Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 183/2000
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Valtion kiinteistölaitoksen nimen muuttamisesta nimeksi Senaatti-kiinteistöt

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki Valtion kiinteistölaitoksen nimen muuttamisesta nimeksi Senaatti-kiinteistöt. Valtion liikelaitoksena toimivan Valtion kiinteistölaitoksen nimestä säädetään Valtion kiinteistölaitoksesta annetussa laissa, minkä vuoksi nimen muuttaminen edellyttää laintasoista säätelyä. Esityksellä ei ole mitään Valtion kiinteistölaitoksen asemaan liittyviä vaikutuksia.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2001.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Valtion kiinteistölaitos perustettiin valtion liikelaitoksista annetun lain (627/1987) mukaisena valtion liikelaitoksena 1 päivänä tammikuuta 1999 voimaan tulleella Valtion kiinteistölaitoksesta annetulla lailla (1052/1998). Liikelaitos on muodostettu pääosin virastona toimineesta valtion kiinteistölaitoksesta. Kiinteistölaitoksen tehtävänä on tuottaa toimitilapalveluja ensi sijassa valtion virastoille ja laitoksille sekä huolehtia hallinnassaan olevasta kiinteistövarallisuudesta siten, että sen arvo säilyy sekä että se pysyy kunnossa ja on kysynnän sekä yleisten laatuvaatimusten mukainen.

Valtion kiinteistölaitos valtion liikelaitoksena toimii liiketaloudellisin perustein ja pyrkii tehokkaasti kehittämään toimitilapalvelujaan. Liike- ja palvelutoiminnan kehittämiseen kuuluu mahdollisimman hyvän yrityskuvan antaminen palveluntuottajasta. Tämän vuoksi kiinteistölaitos on tehnyt esityksen nimen muuttamisesta. Valtion liikelaitoksena sillä ei ole mahdollista muuttaa ja rekisteröidä nimeään yksityisoikeudelliseen tapaan, joten esityksessä ehdotetaan laissa säädetyn Valtion kiinteistölaitos -nimen muuttamista nimeksi Senaatti-kiinteistöt.

2. Esityksen vaikutukset

Nimenmuutoksella ei ole vaikutusta Valtion kiinteistölaitoksen asemaan valtion liikelaitoksena. Hallinnolliset ja taloudelliset vaikutukset ovat vähäiset.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu Valtion kiinteistölaitoksen esityksen pohjalta virkatyönä valtiovarainministeriössä.

4. Muita esitykseen vaikuttavia seikkoja

Todennäköistä on, että vuonna 2001 annetaan hallituksen esitys, jossa ehdotetaan Valtion kiinteistölaitoksesta annettu laki kumottavaksi ja kyseistä liikelaitosta koskeva lainsäädäntö uudistettavaksi. Lainsäädännön uudistamistarvetta aiheuttaisi muun muassa puolustusministeriön hallinnonalan kiinteistövarallisuuden siirto Valtion kiinteistölaitoksen hallintaan vuonna 2002.

5. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. Valtion kiinteistölaitos on valmistellut muutosta niin, että se tulisi voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2001.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki Valtion kiinteistölaitoksen nimen muuttamisesta nimeksi Senaatti-kiinteistöt

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Valtion kiinteistölaitoksesta annetussa laissa (1052/1998) tarkoitetun Valtion kiinteistölaitoksen nimi muutetaan nimeksi Senaatti-kiinteistöt.

2 §

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .


Helsingissä 10 päivänä marraskuuta 2000

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Ministeri
Suvi-Anne Siimes

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.