkilöstön edustajan läsnäolo- ja puheoikeudella varmistettaisiin keskuksen henkilöstön kuuleminen sekä henkilöstön ja johtokunnan välinen tiedonkulku.

Akkreditointiasiain valtuuskunnan asettamisesta ja kokoonpanosta säädettäisiin 2 §:n uudessa 3 momentissa. Valtuuskunnan koko ja toimikausi ovat vastanneet johtokunnan kokoa ja toimikautta. Akkreditointiasiain valtuuskuntaa koskisivat samanlaiset muutokset kuin keskuksen johtokuntaakin eli yksikön päällikkö ei olisi valtuuskunnan jäsen vaan toimisi valtuuskunnan esittelijänä. Henkilöstön edustaja ei ole ollut valtuuskunnan jäsenenä eikä sille ehdoteta tässäkään läsnäolo- ja puheoikeutta valtuuskunnan kokouksiin, koska valtuuskunnassa ei käsitellä henkilöstöä koskevia asioita. Akkreditointiasiain valtuuskuntaan kuuluisi vähintään viisi ja enintään seitsemän jäsentä, joista yksi edustaisi työ- ja elinkeinoministeriötä. Lakiin otettaisiin säännös työ- ja elinkeinoministeriön valtuudesta asettaa valtuuskunnan jäsenet sekä määrätä valtuuskunnalle puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Johtokunnan ja akkreditointiasiain valtuuskunnan toimikausien kestoa määrittelevät säännökset siirrettäisiin asetuksesta lain tasolle. Työ- ja elinkeinoministeriön tulosohjauskäytännön mukaisesti johtokunnan ja akkreditointiasiain valtuuskunnan toimikaudet lyhennettäisiin nykyisestä neljästä vuodesta kolmeen vuoteen. Tällä mahdollistettaisiin nopeampi reagointi toimintaympäristön muutoksiin. Johtokunnan ja valtuuskunnan tehtävistä säädettäisiin edelleen valtioneuvoston asetuksella.

Lain 2 §:n 4 momentissa säädettäisiin työ- ja elinkeinoministeriön tehtävästä vahvistaa johtokunnan ja valtuuskunnan jäsenille maksettavat palkkiot. Tästä on säädetty asetuksen 3 §:n 3 momentissa ja 4 b §:n 2 momentissa, mutta nyt säännökset yhdistettäisiin ja siirrettäisiin lakiin.

Nykyisen 2 §:n 3 momentti siirtyisi 5 momentiksi. Tarkempia säännöksiä johtokunnan ja valtuuskunnan tehtävistä annettaisiin valtioneuvoston asetuksella.

Ehdotetulla lailla siirrettäisiin asetuksesta lakiin mittatekniikan keskuksen johtamista ja ratkaisuvallan käyttöä koskevat perussäännökset. Uudessa 2 b §:ssä säädettäisiin johtokunnan ja valtuuskunnan päätösvaltaisuudesta ja asioiden ratkaisemisesta.

Lisäksi lakiin tehtäisiin työ- ja elinkeinoministeriön perustamisesta johtuvat tekniset muutokset.

2 Esityksen vaikutukset

Esityksen tarkoituksena on selkeyttää eri toimijoiden roolia keskuksen johtamisessa. Johtokunnan rooli keskuksen toimintaa ohjaavana toimielimenä selkeytyy ja johtokunnan jäsenen riippumattomuusongelma poistuu. Uudistus selkeyttäisi keskuksen tulosohjausta ja johtamista.

Esityksellä ei ole välittömiä vaikutuksia viranomaisiin, julkiseen talouteen, yksityishenkilöihin eikä yrityksiin.

3 Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriössä.

Esityksestä on pyydetty lausunto oikeusministeriöltä, Mittatekniikan keskukselta, FINAS-akkreditointipalvelulta ja Turvatekniikan keskukselta. Saadut lausunnot on huomioitu esityksen jatkovalmistelussa.

4 Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulemaan voimaan keväällä 2010.

Edellä esitetyllä perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki mittatekniikan keskuksesta annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan mittatekniikan keskuksesta 14 päivänä joulukuuta 1990 annetun lain (1149/1990) 1 §:n 1 ja 5 momentti sekä 2 §, sellaisina kuin niistä ovat 1 §:n 5 momentti ja 2 § laissa 921/2005, sekä

lisätään lakiin uusi 2 b § seuraavasti:

1 §

Kansallisen mittausjärjestelmän (metrologiajärjestelmä) ja pätevyyden toteamisjärjestelmän (akkreditointijärjestelmä) ylläpitoa ja kehittämistä varten on työ- ja elinkeinoministeriön alainen Mittatekniikan keskus.


Työ- ja elinkeinoministeriö voi antaa Mittatekniikan keskukselle selvitys-, kokeilu-, seuranta- ja suunnittelutoimeksiantoja.

2 §

Keskuksella on johtokunta, joka tukee keskuksen johtamista strategisella tasolla. Johtokunta ohjaa, seuraa ja valvoo keskuksen toimintaa. Akkreditointiyksikön toimintaa ohjaa ja valvoo kuitenkin akkreditointiasiain valtuuskunta.

Valtioneuvosto nimittää johtokunnan jäsenet kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Johtokuntaan kuuluu vähintään viisi ja enintään seitsemän keskuksen toimialaa tuntevaa henkilöä, joista yksi edustaa työ- ja elinkeinoministeriötä. Valtioneuvosto määrää johtokunnalle puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Ylijohtaja toimii johtokunnan esittelijänä. Henkilöstön edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus johtokunnan kokouksissa lukuun ottamatta nimitysasioita.

Työ- ja elinkeinoministeriö nimittää akkreditointiasiain valtuuskunnan jäsenet kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Valtuuskuntaan kuuluu vähintään viisi ja enintään seitsemän yksikön toimialaa tuntevaa henkilöä, joista yksi edustaa työ- ja elinkeinoministeriötä. Työ- ja elinkeinoministeriö määrää valtuuskunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Akkreditointiyksikön päällikkö toimii valtuuskunnan esittelijänä.

Työ- ja elinkeinoministeriö vahvistaa johtokunnan ja valtuuskunnan jäsenille maksettavat palkkiot.

Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarkemmin johtokunnan ja akkreditointiasiain valtuuskunnan tehtävistä.

2 b §

Johtokunta ja akkreditointiasiain valtuuskunta ovat päätösvaltaisia, kun läsnä on kokouksen puheenjohtaja ja vähintään puolet muista jäsenistä.

Asiat ratkaistaan johtokunnassa ja akkreditointiasiain valtuuskunnassa yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisuksi tulee puheenjohtajan kannattama mielipide.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 30 päivänä maaliskuuta 2010

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Työministeri
Anni Sinnemäki

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.