Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Jakamistalous kaavoituksen ja asuintilojen käyttötarkoitusarvioinnin häirikkönä - taltuttaako epätyypillisyysoppi häirikön?

Päläs, Jenna – Hovila, Ilari – Hakkarainen, Maria

Lakimies 7–8/2021 s. 1269–1290
15.12.2021
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Uudet talouden muodot ja ilmiöt – kuten jakamistalous – häiriköivät ja aiheuttavat vakiintuneilla oikeudenaloilla ja yhteiskuntasektoreilla uudenlaisia tulkinta- ja soveltamishaasteita. Maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999, MRL) asuinhuoneiston käyttöä sääntelevän normiston kannalta kysymys on MRL 125.5 §:n käyttötarkoitussääntelyn soveltamisesta uuteen ilmiöön – asuinhuoneistojen tarjoamiseen lyhytaikaiskäyttöön. Lyhytaikaisvuokraus tai vertaismajoitus on sallittua, mikäli asuinhuoneiston käyttötarkoitus ei muutu olennaisesti MRL 125.5 §:ssa säädetyllä tavalla.

Tässä artikkelissa esitetään, ettei voimassa oleva oikeus täysin tunnista lyhytaikaisvuokrauksen tai yksityishenkilöltä toiselle tapahtuvaa vertaismajoittamisen (peer-to-peer accommodation) ilmiötä: oikeusjärjestyksen ilmentämä käsitys asuinhuoneistojen käytöstä ja käyttötavoista ei vastaa jakamistalouden uusia toimijuuksia. Tutkimustehtävänä on MRL:n käyttötarkoitussääntelyn kontekstissa hahmotella oikeudellisen tulkinnan analyysimalli tai tulkintaoppi, jolla voitaisiin hallita uuden ilmiön ja oikeudellisten käsitteellistyksien välistä etääntymistä. Ensimmäisenä tutkimuskysymyksenä on selvittää, mistä jakamistalouden ja MRL:n käsitteistön yhteensovitushaasteessa tai etääntymisestä on oikeastaan kysymys. Tavoitteena on tältä osin havainnollistaa, miksi uusille oikeudellisille arviointivälineille on tarvetta uusien ilmiöiden kuten jakamistalouden tarkastelussa.

Uusimissa päätöksissään KHO 2021:76 ja KHO 2021:77 korkein hallinto-oikeus jatkoi aikaisempaan ratkaisukäytäntöön tukeutuen asuinhuoneiston käytön sallittavuuden arviointikriteerien muodostamista. Toisena tutkimuskysymyksenä onkin: mihin sallitun ja kielletyn toiminnan erotteluperusteisiin KHO ratkaisunsa rakensi? Miten käyttötarkoituksen muutosta koskeva olennaisuusarviointi rakentuu KHO:n linjausten myötä tilanneherkkänä tulkintavälineenä?(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.