Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 34/2011
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista annetun lain 1 §:n väliaikaisesta muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista annettua lakia väliaikaisesti siten, että valtioneuvoston jäsenille tehtävänsä hoitamisesta maksettavaa palkkiota alennetaan viidellä prosentilla.

Esitys liittyy valtion vuoden 2011 kolmanteen lisätalousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä marraskuuta 2011 ja olemaan voimassa huhtikuun loppuun 2015.


PERUSTELUT

1 Nykytila ja ehdotetut muutokset

Valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista annettu laki (1096/2006, jäljempänä ministeripalkkiolaki) tuli voimaan vuoden 2007 alusta lukien. Ministerille maksettava palkkio säädettiin vastaamaan eduskunnan varapuhemiehelle maksettavaa palkkiota ja pääministerille maksettava palkkio puolestaan eduskunnan puhemiehelle maksettavaa palkkiota. Ministeri saa tehtävästään nykyisin 9 729 euron kuukausipalkkiota ja pääministeri 11 675 euron kuukausipalkkiota. Palkkio on veronalaista tuloa.

Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen hallitusohjelmassa on kesäkuussa 2011 sovittu, että valtioneuvoston jäsenten palkkiota alennetaan viidellä prosentilla ja, että hallitus antaa eduskunnalle esityksen ministerinpalkkiolain määräaikaisesta muuttamisesta.

2 Esityksen taloudelliset vaikutukset

Esityksen mukainen palkkion viiden prosentin alentaminen aiheuttaa noin 119 000 euron säästön vuositasolla nykyisellä valtioneuvoston jäsenten lukumäärällä. Ministeripalkkioita maksetaan valtion talousarvion momentin 23.01.02 määrärahasta. Samasta määrärahasta maksetaan myös erityisavustajien palkat. Erityisavustajien lukumäärän lisäämisellä on kustannusvaikutuksia momentin määrärahaan.

3 Asian valmistelu

Hallituksen esitys on laadittu valtioneuvoston kansliassa virkamiestyönä.

4 Riippuvuus muista esityksistä

Esitys liittyy valtion vuoden 2011 kolmanteen lisätalousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

5 Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulemaan voimaan 1 päivänä marraskuuta 2011 ja olemaan voimassa huhtikuun loppuun 2015.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista annetun lain 1 §:n väliaikaisesta muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan väliaikaisesti valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista annetun lain (1096/2006) 1 §:n 2 momentti seuraavasti:

1 §

Palkkio vastaa suuruudeltaan edustajanpalkkiosta annetun lain (328/1947) mukaan eduskunnan varapuhemiehelle maksettavaa palkkiota vähennettynä viidellä prosentilla. Pääministerille maksettava palkkio vastaa kuitenkin suuruudeltaan eduskunnan puhemiehelle maksettavaa palkkiota vähennettynä viidellä prosentilla.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä marraskuuta 2011 ja on voimassa 30 päivään huhtikuuta 2015.


Helsingissä 30 päivänä syyskuuta 2011

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Pääministerin sijainen, valtiovarainministeri
Jutta Urpilainen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.