Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 41/1997
Hallituksen esitys Eduskunnalle luottolaitostoiminnasta annetun lain ja siihen liittyvän lainsäädännön muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi luottolaitostoiminnasta annettuun lakiin, liikepankkilakiin, osuuspankkilakiin, säästöpankkilakiin, hypoteekkiyhdistyksistä annettuun lakiin ja sijoituspalveluyrityksistä annettuun lakiin osakeyhtiölakiin tehtyjen muutosten edellyt- tämät välttämättömät, pääasiassa lakitekniset muutokset.

Ehdotetut lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan 1 päivänä syyskuuta 1997 samanaikaisesti osakeyhtiölakiin tehtyjen merkittävien muutosten kanssa.


YLEISPERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Osakeyhtiölakia (734/1978) on merkittävästi muutettu 1 päivänä syyskuuta 1997 voimaan tulevalla lailla. Tämän vuoksi voimassa olevassa luottolaitoslainsäädännössä olevat viittaukset osakeyhtiölakiin on muutettava vastaamaan osakeyhtiölain uutta pykälärakennetta.

Osakepääoman alentamisesta ja liikepankkien sulautumisesta säädetään liikepankkilaissa (1269/1990) eräiltä osin osakeyhtiölaista poiketen. Osakepääoman alentamista ja osakeyhtiöiden sulautumista koskevia säännöksiä on muutettu ja tarkennettu edellä tarkoitetulla osakeyhtiölain muuttamisesta annetulla lailla. Osakeyhtiölain muutosten vuoksi liikepankkilain säännöksiä osakepääoman alentamisesta ja liikepankkien sulautumisesta on tarkistettava osakeyhtiölain muutoksia vastaavasti. Osakeyhtiölakiin tehtyjen muutosten vuoksi tytäryhtiösulautumista ja osakkeiden lunastamista koskevia osuuspankkilain (1271/1990), säästöpankkilain (1270/1990) ja hypoteekkiyhdistyksestä annetun lain (936/1978) pykäliä on tarkistettava.

Osakeyhtiölakiin on lisätty osakeyhtiön jakautumista koskevat säännökset, joiden mukaan jakautumisessa noudatetaan soveltuvin osin, mitä sulautumisesta säädetään. Koska voimassa olevaan liikepankkilakiin ei sisälly liikepankin jakautumista koskevia säännöksiä ja jakautumisesta on tarpeen säätää osakeyhtiölaista poiketen samoilla perusteilla kuin sulautumisesta, sulautumista koskevien liikepankkilain säännösten yhteyteen lisättäisiin säännös, jonka mukaan liikepankin jakautumiseen sovelletaan samoja periaatteita kuin sulautumiseen.

Osakeyhtiölakiin on lisätty ylikurssirahastoa koskeva säännös. Koska luottolaitostoiminnasta annetussa laissa (1607/1993) säädetään tyhjentävästi luottolaitoksen sidottuun omaan pääomaan luettavista eristä, lakiin on lisättävä maininta siitä, että osakeyhtiömuotoisen luottolaitoksen sidottuun omaan pääomaan luetaan myös osakeyhtiölaissa tarkoitettu ylikurssirahasto. Ylikurssirahastoon uuden lain mukaan kirjattavat erät kirjataan nykyisin vararahastoon. Koska vararahasto luetaan nykyisin luottolaitostoiminnasta annetun lain mukaisiin luottolaitoksen ensisijaisiin omiin varoihin, luottolaitostoiminnasta annettuun lakiin tulisi lisätä säännös myös ylikurssirahaston lukemisesta luottolaitoksen ensisijaisiin omiin varoihin.

Osakeyhtiölakiin on lisätty säännös suppeasti omistetun osakeyhtiön osakkeenomistajan oikeudesta tutustua yhtiön kirjanpitoon. Pankkisalaisuuden turvaamiseksi tulisi säätää, että säännöstä ei sovelleta luottolaitokseen eikä sen konsolidointiryhmään kuuluvaan yritykseen.

2. Esityksen taloudelliset ja muut yhteiskunnalliset vaikutukset

Ehdotetut muutokset ovat pääasiassa lakiteknisiä, eikä niillä sen vuoksi ole merkittäviä taloudellisia tai muita yhteiskunnallisia vaikutuksia.

3. Esityksen valmistelu

Esitys on valmisteltu valtiovarainministeriössä virkatyönä.

YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

1. Lakiehdotusten perustelut

1.1. Laki luottolaitostoiminnasta

36 §. Sidottu ja vapaa oma pääoma. Sidotun oman pääoman määritelmää täydennettäisiin osakeyhtiölain muutosten vuoksi lisäämällä siihen maininta osakeyhtiölaissa tarkoitetusta ylikurssirahastosta.

73 §. Ensisijaiset omat varat. Ensisijaisten omien varojen määritelmää täydennettäisiin 36 §:ään tehtäväksi ehdotetun ylikurssirahastoa koskevan lisäyksen vuoksi.

94 §. Salassapitovelvollisuus. Pankkisalaisuuden varmistamiseksi pykälään lisättäisiin uusi 5 momentti, jonka mukaan osakeyhtiölain 9 luvun 12 §:ään lisättyä säännöstä sellaisen osakeyhtiön osakkeenomistajan oikeudesta tutustua yhtiön kirjanpitoon, jossa on enintään kymmenen osakkeenomistajaa, ei sovellettaisi lainkaan luottolaitoksiin eikä niiden konsolidointiryhmään kuuluviin yrityksiin.

1.2. Liikepankkilaki

8 §. Pykälässä olevaa säännöstä, jonka mukaan osakepääoman ja vararahaston alentamista ja sen jälkeen tapahtuvaa voitonjakoa koskevan luvan antaa tuomioistuimen sijasta valtiovarainministeriö, tarkistettaisiin osakeyhtiölakiin tehtyjen muutosten vuoksi. Pykälän asiasisältö säilyisi ennallaan.

16 §. Pykälän 2 momentissa olevat viittaukset osakeyhtiölakiin muutettaisiin osakeyhtiölakiin tehtyjen muutosten vuoksi siten, että voimassa olevan lain mukainen periaate säilyy ennallaan.

17 §. Pykälän lakiviittauksia ja terminologiaa muutettaisiin osakeyhtiölakiin tehtyjen muutosten vuoksi. Pykälän asiasisältö säilyisi ennallaan.

25 §. Pykälän 1 momenttia täsmennettäisiin osakeyhtiölakiin tehtyjen muutosten vuoksi siten, että pykälässä tarkoitettu lupa koskisi nimenomaan osakeyhtiölaissa tarkoitettua lupaa sulautumisen täytäntöönpanoon. Lupaan sovellettaisiin lupaviranomaista lukuun ottamatta, mitä osakeyhtiölain 14 luvun 13 §:ssä säädetään luvan hakemisesta. Koska valtiovarainministeriön lupa on sulautumisen lakisääteinen edellytys ja lupaviranomainen on osakeyhtiölaista poiketen eri kuin rekisteriviranomainen, momenttiin lisättäisiin vaatimus siitä, että jäljennös luvasta on liitettävä rekisteriviranomaiselle tehtävään sulautumisen täytäntöönpanoilmoitukseen.

Pykälän 1 momenttia tarkistettaisiin lisäksi siten, että lupa sulautumiseen vastaisi luottolaitostoiminnasta annetun lain 10 §:n mukaista toimilupaa silloin, kun kysymyksessä on kombinaatiofuusio, jossa vähintään kaksi liikepankkia sulautuu perustamalla yhdessä vastaanottavan uuden liikepankin. Absorptiofuusiossa, jossa vastaanottava liikepankki säilyy, uutta toimilupaa ei tarvittaisi, joskin toimiluvan säilyttämisen edellytykset olisi luonnollisesti lupapäätöksen yhteydessä tarkistettava.

Pykälän 1 momenttia täydennettäisiin lisäksi osakeyhtiölakiin lisättyjen yhtiön jakautumista koskevien säännösten mukaisiksi. Yhdenmukaisesti osakeyhtiölain säännösten kanssa liikepankin jakautumiseen sovellettaisiin samoja periaatteita kuin sulautumiseen.

Pykälän 3 momentissa säädettäisiin voimassa olevaa lainsäädäntöä vastaavasti, että osakeyhtiölain säännöksiä sulautumissuunnitelman ja sen hylkäämisen rekisteröimisestä ei sovelleta liikepankkiin.

26 §. Pykälä kumottaisiin tarpeettomana 25 §:ään tehtyjen muutosten vuoksi.

1.3. Säästöpankkilaki

81 §. Täysin omistetun tytäryhtiön sulautumista säästöpankkiin koskevaa pykälää tarkistettaisiin osakeyhtiölakiin tehtyjen muutosten vuoksi. Sulautumisesta olisi laadittava osakeyhtiölain 14 luvun 4 §:ssä tarkoitettu sulautumissuunnitelma mainitun luvun 6 §:ssä tarkoitettuine liitteineen soveltaen niitä tytäryhtiösulautumista koskevia poikkeuksia, joista mainituissa lainkohdissa säädetään. Sulautumissuunnitelma olisi ilmoitettava rekisteröitäväksi osakeyhtiölain 14 luvun 5 §:n mukaisesti. Ennen sulautumissuunnitelman rekisteröimistä sulautumissopimukselle olisi saatava, kuten nykyisinkin, valtiovarainministeriön lupa, jonka jäljennös olisi liitettävä sulautumissuunnitelman rekisteröinti-ilmoitukseen. Koska pykälässä edellytetty sulautumissopimus korvaa osakeyhtiölain 14 luvun 8―11 §:ssä tarkoitetun sulautumissuunnitelman hyväksymismenettelyn, näitä pykäliä ei sovellettaisi. Osakeyhtiölain 14 luvun 12 §:ssä säädetty lunastusmenettely voisi käytännössä tulla sovellettavaksi mainitun pykälän 3 momentissa tarkoitetuissa tilanteissa, minkä vuoksi pykälää on tarpeen soveltaa myös pankin tytäryhtiösulautumiseen. Tytäryhtiösulautumiseen sovellettaisiin osakeyhtiölain 14 luvun 13 ja 14 §:n säännöksiä rekisteriviranomaisen antamasta sulautumisen täytäntöönpanoa koskevasta luvasta ja lupamenettelystä. Niin ikään sovellettaisiin osakeyhtiölain 14 luvun 16 ja 17 §:n säännöksiä sulautumisen täytäntöönpanoa koskevasta ilmoituksesta ja sen rekisteröimisestä sekä rekisteröimisen oikeusvaikutuksista ja sulautuvan yhtiön lopputilityksestä.

82 §. Pykälä kumottaisiin tarpeettomana, koska vastaavat säännökset sisältyvät osakeyhtiölakiin.

83 §. Pykälää tarkennettaisiin poistamalla tarpeettomina viittaukset osakkeisiin, koska vastaavat säännökset sisältyvät osakeyhtiölakiin. Samalla pykälä yhdenmukaistettaisiin osakeyhtiölakiin tehtyjä muutoksia vastaavasti. Lisäksi pykälää tarkistettaisiin rahan, arvo-osuuksien, arvopaperien tai asiakirjain tallettamisesta velan maksuna tai vapautumiseksi muusta suoritusvelvollisuudesta annettuun lakiin (281/1931) 1 päivänä joulukuuta 1996 voimaan tulleella lailla tehtyjä muutoksia vastaavasti.

1.4. Osuuspankkilaki

39―41§. Pykäliin ehdotetaan tehtäviksi vastaavat muutokset kuin säästöpankkilain 81―83 §:ään.

41 i §. Pykälässä lueteltuja sidotun oman pääoman eriä täydennettäisiin osakeyhtiölakiin tehdyn ylikurssirahastoa koskevan lisäyksen vuoksi.

1.5. Laki hypoteekkiyhdistyksistä

28 a §. Pykälään ehdotetaan tehtäviksi vastaava muutokset kuin säästöpankkilain 81 §:ään.

1.6. Laki sijoituspalveluyrityksistä

32 §. Ensisijaiset omat varat. Ensisijaisten omien varojen määritelmää täydennettäisiin osakeyhtiölakiin tehdyn ylikurssirahastoa koskevan lisäyksen vuoksi.

48 §. Salassapitovelvollisuus. Pykälään ehdotetaan tehtäväksi vastaava lisäys kuin edellä luottolaitostoiminnasta annetun lain 94 §:ään.

2. Voimaantulo

Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan 1 päivänä syyskuuta 1997, jolloin tulevat voimaan myös ne osakeyhtiölain muutokset, jotka edellyttävät näiden lakien muuttamista.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäviksi seuraavat lakiehdotukset:

1.

Laki luottolaitostoiminnasta annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan luottolaitostoiminnasta 30 päivänä joulukuuta 1993 annetun lain (1607/1993) 36 §:n 1 ja 3 momentti ja 73 §:n 1 momentin 5 kohta sekä

lisätään 94 §:ään, sellaisena kuin se on osaksi laissa 570/1996, uusi 5 momentti seuraavasti:

36 §
Sidottu ja vapaa oma pääoma

Luottolaitoksen oma pääoma on taseessa jaoteltava sidottuun omaan pääomaan ja vapaaseen omaan pääomaan. Sidottua omaa pääomaa ovat osake-, osuus- tai peruspääoma, lisäosuuspääoma, sijoitusosuuspääoma tai kantarahasto, vararahasto, ylikurssirahasto ja arvonkorotusrahasto. Luottolaitoksen sidottua omaa pääomaa on lisäksi pääomasijoitus, joka täyttää seuraavat edellytykset:

1) sijoitukselle ei saa asettaa vakuutta eikä se ole irtisanottavissa;

2) sijoitus saadaan maksaa takaisin vain rahoitustarkastuksen luvalla ja edellyttäen, että luottolaitoksen, tai luottolaitoksen ja sen konsolidointiryhmän, vakavaraisuus ei laske alle 79 §:ssä säädetyn rajan;

3) sijoitukselle saadaan maksaa korkoa vain siinä määrin kuin luottolaitoksen tai, jos luottolaitos on emoyritys, konsernin voitonjakokelpoiset varat taikka säästöpankkilain 40 §:ssä tarkoitetut voittovarat siihen riittävät;

4) luottolaitoksen purkautuessa tai joutuessa konkurssiin sijoituksen pääomalla ja maksamattomalla korolla on huonompi etuoikeus kuin luottolaitoksen muilla sitoumuksilla mutta parempi oikeus kuin osakkeilla, osuuksilla ja sijoitusosuuksilla taikka kantarahasto-osuuksilla.


Edellä 1 momentissa tarkoitettu pääomasijoitus saadaan käyttää, jollei sijoituksen ehdoista muuta johdu, sellaisen tappion peittämiseen, johon vapaa oma pääoma, vararahasto ja ylikurssirahasto eivät riitä edellyttäen, että osakepääomaa, osuuspääomaa taikka, jos osuuspääoma on käytetty, sijoitusosuuspääomaa tai kantarahastoa vastaavasti alennetaan samassa suhteessa. Voittovaroja, vararahastoa ja ylikurssirahastoa saadaan, sen lisäksi mitä muualla laissa säädetään, käyttää pääomasijoituksen arvon korottamiseen enintään määrällä, jolla pääomasijoituksen arvoa on aikaisempina tilikausina alennettu tappion peittämiseksi.


73 §
Ensisijaiset omat varat

Luottolaitoksen omiin varoihin luetaan 72 §:ssä tarkoitettua suhdetta laskettaessa (ensisijaiset omat varat):


5) vararahasto ja ylikurssirahasto;


94 §
Salassapitovelvollisuus

Mitä osakeyhtiölain 9 luvun 12 §:n 4 momentissa säädetään, ei koske luottolaitosta eikä sen kanssa samaan konsolidointiryhmään kuuluvaa yritystä.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1997.


2.

Laki liikepankkilain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan 28 päivänä joulukuuta 1990 annetun liikepankkilain (1269/1990) 26 § sekä

muutetaan 8 §, 16 §:n 2 momentti, 17 §, 5 luvun otsikko ja 25 §:n 1 ja 3 momentti

sellaisina kuin niistä ovat 8 § laissa 573/1996 ja 25 §:n 1 momentti laissa 1609/1993, seuraavasti:

8 §

Osakeyhtiölain 6 luvun 4 §:n 3 momentissa ja 5 §:ssä sekä 12 luvun 3 §:n 2 momentin 3 kohdassa ja 3 a §:n 2 momentissa tarkoitetun luvan antaa valtiovarainministeriö. Luvan hakemiseen sovelletaan muuten, mitä osakeyhtiölain 6 luvun 5 §:n 1 ja 2 momentissa säädetään. Osakepääoman alentaminen on ilmoitettava rekisteröitäväksi kuukauden kuluessa luvan myöntämisestä tai lupa raukeaa. Ilmoitukseen on liitettävä jäljennös luvasta. Osakepääoma on alennettu, kun ilmoitus on rekisteröity. Liikepankkiin ei sovelleta osakeyhtiölain 6 luvun 5 §:n 3 ja 4 momenttia eikä 6 ja 7 §:ää.

16 §

Osakeyhtiölain 3 a luvun 14 §:n 1 momentissa, 4 luvun 2 §:n 2 momentissa, 6 §:n 2 momentissa ja 12 §:n 2 momentissa sekä 9 luvun 14 §:n 1 momentissa tarkoitettu päätös on pätevä vain, jos osakkeenomistajat, joilla on vähintään osakeyhtiölaissa edellytetty enemmistö annetuista 1 momentin mukaan lasketuista äänistä, ovat sitä kannattaneet.


17 §

Osakeyhtiölain 4 luvun 2 a §:ssä tarkoitettu valtuutus päättää uusmerkinnästä, optio-oikeuksien antamisesta tai vaihtovelkakirjalainan ottamisesta voidaan liikepankissa antaa yhtiökokouksen päätöksellä hallintoneuvostolle tai, jos yhtiöjärjestyksessä niin määrätään, johtokunnalle.

5 luku

Sulautuminen ja jakautuminen

25 §

Osakeyhtiölain 14 luvun 13 §:ssä ja 14 a luvun 4 §:ssä tarkoitetun luvan liikepankkien sulautumiseen ja liikepankin jakautumiseen antaa valtiovarainministeriö. Jos lupa koskee liikepankkien sulautumista osakeyhtiölain 14 luvun 1 §:n 2 momentin 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla, lupa vastaa luottolaitostoiminnasta annetun lain 10 §.ssä tarkoitettua toimilupaa. Luvan myöntämisen edellytyksiin ei sovelleta, mitä osakeyhtiölain 6 luvun 5 §:n 3 momentissa säädetään. Osakeyhtiölain 14 luvun 16 §:ssä ja 14 a luvun 4 §:n 1 momentissa tarkoitettuun ilmoitukseen on liitettävä jäljennös valtiovarainministeriön luvasta.


Osakeyhtiölain 14 luvun 5 §:ää, 10 §:n 3 momenttia sekä 14 ja 15 §:ää ei sovelleta liikepankkien sulautumiseen eikä jakautumiseen.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1997.


3.

Laki säästöpankkilain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan 28 päivänä joulukuuta 1990 annetun säästöpankkilain (1270/1990) 82 § sekä

muutetaan 6 luvun otsikko sekä 81 ja 83 § seuraavasti:

6 luku

Sulautuminen ja kantarahastotodistuksen lunastaminen

81 §

Jos säästöpankki omistaa osakeyhtiön kaikki osakkeet, pankin hallitus ja osakeyhtiön hallitus voivat sopia osakeyhtiön sulautumisesta säästöpankkiin. Sopimukselle on haettava valtiovarainministeriön lupa. Sulautumiseen sovelletaan osakeyhtiölain (734/1978) 14 luvun 4―7, 12―14, 16 ja 17 §:ää. Säästöpankkiin sovelletaan, mitä mainituissa pykälissä säädetään vastaanottavasta yhtiöstä. Osakeyhtiölain 14 luvun 5 §:ssä tarkoitettuun ilmoitukseen on liitettävä jäljennös ministeriön luvasta.

83 §

Lunastettavan kantarahasto-osuuden omistajan on luovutettava kantarahastotodistus lunastushintaa vastaan säästöpankille kuukauden kuluessa siitä, kun lunastushinnasta on sovittu tai kun lunastushintaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Jos tämä laiminlyödään, pankin tulee rahan, arvo-osuuksien, arvopaperien tai asiakirjan tallettamisesta velan maksuna tai vapautumiseksi muusta suoritusvelvollisuudesta annetun lain (281/1931) mukaisesti viivytyksettä tallettaa lunastushinta sulautuvan pankin kotipaikan lääninhallituksen huostaan pidättämättä itselleen oikeutta saada talletettua takaisin. Jollei lunastusoikeus ole riitainen tai kun sitä koskeva päätös on saanut lainvoiman ilman, että lunastushinnasta on samalla sovittu tai määrätty, vastaanottavalla pankilla on oikeus saada kantarahastotodistus antamalla lunastushinnan maksamisesta vakuus, jonka välimiehet ovat hyväksyneet. Kantarahasto-osuuden omistajalla on tällöin oikeus saada käypä korko lunastushinnalle vakuuden asettamisesta siihen asti, kun lunastushinta on lopullisesti vahvistettu.

Pankki katsotaan kantarahasto-osuuden omistajaksi, kun edellä tarkoitettu tallettaminen tai vakuuden asettaminen on tapahtunut. Kantarahastotodistuksen haltijalla on vain oikeus lunastushintaan korkoineen luovuttaessaan kantarahastotodistuksen pankille asianmukaisella siirtomerkinnällä varustettuna.

Jollei kantarahastotodistusta ole luovutettu vuoden kuluessa siitä, kun pankista 2 momentin mukaan on tullut kantarahasto-osuuden omistaja, pankille saadaan antaa kantarahasto-osuudesta uusi kantarahastotodistus. Kantarahastotodistukseen on tehtävä merkintä siitä, että se on annettu aikaisemman kantarahastotodistuksen sijaan. Jos aikaisemmin annettu kantarahastostotodistus tämän jälkeen luovutetaan pankille, se on mitätöitävä.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1997.


4.

Laki osuuspankkilain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan 28 päivänä joulukuuta 1990 annetun osuuspankkilain (1271/1990) 40 § sekä

muutetaan 6 luvun otsikko, 39 ja 41 § sekä 41 i §:n 1 momentti, sellaisena kuin niistä on 41 i §:n 1 momentti laissa 1126/1993, seuraavasti:

6 luku

Sulautuminen ja sijoitusosuuksien lunastaminen

39 §

Jos osuuspankki omistaa osakeyhtiön kaikki osakkeet, pankin johtokunta ja osakeyhtiön hallitus voivat sopia osakeyhtiön sulautumisesta osuuspankkiin. Sopimukselle on haettava valtiovarainministeriön lupa. Sulautumiseen sovelletaan osakeyhtiölain (734/1978) 14 luvun 4―7, 12―14, 16 ja 17 §:ää. Osuuspankkiin sovelletaan, mitä mainituissa pykälissä säädetään vastaanottavasta yhtiöstä. Osakeyhtiölain 14 luvun 5 §:ssä tarkoitettuun ilmoitukseen on liitettävä jäljennös ministeriön luvasta.

41 §

Lunastettavan sijoitusosuuden omistajan on luovutettava sijoitusosuustodistus lunastushintaa vastaan osuuspankille kuukauden kuluessa siitä, kun lunastushinnasta on sovittu tai kun lunastushintaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Jos tämä laiminlyödään, pankin tulee rahan, arvo-osuuksien, arvopaperien tai asiakirjain tallettamisesta velan maksuna tai vapautumiseksi muusta suoritusvelvollisuudesta annetun lain (281/1931) mukaisesti viivytyksettä tallettaa lunastushinta sulautuvan pankin kotipaikan lääninhallituksen huostaan pidättämättä itselleen oikeutta saada talletettua takaisin. Jollei lunastusoikeus ole riitainen tai kun sitä koskeva päätös on saanut lainvoiman ilman, että lunastushinnasta on samalla sovittu tai määrätty, vastaanottavalla pankilla on oikeus saada sijoitusosuustodistus antamalla lunastushinnan maksamisesta vakuus, jonka välimiehet ovat hyväksyneet. Sijoitusosuuden omistajalla on tällöin oikeus saada käypä korko lunastushinnalle vakuuden asettamisesta siihen asti, kun lunastushinta on lopullisesti vahvistettu.

Pankki katsotaan sijoitusosuuden omistajaksi, kun edellä tarkoitettu tallettaminen tai vakuuden asettaminen on tapahtunut. Sijoitusosuustodistuksen haltijalla on vain oikeus lunastushintaan korkoineen luovuttaessaan sijoitusosuustodistuksen asianmukaisella siirtomerkinnällä varustettuna.

Jollei sijoitusosuustodistusta ole luovutettu vuoden kuluessa siitä, kun pankista 2 momentin mukaan on tullut sijoitusosuuden omistaja, pankille saadaan antaa sijoitusosuudesta uusi sijoitusosuustodistus. Sijoitusosuustodistukseen on tehtävä merkintä siitä, että se on annettu aikaisemman sijoitusosuustodistuksen sijaan. Jos aikaisemmin annettu sijoitusosuustodistus tämän jälkeen luovutetaan pankille, se on mitätöitävä.

41 i §

Perustettavan 41 a §:n 1 momentissa tarkoitetun pankin osakepääoman on oltava vähintään 5 miljoonaa ecua vastaava markkamäärä. Sen on kuitenkin aina oltava vähintään 30 miljoonaa markkaa. Osakepääoman, vararahaston ja ylikurssirahaston tulee lisäksi olla yhteensä vähintään yhtä suuri kuin pankkia perustavan osuuskunnan osuuspääoman, lisäosuuspääoman ja vararahaston yhteenlaskettu määrä.



Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1997.


5.

Laki hypoteekkiyhdistyksistä annetun lain 28 a §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan hypoteekkiyhdistyksistä 8 päivänä joulukuuta 1978 annetun lain (936/1978) 28 a §, sellaisena kuin se on laissa 50/1988, seuraavasti:

28 a §

Jos hypoteekkiyhdistys omistaa osakeyhtiön kaikki osakkeet, hypoteekkiyhdistyksen hallitus ja osakeyhtiön hallitus voivat sopia osakeyhtiön sulautumisesta hypoteekkiyhdis- tykseen. Sulautumisessa noudatetaan soveltuvin osin, mitä säästöpankkilain 81 §:ssä säädetään.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1997.


6.

Laki sijoituspalveluyrityksistä annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan sijoituspalveluyrityksistä 26 päivänä heinäkuuta 1996 annetun lain (579/1996) 32 §:n 1 momentin 3 kohta sekä

lisätään 48 §:ään uusi 4 momentti seuraavasti:

32 §
Ensisijaiset omat varat

Sijoituspalveluyrityksen ensisijaisiin omiin varoihin luetaan:


3) vararahasto ja ylikurssirahasto;


48 §
Salassapitovelvollisuus

Mitä osakeyhtiölain 9 luvun 12 §:n 4 momentissa säädetään, ei koske sijoituspalveluyritystä eikä sen kanssa samaan konsolidointiryhmään kuuluvaa yritystä.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1997.


Helsingissä 25 päivänä huhtikuuta 1997

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Ministeri
Arja Alho

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.