Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Ympäristö

13.12.2022 10.37 Ympäristöpolitiikan ja -oikeuden vuosikirja 2022 on julkaistu Edilexissä

Ympäristöpolitiikan ja -oikeuden vuosikirja 2022 on julkaistu Edilexissä

Vuosikirjan artikkelien aiheet ovat:
- Tavoitteiden ristiaallokko – kalankasvatuksen lisäämisestä aiheutuvan ravinnekuormituksen oikeudellinen sääntely Suomen merialueilla
- EU:n ilmasto- ja energiaoikeus kestävyysmurroksen vauhdittajina
- Oikeudenmukaisuus ja vihreän siirtymän kustannukset.

Ympäristöpolitiikka ja -oikeus XV 2022

Sisällys
 

Belinskij, Antti: Tavoitteiden ristiaallokko – kalankasvatuksen lisäämisestä aiheutuvan ravinnekuormituksen oikeudellinen sääntely Suomen merialueilla, Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Suomi pyrkii kolminkertaistamaan kalankasvatuksen määrän vuoteen 2035 mennessä. Suuri osa lisäkasvusta on tarkoitus sijoittaa verkkoaltaissa sellaisille merialueille, jotka ovat hyvää huonommassa tilassa.

Artikkelissa tarkastellaan verkkoallaslaitosten ravinnekuormituksen oikeudellista sääntelyä Manner-Suomen merialueilla ja arvioidaan keinoja edistää ympäristöllisesti kestävää kalankasvatusta. Tarkasteltavina keinoina ovat kalankasvatuksen edistämisasiakirjoissa esille tuodut i) kasvatuslaitosten sijainninohjaus, ii) päästöperusteisen ympäristöluvan käyttöönotto ja iii) kannustimien luominen ravinnepäästöjä vähentäville ja kompensoiville ratkaisuille. Tarkastelu kiinnitetään paitsi ympäristönsuojelulaissa ja vesipuitedirektiivissä tarkoitettuun paikallisten ja vesimuodostumakohtaisten vaikutusten hallintaan myös meristrategiadirektiivin ja Itämeren suojelusopimuksen mukaisiin merialtaiden ja Suomen koko merialueen skaaloihin.

Artikkelissa esitetään, että verkkoallaslaitoksista aiheutuvan ravinnekuormituksen oikeudelliset haasteet voidaan paikallisella tasolla ratkaista pitkälti sijainninohjauksen avulla. Tämän lisäksi tulee kuitenkin kiinnittää huomiota meristrategiadirektiivin ja Itämeren suojelusopimuksen järjestelmissä määriteltyjen ravinnekuormituskattojen noudattamiseen. Tämä edellyttää kokonaisvaltaista näkökulmaa kuormituksen allokaatioon eri toimialojen kesken. Lisäksi voitaisiin harkita sääntelyn antamista kuormituksen kompensoimisesta.

Romppanen, Seita – Huhta, Kaisa: EU:n ilmasto- ja energiaoikeus kestävyysmurroksen vauhdittajina, Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa tarkastellaan Euroopan unionin (EU) ilmasto- ja energiaoikeutta kestävyysmurroksen vauhdittamisen sekä erityisesti ilmastokriisin ja vähähiilisyyssiirtymän näkökulmista. Ilmasto- ja energiaoikeus ovat kestävyysmurroksen ytimessä, ja nopea siirtymä vähähiilisyyteen edellyttää näiltä oikeudenaloilta sekä sisällöllistä että rakenteellista uudistumista. Artikkelilla on kaksi tavoitetta. Se pyrkii selittämään ilmasto- ja energiaoikeuden välistä rajapintaa ja sen merkitystä siirtymässä kohti vähähiilisyyttä. Toiseksi se pyrkii hahmottamaan näiden oikeudenalojen tehtävää ja reunaehtoja osana laajempaa kestävyysmurrosta. Artikkeli jäsentää ilmasto- ja energiaoikeuden kestävyyssiirtymän kannalta keskeisiä ominaispiirteitä oikeudenalojen dynaamisen ja kompleksisen luonteen näkökulmasta. Artikkeli sisältää myös tiiviin katsauksen EU:n ilmasto- ja energiaoikeuden kehitykseen, jonka hahmottaminen on välttämätöntä oikeudenalojen kompleksisten ja dynaamisten ominaispiirteiden ymmärtämiseksi.

Paukku, Eelis – Kähkönen, Juho: Oikeudenmukaisuus ja vihreän siirtymän kustannukset, Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella, miten Suomen ilmastopolitiikassa pyritään jakamaan kustannuksia eri ryhmien välillä ja mihin periaatteisiin tämä jako perustuu. Vihreä siirtymä aiheuttaa valtavia yhteiskunnallisia kustannuksia. Näiden kustannusten oikeudenmukainen jako on akateemisesti ja yhteiskunnallisesti yhä merkittävämpi keskustelunaihe. Toteutamme tutkimuksen tekemällä kirjallisuuskatsauksen aiempaan oikeus-, yhteiskunta- ja taloustieteelliseen kirjallisuuteen ilmastonmuutoksen kustannusten jakamisesta ja siihen liittyvistä arvovalinnoista. Tämän jälkeen käymme läpi Suomen ilmastopolitiikkaan vaikuttaneen lainsäädännön ja lain esityöt sen alkuvaiheesta 1980-luvun lopulta aina nykypäivään asti. Johtopäätöksenä toteamme, että Suomessa on toteutettu teollisuusmyönteistä ilmastopolitiikkaa, mutta tähän liittyviä arvovalintoja ei ole juuri perusteltu. Kustannusten jako eri ihmisryhmien välillä sisältää merkittäviä arvovalintoja, mutta tähän liittyvää poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua ei Suomessa ole juuri käyty, ja nämä arvovalinnat eivät käy ilmi lakien esitöistä. Johtopäätöksenä toteamme, että Suomessa tulisi tehdä huomattavasti selkeämpiä arvovalintoja siitä, ketkä ilmastonmuutoksen kustannukset maksavat. Tämä edellyttää kuitenkin syvällisempää ilmastotoimien vaikutusarviointia.

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos julkaisee Ympäristöpolitiikan ja -oikeuden vuosikirjaa, joka sisältää artikkeleja ja katsauksia. Edilexissä on julkaistu kaikki vuosikirjat vuoden 2007 vuosikirjasta alkaen. Vuodesta 2022 alkaen vuosikirja julkaistaan pelkästään Edilexissä.


Tule kirjailijaksi tai kouluttajaksi Edita Lakitietoon tai kirjoita Edilexiin

29.11.2022 järjestetyn Edilex-käyttökoulutuksen tallenne

Toimittaja: Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.