Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä perjantaina 3.5.2024 klo 7.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä n. klo 8.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 45/1996
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Pohjoismaiden Investointipankin ja Pohjoismaiden projektivientirahaston palveluksessa olevien henkilöiden verottamisesta annetun lain 3 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan Pohjoismaiden Investointipankin ja Pohjoismaiden projektivientirahaston palveluksessa olevien henkilöiden verottamisesta annettua lakia muutettavaksi siten, että laissa tarkoitettu lopullinen palkkavero alennettaisiin 40 prosentista 35 prosenttiin.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. Lakia sovellettaisiin palkkaan, joka saadaan 1 päivänä heinäkuuta 1996 tai sen jälkeen.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Pohjoismaiden Investointipankin ja Pohjoismaiden projektivientirahaston palveluksessa olevien henkilöiden verottamisesta annetun lain (562/76) mukaan pankin tai rahaston vakinaiseen palvelukseen tuleva, muualla kuin Suomessa asuva henkilö maksaa pankilta tai rahastolta saamastaan palkkatulosta pääsääntöisesti 40 prosentin lopullisen palkkaveron.

Hallituksen esitykseen laiksi Pohjoismaiden Investointipankin palveluksessa olevan henkilön verottamisesta annetun lain muuttamisesta ja laiksi työnantajan sosiaaliturvamaksusta annetun lain 2 ja 5 §:n muuttamisesta (HE 2/1994 vp) sisältyi ehdotus lopullisen palkkaveron alentamisesta 40 prosentista 35 prosenttiin. Eduskunta ei kuitenkaan hyväksynyt ehdotusta, joka liittyi samassa yhteydessä annettuun hallituksen esitykseen laiksi ulkomailta tulevan palkansaajan lopullisesta palkkaverosta (HE 1/1994 vp). Viimeksi mainitun esityksen mukaan ulkomailta tuleva palkansaaja eräissä tapauksissa olisi maksanut palkkatulostaan lopullista palkkaveroa 35 prosentin verokannan mukaan. Tätä esitystä eduskunta ei kuitenkaan ehtinyt käsitellä loppuun 14 päivänä maaliskuuta 1995 päättyneellä vaalikaudella.

Ulkomailta tulevan palkansaajan lähdeverosta annetun lain (1551/95) mukaan ulkomailta tuleva palkansaaja nyttemmin eräissä tapauksissa maksaa palkkatulostaan valtiolle menevän, progressiivisen tuloveron ja suhteellisen verokannan mukaan suoritettavan kunnallisveron sekä eräiden muiden verojen ja maksujen asemesta 35 prosentin suuruista lähdeveroa.

Koska on pidettävä tarkoituksenmukaisena, että ulkomailta tulevan palkansaajan lähdeverosta annetun lain mukaista 35 prosentin verokantaa voitaisiin soveltaa myös Pohjoismaiden Investointipankin ja Pohjoismaiden projektivientirahaston vakinaiseen palvelukseen ulkomailta tulevaan henkilöön, ehdotetaan, että Pohjoismaiden Investointipankin ja Pohjoismaiden projektivientirahaston palveluksessa olevien henkilöiden verottamisesta annetussa laissa tarkoitetun lopullisen palkkaveron suuruus alennetaan 40 prosentista 35 prosenttiin.

2. Esityksen vaikutukset

Lailla ei ole organisatorisia vaikutuksia eikä myöskään mainittavia vaikutuksia verojen tuottoon.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä valtiovarainministeriössä.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. Lakia sovellettaisiin palkkaan, joka saadaan 1 päivänä heinäkuuta 1996 tai sen jälkeen.

Edellä olevan perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki Pohjoismaiden Investointipankin ja Pohjoismaiden projektivientirahaston palveluksessa olevien henkilöiden verottamisesta annetun lain 3 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan Pohjoismaiden Investointipankin ja Pohjoismaiden projektivientirahaston palveluksessa olevien henkilöiden verottamisesta 29 päivänä kesäkuuta 1976 annetun lain (562/76) 3 §:n 2 momentti seuraavasti:

3 §

Lopullinen palkkavero on 35 prosenttia palkkatulon kokonaismäärästä. Vero menee kokonaisuudessaan valtiolle.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .

Lakia sovelletaan palkkaan, joka saadaan 1 päivänä heinäkuuta 1996 tai sen jälkeen.


Helsingissä 3 päivänä toukokuuta 1996

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Ministeri
Arja Alho

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.