Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 118/1998
Hallituksen esitys Eduskunnalle valtion asuntorahaston varainhankintavaltuuksista vuonna 1999

Valtion asuntorahastosta annetun lain 2 §:n 2 ja 3 momentin mukaan, sellaisena kuin ne ovat muutettuina 28 päivänä maaliskuuta 1996 annetussa laissa (208/96), voidaan valtion asuntorahastolle ottaa lainaa tai arvopaperistaa asunto- ja aravalainasaatavia eduskunnan talousarvion käsittelyn yhteydessä myöntämien lainanotto- ja arvopaperistamisvaltuuksien rajoissa sen mukaan kuin valtioneuvosto määrää.

Jotta valtion asuntorahasto voisi myöntää vuonna 1999 uusia aravalainoja valtion talousarviossa osoitetun yhteensä 3 900 miljoonan markan suuruisen myöntämisvaltuuden mukaisesti ja maksaa kaikki sen maksettaviksi valtion talousarviossa määrätyt asumisen rahoitustukeen liittyvät korkotuet ja avustukset, arviolta yhteensä 1 200 miljoonaa markkaa, sille pitäisi antaa valtion asuntorahastosta annetun lain edellyttämät valtuudet varainhankintaan. Rahaston nettovarainhankintatarve on rahaston omat tulot huomioon ottaen arvioitu yhteensä 3 300 miljoonaksi markaksi. Varainhankinta on tarkoitus toteuttaa asunto- ja aravalainoja arvopaperistamalla tai lainanotolla.

Ottaen huomioon varainhankinnan käytännön järjestelyissä tarvittava mahdollisuus joustavuuteen samoin kuin maksuvalmiudessa vuoden aikana esiintyvien vaihteluiden tasaamistarve rahastolla olisi lisäksi oikeus ottaa lyhytaikaista lainaa siten, että sitä olisi kerralla enintään 1 500 miljoonaa markkaa ja vuoden 1999 lopussa enintään 500 miljoonaa markkaa.

Tarkoituksena on, että eduskunta antaisi valtion asuntorahastosta annetussa laissa edellytetyt valtuudet rahaston varainhankintaan sekä määräisi valtuuksien enimmäismäärät.

Valtion asuntorahastosta annetun lain 4 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan, sellaisena kuin se on muutettuna 17 päivänä joulukuuta 1993 (1194/93), asuntorahaston johtokunnan tehtävänä on tehdä 2 §:n 2―4 momentissa tarkoitettujen eduskunnan antamien valtuuksien rajoissa ja valtioneuvoston määräämissä puitteissa päätökset rahaston toimintaa varten otettavista lainoista ja niiden ehdoista, arvopaperistamisesta ja siihen liittyvästä lisäkoron maksamisesta ja saatavien vaihtamisesta sekä arvopapereiden ostamisesta ja lisävakuusjärjestelyistä.

Valtion asuntorahastosta annetun lain 4 §:n 3 momentin mukaan sellaisena kuin se on muutettuna 17 päivänä joulukuuta 1993, valtiovarainministeriön ja valtiokonttorin tehtävänä on varainhankinnan ja siihen liittyvien toimenpiteiden käytännön toteutus.

Valtion asuntorahaston varainhankinnan toteuttamisedellytyksiä parantaa mahdollisuus koron- ja valuutanvaihtosopimusten käyttämiseen. Tällaisten sopimusten tekeminen voi olla tarpeen erityisesti valtion ja asuntorahaston kannalta tarkoituksenmukaisimman arvopaperistamisrakenteen toteuttamiseksi. Koron- ja valuutanvaihtosopimusten tekeminen voi olla edellytyksenä esimerkiksi arvopaperistamisen yhteydessä otettavan ulkomaisen lainan luottoluokituksen korottamiseksi. Käytännössä tämä voi merkitä sitä, että valtio voisi ottaa valuuttariskin markan ja arvopaperistamisessa käytettävän ulkomaan valuutan välillä. Valuuttariskiltä suojautumiseksi voitaisiin tehdä myös muita suojautumissopimuksia. Koron- ja valuutanvaihtosopimuksilla voitaisiin myös mahdollisesti parantaa asuntorahaston varainhallinnan korkorakenteen kustannustehokkuutta. Tämän vuoksi esitetään, että edellä mainitunlaisten sopimusten tekeminen sallittaisiin valtioneuvoston määräämissä rajoissa myös asuntorahaston varainhallinnassa. Vuonna 1999 tehtävien koron- ja valuutanvaihtosopimusten sekä muiden suojautumissopimusten pääomamäärien yhteenlasketuksi enimmäismääräksi esitetään 4 000 miljoonaa markkaa. Tämän lisäksi olisi tarpeen sallia välivaiheena käytettävät koron- ja valuutanvaihtosopimukset sekä muut suojautumissopimukset, jotka ehkä ovat tarpeen arvopaperistamisrakenteen toteuttamisessa.

Valtion asuntorahastosta annetun lain 2 §:ään 17 päivänä joulukuuta 1993 annetulla lailla lisätyn 4 momentin mukaan valtion asuntorahastolla on oikeus eduskunnan erikseen myöntämien valtuuksien rajoissa sen mukaan kuin valtioneuvosto määrää ostaa takaisin liikkeelle laskemiaan tai arvopaperistamisen yhteydessä käytettävän erityisyhteisön liikkeelle laskemia arvopapereita sekä sitoutua lisävakuusjärjestelyyn arvopaperistettujen asunto- ja aravalainojen maksamisen vakuudeksi.

Valtion vuoden 1999 talousarvioesityksen mukaan valtion asuntorahastolle tulisi saada vuonna 1999 arvopaperistettujen lainojen maksamisen vakuudeksi 165 miljoonan markan suuruinen valtuus ostaa arvopapereita tai sitoutua lisävakuusjärjestelyyn.

Valtion asuntorahastolla tulisi lisäksi olla valtuus siltä osin, kuin arvopaperistamista varten perustetulle erityisyhteisölle siirrettyjen lainojen lyhennyksinä kertyneitä varoja otetaan asuntorahaston käyttöön, siirtää asuntorahaston myöntämiä lainoja arvopaperistettuun, erityisyhteisölle siirrettyyn lainapakettiin. Näin olisi meneteltävä, jotta erityisyhteisölle siirretyn lainapaketin arvo ei vähenisi asuntorahaston käyttöön tulevien lyhennysten määrällä.

Edellä lausutun perusteella ehdotetaan,

että Eduskunta oikeuttaisi valtioneuvoston määräämissä puitteissa hankkimaan vuonna 1999 varoja valtion asuntorahastolle valtion asuntorahastosta annetun lain 2 §:n 2 ja 3 momentissa tarkoitetulla tavalla arvopaperistamalla tai lainanotolla yhteensä enintään 3 300 000 000 markan nettomäärään asti ja että valtiovarainministeriön tai valtiokonttorin tehtävänä on hankkia varoja ja päättää varainhankinnan tarkemmista ehdoista

että Eduskunta oikeuttaisi valtioneuvoston määräämissä puitteissa ottamaan vuonna 1999 valtion asuntorahastolle lyhytaikaista lainaa valtion asuntorahastosta annetun lain 2 §:n 2 momentin mukaisesti siten, että lyhytaikaista lainaa saa olla kerralla enintään 1 500 000 000 markkaa ja vuoden 1999 lopussa enintään 500 000 000 markkaa ja että valtiokonttorin tehtävänä on ottaa lyhytaikaiset lainat ja päättää niiden tarkemmista ehdoista

että Eduskunta oikeuttaisi valtioneuvoston määräämissä puitteissa tekemään vuonna 1999 valtion asuntorahaston varainhankintaan ja -hallintaan liittyviä koron- ja valuutanvaihtosopimuksia tai muita suojautumissopimuksia pääomamäärältään yhteensä enintään 4 000 000 000 markan suuruisten vastuiden osalta lisättynä määrällä, joka aiheutuu sopimuksista, joita tarvitaan välivaiheena päämäärän ollessa arvopaperistamisrakenteen toteuttamisessa ja että valtiovarainministeriön tai valtiokonttorin tehtävänä on päättää sopimusten tarkemmista ehdoista ja tehdä sopimukset

että Eduskunta antaisi valtioneuvoston määräämillä ehdoilla arvopaperistettujen lainojen maksamisen vakuudeksi enintään 165 000 000 markan suuruisen valtuuden vuonna 1999 ostaa arvopaperistamisen yhteydessä liikkeeseen laskettavia arvopapereita tai sitoutua lisävakuusjärjestelyyn, ja

että Eduskunta antaisi valtion asuntorahastolle valtuuden täydentää arvopaperistamista varten perustetulle erityisyhteisölle siirrettyä lainapakettia siltä osin, kuin lainapakettiin kuuluvien lainojen lyhennyksiä on otettu asuntorahaston käyttöön.

Helsingissä 18 päivänä syyskuuta 1998

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Valtiovarainministeri
Sauli Niinistö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.