Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 18/1991
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi auto- ja moottoripyöräverosta annetun lain 3 §:n muuttamisesta

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan henkilöautojen autoveroa alennettavaksi viidellä prosenttiyksiköllä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan heti kun se on hyväksytty ja vahvistettu. Veronalennus on toteutettu valtioneuvoston päätöksellä 25 päivästä toukokuuta 1991 lukien.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotettu muutos

Auto- ja moottoripyöräverosta annetun lain 3 §:n (1065/90) mukaan autoveroa suoritetaan auton verotusarvon määrä korotettuna 27 prosentilla ja vähennettynä 4 600 markalla. Veron määrä on kuitenkin aina vähintään 50 prosenttia verotusarvosta. Ottaen huomioon verosta vähennettävän markkamäärän sekä jo vuoden 1991 aikana käytännöllisesti katsoen kaikille uusille bensiinikäyttöisille henkilöautoille vähäpäästöisyyden perusteella myönnettävän 4 500 markan suuruisen verotusarvosta tehtävän vähennyksen autovero on tällä hetkellä käytännössä keskimäärin noin 97 prosenttia auton verotusarvosta. Eniten myytyjen henkilöautojen kuluttajahinnasta autoveron osuus on yleensä noin 30 prosenttia tai hieman sen alle.

Tieliikenteen verotuksessa pitkän aikavälin tavoitteena on pidetty painopisteen siirtämistä auton hankinnan verotuksesta käytön verotukseen. Tämän tavoitteen mukaisesti ja autoalan työllisyyden tukemiseksi autoveroa ehdotetaan alennettavaksi siten, että veron laskentakaavan kerrointekijää pienennettäisiin viidellä prosenttiyksiköllä. Muutoksen jälkeen autovero olisi siten auton verotusarvo korotettuna 22 prosentilla ja vähennettynä 4 600 markalla. Tämä merkitsisi autoveron alentumista keskimäärin runsaalla 1 500 markalla autoa kohti laskettuna sen mukaan, että henkilöautojen keskimääräinen tuontiarvo on hieman yli 30 000 markkaa. Autoverolle laskettava liikevaihtovero huomioon ottaen henkilöautosta suoritettavat verot alenisivat yhteensä keskimäärin noin 1 800 markalla.

Ehdotettavan autoveron alentamisen tulisi alentaa uusien henkilöautojen hintoja keskimäärin noin kahdella prosentilla. Veronalennuksen täysimääräistä toteutumista kuluttajahinnoissa on pidettävä erittäin tärkeänä. Hallitus tuleekin tarkoin seuraamaan muutoksen hintavaikutuksia.

2. Taloudelliset vaikutukset

Ehdotetulla autoveron alennuksella voidaan olettaa olevan autokauppaa jonkin verran lisäävä vaikutus, joka puolestaan korvaa osan alennuksen aikaansaamasta verotuoton menetyksestä. Ilman oletettua autokaupan vilkastumista autoveron tuotto alenisi vuonna 1991 muutoksen johdosta arviolta 85 miljoonalla markalla. Tällöin on laskettu, että veronalennuksen voimaantulon jälkeen vuoden 1991 aikana myydään suunnilleen 60 000 uutta henkilöautoa. Autokannan kehitysennusteita vastaavan myyntimäärän mukaan laskettuna ehdotettu autoveron alennus vähentäisi autoveron tuottoa vuosittain suunnilleen 220 miljoonalla markalla. Autoverolle laskettava liikevaihtovero huomioon ottaen verotulojen väheneminen vuoden 1991 aikana olisi noin 103 miljoonaa markkaa ja koko vuoden tasolle laskettuna vastaavasti noin 270 miljoonaa markkaa, jollei autokaupan vilkastumista ja sen verotuoton menetystä kompensoivaa vaikutusta oteta huomioon.

3. Voimaantulo

Lain muutos on tarkoitettu tulemaan voimaan heti kun se on hyväksytty ja vahvistettu. Valtioneuvosto on auto- ja moottoripyöräverosta annetun lain 4 b §:n nojalla päättänyt, että vero kannetaan 25 päivästä toukokuuta 1991 lukien esityksen mukaisena.

4. Säätämisjärjestys

Koska esityksessä ei ole kysymys uudesta tai lisätystä verosta, lakiehdotus olisi käsiteltävä valtiopäiväjärjestyksen 66 §:n mukaisessa säätämisjärjestyksessä.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki auto- ja moottoripyöräverosta annetun lain 3 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan auto- ja moottoripyöräverosta 14 päivänä marraskuuta 1967 annetun lain 3 §:n 1 momentti,

sellaisena kuin se on 10 päivänä joulukuuta 1990 annetussa laissa (1065/90), näin kuuluvaksi:

3 §

Autoveroa suoritetaan auton verotusarvon määrä korotettuna 22 prosentilla ja vähennettynä 4 600 markalla. Veron määrä on kuitenkin aina vähintään 50 prosenttia auton verotusarvosta. Ulkomailla käyttöön otetun, muun kuin 4 c §:ssä tarkoitetun auton vero on kuitenkin aina vähintään vastaavan uuden auton vero.

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .

Lakia sovelletaan autoihin, jotka luovutetaan tullivalvonnasta tai toimitetaan lain voimaantulopäivänä tai sen jälkeen.


Helsingissä päivänä kuuta 1991

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Valtiovarainministeri
Iiro Viinanen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.