Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 119/2000
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työvoimapalvelulain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työvoimapalvelulakia. Lain nojalla voidaan myöntää tukea muun muassa ammatinvalinnanohjaukseen liittyviin tukitoimenpiteisiin ja vajaakuntoisen työhönsijoittumisen tukemiseen. Näihin toimenpiteisiin osallistuvan turvaa tapaturman ja ammattitaudin varalta ehdotetaan parannettavaksi. Muutoksen jälkeen turva olisi sama kuin työmarkkinatuella tai työllistämistuella työharjoitteluun osallistuvalla.

Esitys liittyy valtion vuoden 2001 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2001 alusta.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Työmarkkinatuella työharjoitteluun osallistuvan vakuutusturvasta säädetään työmarkkinatuesta annetun lain (1542/1993) 9 §:ssä. Sen mukaan työharjoittelussa sattuneesta tapaturmasta tai siinä saadusta ammattitaudista suoritetaan työmarkkinatuen saajalle korvaus valtion varoista samojen perusteiden mukaan kuin tapaturmavakuutus-laissa (608/1948) säädetään. Korvausta maksetaan siltä osin kuin vahingoittuneella ei ole oikeutta vähintään saman suuruiseen korvaukseen muun lain perusteella. Vastaava säännös työllistämistuella työharjoitteluun osallistuvan vakuutusturvasta on työllisyyslain (275/1987) 17 §:ssä. Työharjoitteluun osallistuva ei ole työsopimussuhteessa työharjoittelupaikan järjestäjään eikä työvoimatoimistoon.

Työvoimapalvelulain (1005/1993) mukaisesti voidaan myöntää, järjestää ja tukea ammatinvalinnanohjauksen tukitoimenpiteitä sekä vajaakuntoisen henkilön työllistymisen tukitoimenpiteitä, jotka eivät myöskään tapahdu työsopimussuhteessa. Mainittuihin toimenpiteisiin osallistuvien turvasta tapaturman varalta säädetään työvoimapalvelui-hin liittyvistä etuuksista annetussa asetuksessa (1253/1993). Sen 20 §:n mukaan työministeriö järjestää työkokeiluissa työpaikoilla, koulutuskokeiluissa, tutustumis-käynneillä oppilaitoksissa sekä työ- ja koulutuskokeiluissa oleville asiakkaille ryhmätapa-turmavakuutuksen.

Ryhmätapaturmavakuutus on soveltamisalaltaan suppeampi kuin tapaturma-vakuutuslakiin perustuva korvausvelvollisuus, eikä siitä korvata lainkaan esimerkiksi mahdollista ammattitautia. Lisäksi ryhmätapaturmavakuutuksen korvaustaso on selvästi alempi kuin tapaturmavakuutuslain mukainen korvaustaso. Tämän vuoksi vakuutusturva eri tukimuodoissa ehdotetaan yhtenäistettäväksi ottamalla työvoimapalvelulakiin uusi 13 a §, joka vastaa työllisyyslain 17 §:n 4 momenttia ja työmarkkinatuesta annetun lain 9 §:n 1 ja 3 momenttia. Säännös ehdotetaan otettavaksi lain 3 lukuun, jossa säädetään työvoimapalveluihin liittyvistä etuuksista. Samalla luvun otsikko muutettaisiin.

Esityksen mukaan tapaturmasta tai ammattitaudista maksettavaa korvausta koskevat asiat käsittelee valtiokonttori. Valtiokonttorin päätökseen tyytymättömällä olisi oikeus hakea valittamalla muutosta samalla tavoin kuin tapaturmavakuutusasioissa muutoinkin tapaturmalautakunnalta, vakuutusoikeudelta ja korkeimmalta oikeudelta.

Työllisyysasioita käsittelevä ministeriö järjestäisi edelleen vastuuvakuutuksen mainittuihin toimenpiteisiin osallistuville.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Korvaukset tapaturmasta ja ammattitaudista maksettaisiin valtion vuoden 2001 talousarvioesityksen momentilta 34.06.25. työvoimapalveluiden erityismenot, joten esityksestä ei aiheudu lisämäärärahan tarvetta.

Valtion varoista maksettava korvaus olisi kattavampi ja korvauksen taso olisi korkeampi kuin ryhmätapaturmavakuutuksessa. Toisaalta valtiolle ei aiheutuisi enää menoja ryhmätapaturmavakuutuksen suhteellisen korkeista vakuutusmaksuista. Kokonaisuutena ehdotetusta muutoksesta aiheutuisi valtiolle vähäinen säästö.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu työministeriössä virkatyönä. Esityksen valmistelun yhteydessä on kuultu keskeisten työmarkkinajärjestöjen sekä Suomen Kuntaliiton ja Suomen Yrittäjien edustajia.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2001.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki työvoimapalvelulain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 26 päivänä marraskuuta 1993 annetun työvoimapalvelulain (1005/1993) 3 luvun otsikko ja

lisätään lakiin uusi 13 a § seuraavasti:

3 luku

Työvoimapalveluihin liittyvät etuudet ja vakuutusturva

13 a §
Vakuutusturva

Edellä 12 ja 13 §:ssä tarkoitetussa työkokeilussa työpaikalla, koulutuskokeilussa ja työ- ja koulutuskokeilussa taikka tutustumiskäynnillä oppilaitoksessa sattuneesta tapaturmasta tai saadusta ammattitaudista suoritetaan henkilöasiakkaalle korvaus valtion varoista samojen perusteiden mukaan kuin tapaturmavakuutuslaissa (608/1948) säädetään työtapaturmasta. Korvaus maksetaan siltä osin kuin vahingoittuneella ei ole oikeutta vähintään saman suuruiseen korvaukseen muun lain nojalla.

Asian, joka koskee korvauksen suorittamista valtion varoista 1 momentin nojalla, käsittelee valtiokonttori.

Valtiokonttorin tämän pykälän nojalla tekemään päätökseen haetaan muutosta siten kuin tapaturmavakuutuslain 5 luvussa säädetään.

Työministeriö järjestää 1 momentissa tarkoitetuille henkilöasiakkaille ryhmävastuuvakuutuksen.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2001.

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 15 päivänä syyskuuta 2000

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Työministeri
Tarja Filatov

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.