Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 9/1994
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 66 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan, että autokoululupaa ei voitaisi myöntää arvonlisäverosta vapaita koulutuspalveluja myyvälle yhteisölle tai laitokselle.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan heti kun eduskunta on hyväksynyt sen.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut muutokset

Tieliikennelain 66 §:ää on 31 päivänä tammikuuta 1994 annetulla lailla (103/94) muutettu siten, että autokoululuvan myöntämisen edellytyksenä ei enää ole toiminnan tarpeellisuus ja tarkoituksenmukaisuus, vaan ainoastaan hakijan soveltuvuus. Tämän mukaisesti esimerkiksi lukiolla tai ammatillisella oppilaitoksella on maaliskuun 1 päivästä lukien mahdollisuus saada autokoululupa, jos se voi osoittaa luvan saajaa koskevat soveltuvuusvaatimukset täyttävän henkilön autokoulun opetustoiminnasta vastaavaksi johtajaksi.

Arvonlisäverolain (1501/93) mukaan liiketoiminnan muodossa harjoitettu autokoulutoiminta on arvonlisäverolain alaista. Veronalaista ei sen sijaan ole koulutuspalvelun myynti (lain 39 §). Koulutuspalvelulla tarkoitetaan lain 40 §:n mukaan yleissivistävää ja ammatillista koulutusta, korkeakouluopetusta sekä taiteen perusopetusta, jota lain nojalla järjestetään tai jota lain nojalla avustetaan valtion varoin. Mikäli tällaista opetusta antava oppilaitos sisällyttää kuljettajaopetuksen opetusohjelmaansa ja käyttää siihen oppilaitoksen toimintaan lain nojalla osoitettuja valtion varoja, opetus ei siten ole arvonlisäveron alaista.

Kuljettajaopetuksen antaminen tai tukeminen julkisin varoin ja eri koulutusmuotojen erilainen verotuskohtelu aiheuttaa kilpailullista eriarvoisuutta. Arvonlisäveron vaikutus henkilöauton ajokorttiin vaadittavan kuljettajaopetuksen hintaan on arvioitu noin 1 000 markaksi.

Erilaisesta verotuskohtelusta johtuvan kilpailullisen vääristymän poistamiseksi on tarpeen rajoittaa arvonlisäverosta vapautettua koulutusta harjoittavien laitosten oikeutta autokoululuvan saamiseen. Tämän vuoksi tieliikennelain 66 §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että autokoululupaa ei voitaisi myöntää yhteisölle tai laitokselle, joka antaa lain nojalla järjestettävää taikka lain nojalla valtion varoin avustettavaa yleissivistävää tai ammatillista koulutusta, korkeakouluopetusta taikka taiteen perusopetusta.

Opetushallituksen valvonnassa tapahtuvan kuljettajan ammattiopetuksen yhteydessä samoin kuin liikenneopettajia kouluttavassa laitoksessa saadaan tieliikennelain 66 §:n 4 momentin mukaan antaa kuljettajaopetusta ilman autokoululupaa. Tätä koulutusta ei nyt ehdotettava muutos koskisi.

Euroopan Unionilla ei ole autokoululupia koskevaa lainsäädäntöä. Ehdotettavan muutoksen ei muutoinkaan voida katsoa olevan ristiriidassa ETA-sopimukseen sisältyvien velvoitteiden kanssa.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Esityksellä ei ole välittömiä taloudellisia vaikutuksia.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulemaan voimaan niin pian kuin eduskunta on hyväksynyt sen. Laki ei kuitenkaan koskisi ennen lain voimaantuloa myönnettyjä autokoululupia.

Edellä olevan perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki tieliikennelain 66 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

lisätään 3 päivänä huhtikuuta 1981 annetun tieliikennelain (267/81) 66 §:ään, sellaisena kuin se on 31 päivänä tammikuuta 1994 annetussa laissa (103/94), uusi 3 momentti, jolloin nykyinen 3, 4 ja 5 momentti siirtyvät 4, 5 ja 6 momentiksi, seuraavasti:

66 §
Autokoululupa

Autokoululupaa ei voida myöntää arvonlisäverolain (1501/93) 40 §:ssä tarkoitettuja koulutuspalveluja myyvälle yhteisölle tai laitokselle.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .

Ennen tämän lain voimaantuloa myönnetyt autokoululuvat ovat edelleen voimassa niissä mainitun ajan.


Helsingissä 18 päivänä helmikuuta 1994

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Liikenneministeri
Ole Norrback

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.