Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Arvoltaan negatiivisen pienyrityksen käypä arvo oikeudellisessa arvonmäärityksessä

Savolainen, Hanna

Artikkelit 7.3.2022, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Oikeudellisessa arvonmäärityksessä käyvällä arvolla tarkoitetaan yleensä objektiivista, markkinahinnan kaltaista arvoa. Se on hinta, joka rationaalisen ostajan kannattaisi yrityksestä maksaa. Tällaisen arvon määrittäminen pienyritykselle on usein haasteellista, koska niille ei ole olemassa sellaisia lukuisten myyjien ja ostajien markkinoita, joilla hinta määräytyisi kysynnän ja tarjonnan perusteella. Arvon määrittämisessä hyödynnetäänkin usein liiketaloustieteen arvonmääritysmenetelmiä.

Tässä artikkelissa tarkastellaan pienyrityksen käyvän arvon määrittämistä tilanteissa, joissa yrityksen arvo vaikuttaisi olevan negatiivinen. Aihetta tarkastellaan yleisellä tasolla tuoden kuitenkin esimerkinomaisesti esille eri oikeudenaloihin liittyviä kysymyksiä. Esimerkit on poimittu oikeuskäytännöstä, joista korkeimman oikeuden ratkaisuja on annettu muun muassa osituksiin ja osakeyhtiölain (624/2006) mukaisiin vähemmistöosakkeiden lunastuksiin liittyen.
(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2022/8

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.