Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Joulukuu 2020

7 Luku
Konserniverotus

1 Konsernien verotuksesta Suomessa

1.1 Yleistä

Eräissä maissa, kuten esimerkiksi Alankomaissa ja Saksassa, on omaksuttu konserniverotusjärjestelmä, jossa konserniin kuuluvien yhtiöiden tulokset yhdistellään ja verotus toimitetaan yhteisverotuksena. Suomessa tällaista järjestelmää ei ole, vaan jokaista yhtiötä verotetaan erillisenä verovelvollisena.

 Konserniavustuslaki (825/1986) sallii kuitenkin tiettyjen edellytysten täyttyessä avoimen tulontasauksen konsernissa. Se ei kuitenkaan sääntele tilanteita, joissa konserniyhtiö tukee toista konserniyhtiötä peitellysti esimerkiksi yli- tai alihintaisen hinnoittelun kautta. Tällaista konserniyhtiön avustamista on vakiintuneesti kutsuttu nimellä konsernituki. Sen verokohtelua arvioidaan lähinnä EVL:n säännösten pohjalta.

Verotuksen toimittamisen kannalta yhtiön kuulumisella konserniin voi olla merkitystä, sillä suurimpien konsernien verotuksesta vastaa  Konserniverokeskus, joka on Verohallinnon Yritysveroyksikköön kuuluva verotoimisto. Konserniverokeskuksen asiakkaina olevien konsernien liikevaihto on yleensä yli 50 miljoonaa euroa. Keskuksen toimintaan kuuluvat myös verotukseen liittyvä ohjaus, palvelu ja valvonta. Konserniverokeskus hoitaa asiakkaidensa tuloverotuksen, arvonlisäverotuksen, työnantajasuoritusten maksunvalvonnan ja verotarkastukset.

Verolainsäädäntöä suurempi merkitys konsernin käsitteellä on erityisesti osakeyhtiöoikeudessa. Jos osakeyhtiöllä on määräysvalta toisessa kotimaisessa tai ulkomaisessa yhteisössä, edellinen on emoyhtiö ja jälkimmäinen tytäryhtiö. Emoyhtiö tytäryhteisöineen muodostaa konsernin. Tärkein käytännö...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.