Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Yritystoiminta, Verotus

7.3.2022 11.50 Vierashuoneessa KTT, OTK, VT, yliopistonlehtori Hanna Savolainen: Oikeudellisessa arvonmäärityksessä arvoltaan negatiivisen pienyrityksen käypä arvo ei välttämättä ole nolla euroa

Vierashuoneessa KTT, OTK, VT, yliopistonlehtori Hanna Savolainen: Oikeudellisessa arvonmäärityksessä arvoltaan negatiivisen pienyrityksen käypä arvo ei välttämättä ole nolla euroa

Erilaisissa oikeudellisissa yhteyksissä tulee toisinaan määritettäväksi yrityksen käypä arvo. Arvonmääritys voi liittyä esimerkiksi ositukseen tai perinnönjakoon tai erilaisiin yhtiöosuuksien tai osakkeiden lunastustilanteisiin tai vaikkapa verotukseen. Kyse on usein pienyrityksestä, jonka arvon määrittäminen jo lähtökohtaisesti on haastavaa, sillä yleensäkään yritykselle ei ole määritettävissä yhtä ainoaa, absoluuttisen oikeaa arvoa ja pienyrityksen kohdalla arvonmäärittämiseen sisältyy paljon harkinnanvaraisuutta. Niinpä osapuolilla voi olla hyvinkin vaihtelevia näkemyksiä yrityksen arvosta. Usein omaa näkemystä perustellaan arvonmääritykseen perehtyneen asiantuntijan, kuten KHT-tilintarkastajan laatimalla lausunnolla, joissa niissäkin on saatettu päätyä toisistaan suurestikin poikkeaviin näkemyksiin. Mikäli osapuolet eivät pääse yksimielisyyteen yrityksen käyvästä arvosta, sen määrittää ulkopuolinen taho, kuten tuomioistuin, pesänjakaja tai välimiesoikeus.

Joskus arvonmäärityksen kohteena voi olla tappiota tuottava tai ylivelkainen yritys, jonka arvo vaikuttaisi yritystä koskevien taloudellisten laskelmien mukaan olevan negatiivinen, mistä johtuen yritys saatetaan mieltää arvottomaksi ja olettaa sen käyväksi arvoksi nolla euroa. Tällaisen yrityksen käyvän arvon määrittämiseen liittyy kuitenkin samat haasteet kuin yrityksen arvonmääritykseen yleensäkin. Arvonmäärityksessä käytettävissä on usein yrityksen taloudellisten tietojen pohjalta laaditut tuotto- ja substanssiarvolaskelmat, joiden perusteella yrityksen taloudellinen arvo määritetään. Jo itse laskelmiin sisältyy monia harkinnanvaraisuuksia, samoin kuin niiden pohjalta tehtävään johtopäätökseen yrityksen taloudellisesta arvosta. Lisäksi, vaikka laskelmien perusteella päädyttäisiin negatiiviseen arvoon, ei se välttämättä ole sama kuin oikeudellisessa arvonmäärityksessä yritykselle vahvistettava käypä arvo.

Oikeuskäytännössä taloudelliselta arvoltaan negatiivisen yrityksen käyväksi arvoksi on tyypillisesti vahvistettu joko nolla euroa tai jopa positiivinen euromääräinen arvo. Harvinaisempaa sen sijaan on, että käyväksi arvoksi vahvistetaan negatiivinen arvo. Vaikka taloudellinen arvo oikeudellisessa arvonmäärityksessäkin määritetään pitkälti liiketaloustieteen arvonmääritysmenetelmien avulla, käyvän arvon määrittämistä ohjaavat viimekädessä oikeudenalakohtainen lainsäädäntö ja muut oikeuslähteet. Ne vaikuttavat muun muassa laskelmiin otettaviin lähtötietoihin ja muihin osatekijöihin sekä siihen, millainen käypä arvo voi olla. Esimerkiksi ositukseen liittyvässä arvonmäärityksessä käypä arvo ei voi olla negatiivinen, vaan se on nolla euroa, vaikka laskelmien mukaan yrityksen arvo olisi negatiivinen. Silti negatiivisen käyvän arvon tarkka euromääräinen selvittämnen osituksen yhteydessä voi olla tarpeen, sillä arvon negatiivisuudella saattaa olla muita oikeusvaikutuksia.

Edilex-artikkelissani olen tarkastellut pienyrityksen käyvän arvon määrittämistä tilanteissa, joissa yrityksen arvo vaikuttaisi olevan negatiivinen. Tarkastelu tapahtuu yleisellä tasolla, mutta samalla tuodaan esille esimerkinomaisesti negatiiviseen arvoon eri oikeudenaloilla liittyviä kysymyksiä. Esimerkit on poimittu kotimaisesta oikeus- ja välimieskäytännöstä, joka tosin aihepiirin osalta on niukkaa. Artikkelissa aihetta pohjustetaan aluksi esittelemällä lyhyesti yrityksen arvonmäärityksen peruskysymyksiä, arvonmääritysmenetelmiä ja oikeudellista arvonmääritystä. Tämän jälkeen tarkastellaan, mitä tarkoitetaan yrityksen negatiivisella arvolla ja miten negatiiviseen arvoon päädytään eri arvonmääritysmenetelmiä käyttäen. Lopuksi esitellään oikeuskäytäntöön pohjautuvia esimerkkejä taloudelliselta arvoltaan negatiivisen yrityksen erilaisista käyvistä arvoista.

Hanna Savolainen, KTT, varatuomari
Yliopistonlehtori, yritysoikeus
Itä-Suomen yliopisto

Edilex-artikkeli 7.3.2022

Vierashuonekirjoitukset eivät ole Edilex-toimituksen kannanottoja asioihin.


Kirjoita Edilexiin

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.