Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets beslut om byggnadshissar som användes vid persontransporter och om besiktning av dem (upphävt) 17.12.1980/982

Detta beslut har upphävts genom SRf om maskiners säkerhet 12.6.2008/400, som gäller fr.o.m. 29.12.2009.

Givet med stöd av 47 § lagen om skydd i arbete (299/1958).

1 §

Envar som tillverkar, importerar eller säljer byggnadshissar skall, i likhet med annan person som avses i 40 § lagen om skydd i arbete (299/58) samt arbetsgivare, för sin del tillse att hissarna jämte till dem hörande anordningar till sin konstruktion fyller de krav som uppställes i lagen om skydd i arbete och detta beslut.

2 §

Med byggnadshiss avses i detta beslut tillfälligt upprest lyftanordning som användes i byggnads- eller motsvararande arbete och som har en korg, vilken rör sig längs en med gejder eller andra fasta anordningar styrd bana och är avsedd för transport av personer och varor mellan två eller flera plan inom gränserna för märklasten.

Detta beslut gäller i tillämpliga delar radio- och televisionsmasthissar och andra till sitt användningsändamål med dessa jämförbara hissar, på vilka handels- och industriministeriets beslut angående eldrivna hissar och med dem jämförbara transportörer (386/74) icke äger tillämpning.

3 §

Med SFS-standard avses i detta beslut av Finlands Standardiseringskommission fastställd finsk standard.

4 §

Byggnadshiss skall till sin typ vara godkänd av arbetarskyddsstyrelsen. Typgodkännande innefattar förhandsbesiktning av hållfastheten hos byggnadshissens bärande konstruktioner, hissens stabilitet, hisskorgens konstruktion, bromsarna, hastighetsbegränsningssystemet, fångapparaten, grindens lås och elanordningarna i enlighet med de i detta beslut nämnda standarderna och bestämmelserna.

5 §

För ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.