Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 231/1992
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi merimiesten palvelu- ja opintotoiminnasta annetun lain 3 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi merimiesten palvelu- ja opintotoiminnasta annettua lakia siten, että merimiespalvelujen piiriin kuuluisivat myös jäänmurtajilla työskentelevien lisäksi väyläaluksissa, merenmittausta suorittavissa aluksissa ja merentutkimuslaitoksen tutkimusaluksessa toimessa olevat henkilöt.

Lainmuutos on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman nopeasti sen hyväksymisen ja vahvistamisen jälkeen.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut muutokset

Merimiesten palvelu- ja opintotoiminnasta annetun lain (452/72) 1 §:n mukaan merimiesten palvelu- ja opintotoiminnan tarkoituksena on merimiesten opiskelun, nuoriso- ja aikuiskasvatuksen, urheilu-, virkistys- ja vapaa-ajan toiminnan sekä viestintäpalvelun edistäminen. Palvelu- ja opintotoiminta on valtion valvonnan alaista.

Lain 3 §:n mukaan suomalaisessa ulkomaanliikenteeseen käytettävässä kauppa-aluksessa, merellä ansiotarkoituksessa toimivassa pelastusaluksessa, Itämeren ulkopuolella toimivassa kalastusaluksessa tai muunlaisessa jäänmurtaja-aluksessa kuin satamajäänmurtajassa toimessa oleva henkilö sekä hänen työnantajanaan oleva laivanvarustaja ovat kumpikin velvolliset suorittamaan saman suuruisen palvelumaksun merimiespalvelutoimistolle. Palvelumaksu on yksi tuhannesosa henkilön aluksella saamasta tulosta. Tulolla tarkoitetaan palkkaa tai muuta hyvitystä, jonka laivanvarustaja suorittaa aluksella tehdystä työstä.

Lain 3 §:n 1 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että merimiespalvelujen piiriin kuuluisivat jäänmurtajien lisäksi väyläaluksissa, merenmittausta suorittavissa aluksissa sekä merentutkimuslaitoksen tutkimusaluksessa toimessa olevat henkilöt.

Aloitteen asiassa on tehnyt työministeriön yhteydessä toimiva merimiesasiain neuvottelukunta, jossa ovat edustettuina kaikki merenkulun työnantaja- ja työntekijäjärjestöt sekä viranomaiset.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Lainmuutos aiheuttaisi valtiolle kustannuksia noin 200 000 markkaa vuodessa, josta merenkulkuhallitus työnantajana maksaisi noin 65 000 markkaa ja työministeriö noin 135 000 markkaa.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman nopeasti sen hyväksymisen ja vahvistamisen jälkeen.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki merimiesten palvelu- ja opintotoiminnasta annetun lain 3 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan merimiesten palvelu- ja opintotoiminnasta 8 päivänä kesäkuuta 1972 annetun lain (452/72) 3 §:n 1 momentti seuraavasti:

Palvelumaksu

3 §

Suomalaisessa ulkomaanliikenteeseen käytettävässä kauppa-aluksessa, merellä ansiotarkoituksessa toimivassa pelastusaluksessa, Itämeren ulkopuolella toimivassa kalastusaluksessa, merenkulkulaitoksen jäänmurtajassa, väyläaluksessa ja merenmittausta suorittavassa aluksessa sekä merentutkimuslaitoksen tutkimusaluksessa toimessa oleva henkilö sekä hänen työnantajanaan oleva laivanvarustaja ovat kumpikin velvolliset suorittamaan saman suuruisen palvelumaksun merimiespalvelutoimistolle. Palvelumaksu on yksi tuhannesosa henkilön aluksella saamasta tulosta.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


Helsingissä 9 päivänä lokakuuta 1992

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Työministeri
Ilkka Kanerva

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.