Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om grupptalan 13.4.2007/444

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Tillämpningsområde

Denna lag tillämpas när ett sådant tvistemål mellan en konsument och en näringsidkare som omfattas av konsumentombudsmannens behörighet handläggs som grupptalan. (20.12.2022/1103)

Lagen tillämpas även på handläggning som grupptalan av yrkanden som avses i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/1828 om grupptalan för att skydda konsumenters kollektiva intressen och om upphävande av direktiv 2009/22/EG, nedan direktivet om grupptalan. Lagen tillämpas dock inte på handläggning av sådana yrkanden om åtgärder för förbudsföreläggande som avses i direktivet om grupptalan. (20.12.2022/1103)

Med grupptalan avses en talan som en kärande för som företrädare för en i talan definierad grupp så att domen i målet blir bindande även för gruppens medlemmar.

I fråga om handläggningen av grupptalan gäller utöver denna lag i tillämpliga delar vad som i övrigt föreskrivs om handläggning av tvistemål.

Se Rättegångsbalk 4/1734, L om Konkurrens- och konsumentverket 661/2012 och KonsumentskyddsL 38/1978 2 kap. 20 §, 3 kap. 4 §, 7 kap. 51 § och 7 a kap. 33 §.

1 a § (20.12.2022/1103)

Rätt att väcka talan i andra stater inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet

I denna lag föreskrivs det också om i 4 a § avsedda godkända enheters rätt att i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet väcka sådan grupptalan om åtgärder för gottgörelse som avses i direktivet om grupptalan.

2 §

Förutsättningarna för grupptalan

Ett mål kan handläggas som grupptalan, om

1) flera personer har yrkanden som grundar sig på gemensamma eller likartade omständigheter mot samma svarande,

2) handläggning som grupptalan är ändamålsenlig med beaktande av ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.