Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Joulukuu 2020

16 Luku
Omistajayrittäjä

1 Yrityksen ja omistajan väliset varainsiirrot

1.1 Sijoitukset ja yksityisotot yksityisliikkeissä ja yhtymissä

Kun liikkeen- tai ammatinharjoittaja sijoittaa hyödykkeen yksityisliikkeen elinkeinotoimintaansa, kysymyksessä on EVL 51 a.3 §:ssä tarkoitettu  tulolähdesiirto. Säännöksen mukaan verovelvollisen siirtäessä yksityistaloudestaan elinkeinotoiminnan tulolähteeseen omaisuutta hyödykkeen hankintamenoksi katsotaan alkuperäinen hankintameno tai sitä alempi todennäköinen luovutushinta siirtohetkellä. Reaalinen arvonalentuminen otetaan siis huomioon hankintamenoa määritettäessä, mutta realisoitumatonta arvonnousua ei huomioida.

Yksityisliikkeessä  yksityisotto ei aiheuta arvonnousun tuloutumista verotettavaan tuloon. EVL 51 b.1 §:n mukaan kun yksityisottona siirretään yksityistalouteen vaihto- tai käyttöomaisuutta tai muita etuuksia tai oikeuksia, yrityksen veronalainen luovutushinta on etuuden tai oikeuden alkuperäistä hankintamenoa vastaava määrä tai sitä alempi todennäköinen luovutushinta. Yksityisotto aiheuttaa siten kulumista nopeampien poistojen palautumisen.

Yksityisotto on verovapaa tulo. Se aiheuttaa kuitenkin yksityisliikkeen nettovarallisuuden alentumisen. Määrä, jolla nettovarallisuus vähenee, on etuuden tai oikeuden poistamaton hankintameno. Jos yksityisoton kohteena ovat rahavarat, jotka ovat lähdeverotettavalla talletustilillä, tästä ei aiheudu elinkeinonharjoittajan nettovarallisuuden alentumista, koska ko. varat ovat olleet muutoinkin nettovarallisuuslaskelman ulkopuolella.

Kun avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön osakas sijoittaa yhtymään omaisuutta tai oikeuksia, yhtymän hanki...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.