Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

29.10.2018 9.59 KHO:n ratkaisu tuomioistuimen toimivallallasta ja valitusoikeuden määräytymisestä oikeusavun saamista koskevassa asiassa

Oikeusaputoimisto oli hylännyt valittajan hakemuksen oikeusavun saamiseksi Kansaneläkelaitoksen lapsen elatustukea koskevien päätösten poistamista koskevaan asiaan. Kela oli itse oikaissut päätöksensä valittajan vaatimalla tavalla. Näin ollen asiaa ei ollut saatettu eikä ollut voitukaan saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi. Kysymys oli oikeusapulain systematiikassa niin kutsutusta ulkoprosessuaalisesta asiasta. Oikeusapulain 24 §:n 2 momentissa tarkoitettu tuomioistuin, jonka toimivaltaan pääasian tutkiminen olisi kuulunut, olisi elatustukilain 28 §:n nojalla ollut vakuutusoikeus. Kun oikeusapupäätöstä koskeva ratkaisupyyntö kuitenkin oli toimitettu HAO:lle, myös HAO oli oikeusapulain 24 §:n 2 momenttiin sisältyvän toimivaltasäännöksen nojalla toimivaltainen tutkimaan sen. Valitusoikeus HAO:n päätöksestä määräytyi tästä huolimatta elatustukilain 28 §:n mukaan. Pykälän 2 momentissa säädetystä kiellosta valittaa vakuutusoikeuden päätöksestä seurasi, ettei HAO:n elatustukiasiaan liittyvästä oikeusapua koskevasta päätöksestä saanut myöskään valittaa. KHO poisti HAO:n päätökseen liitetyn valitusosoituksen ja jätti valituslupahakemuksen ja valituksen tutkimatta. KHO hylkäsi oikeusavun maksamista koskevan vaatimuksen.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.