Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Luovutusvoiton määrän laskennasta myytäessä omaisuutta molempien vanhempien kuoltua (oikeustapauskommentti ratkaisusta KHO 2007:21)

Räbinä, Timo

Verotus 4/2007 s. 341–350
5.9.2007
Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

Artikkelissa selostetaan korkeimman hallinto-oikeuden 29.3.2007 antama vuosikirjaratkaisu 2007:21 ja kaksi samana päivänä annettua samaa aihepiiriä koskevaa julkaisematonta ratkaisua. Nämä ratkaisut koskivat tuloverolain mukaisen luovutusvoiton verotusta tilanteessa, jossa molemmat vanhemmat olivat kuolleet ja jommankumman puolison jäämistössä olevaa omaisuutta myytiin.

Tilanteet, jossa omaisuutta myydään vasta molempien vanhempien kuoltua, ovat yleisiä. Ratkaisuista ilmenevät periaatteet ovat siten hyvin merkityksellisiä myös käytännössä. Usein on niin, että ensin kuolleen puolison jälkeen ei toimiteta ositusta eikä perinnönjakoa, vaan jäämistö jää sillensä. Omaisuuden myynti, mahdollinen ositus sekä perinnönjako tulevat ajankohtaisiksi, vasta kun leskikin on kuollut. Luovutusvoiton verotuksen näkökulmasta syntyy tällöin tilanne, jossa vanhempien omistamaa omaisuutta on arvostettu avio-oikeusyhteyden vuoksi kahdessa peräkkäisessä perintöverotuksessa. Luovutusvoiton määrää laskettaessa ongelmaksi muodostuu vähennettävän hankintamenon määräytyminen: mikä on se perintöverotusarvo, joka hankintamenona vähennetään, ja miten hankintameno-olettama määräytyy.

Näihin kysymyksiin korkein hallinto-oikeus antoi nyt vastauksia niin julkaistussa kuin julkaisemattomissa ratkaisuissaan.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.