Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 24/1995
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annettua lakia siten, että laissa oleva maininta, joka koskee määrärahojen ottamista talousarvioon Euroopan yhteisöjen komission luvan mukaisena, poistetaan. Laki liittyy vuoden 1995 ensimmäiseen lisätalousarvioon, joten se tulisi käsitellä samassa yhteydessä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut muutokset

Maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain (1059/94) 2 §:n 1 momentin mukaan mainitun lain nojalla voidaan myöntää maa- ja puutarhataloudelle valtion varoista Suomen liittymisestä Euroopan unioniin tehdyn sopimuksen mukaista siirtymäkauden tukea, pohjoista tukea ja kansallista erityistukea valtion talousarviossa osoitetuista määrärahoista. Saman momentin viimeisessä virkkeessä on säädetty, että valtion talousarvioon otetaan määrärahat kansallisia tukia varten Euroopan yhteisöjen komission antaman luvan mukaisina. Viimeksi mainitussa säännöksessä mainitun kriteerin, joka on lisätty lakiin eduskuntakäsittelyn aikana, on katsottu merkitsevän eduskunnan budjettivallan rajoittamista ja tarkoittavan käytännössä sitä, että talousarvioon otettavan määrärahan tulee vastata Euroopan yhteisöjen komission antaman luvan mukaista enimmäismarkkamäärää. Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta on asiaa koskevassa lausunnossaan kiinnittänyt huomiota säännöksen budjettivaltaa rajoittavaan luonteeseen.

Eduskunnalle on 12.5.1995 annettu esitys vuoden 1995 ensimmäiseksi lisätalousarvioksi. Sen mukaan muun muassa siirtymäkauden tukena maksettava pinta-alalisä ehdotetaan otettavaksi talousarvioon alennettuna siitä tasosta, johon Euroopan yhteisöjen komissio on antanut luvan. Kun tämän ei voida katsoa vastaavan maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain 2 §:n 1 momentin viimeisessä virkkeessä budjetoinnille asetettua vaatimusta, ehdotetaan lain 2 §:n 1 momenttia muutettavaksi siten, että määrärahan kytkeminen Euroopan yhteisöjen komission antamaan lupaan budjetoinnin osalta poistetaan. Lain nojalla myönnettävää tukea maksettaisiin talousarvioon osoitettujen määrärahojen puitteissa.

Hallitus korostaa sitä, että lain 2 §:n 1 momentin viimeisessä virkkeessä säädetään siitä, minkä suuruisena määrärahat on otettava talousarvioon, ei siitä, kuinka paljon tukea lain nojalla tullaan maksamaan. Viime kädessä valtioneuvostolla on lain 3 §:n nojalla harkintavalta päättää muun muassa maksettavista tukimuodoista, tukien määristä ja jakoperusteista. Hallitus korostaa myös sitä, että Suomen liittymisestä Euroopan unioniin tehty sopimus ei velvoita nyt kysymyksessä olevan kansallisen tuen maksamista tietyn suuruisena.

Edellä mainitun lisäksi lain 3 §:n 1 momenttiin ehdotetaan tehtäväksi 2 §:n 1 momentin muuttamisesta aiheutuva tekninen muutos, jonka mukaan sana komissio korvataan ilmaisulla Euroopan yhteisöjen komissio. Jäljempänä laissa voidaan käyttää ilmaisua komissio.

2. Taloudelliset vaikutukset

Esitys on vuoden 1995 ensimmäiseen lisätalousarvioon liittyvä muutos eikä siitä sinänsä aiheudu taloudellisia vaikutuksia. Tukea voidaan maksaa talousarviossa tarkoitukseen osoitettavien määrärahojen puitteissa.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä maa- ja metsätalousministeriössä.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

5. Säätämisjärjestys

Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista on säädetty normaalissa lainsäätämisjärjestyksessä. Käsitellessään hallituksen esitystä n:o 148/94 laiksi maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista perustuslakivaliokunta piti hallituksen esityksen mukaista, lakiehdotuksen 4 §:ään sisältyvää sopimusmenettelyä perustuslain vastaisena ja katsoi, että lakiehdotus olisi siksi käsiteltävä valtiopäiväjärjestyksen 67 §:ssä säädetyssä järjestyksessä. Perustuslakivaliokunnan ehdottamilla lain 4 §:n neuvottelumenettelyyn tehdyillä muutoksilla laki voitiin kuitenkin säätää valtiopäiväjärjestyksen 66 §:ssä säädetyssä järjestyksessä.

Perustuslakivaliokunta ei katsonut lakiehdotuksen vaativan muilta osin normaalista poikkeavaa lainsäätämisjärjestystä. Vaikkakin muutettavaksi ehdotettava 30.11.1994 vahvistettu laki on ollut 1.1.1995 alkaen voimassa, hallituksen käsityksen mukaan se ei ole luonut maa- ja puutarhatalouden harjoittajille sellaisia oikeuksia, jotka hallitusmuodon perusoikeussäännökset turvaavat. Hallitus katsookin, että nyt ehdotettavat muutokset maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annettuun lakiin, jotka koskevat budjetoinnille asetettavia vaatimuksia, eivät edellytä lain säätämistä normaalista poikkeavassa säätämisjärjestyksessä. Hallituksen käsityksen mukaan ei ole olemassa myöskään muita perusteita, jotka edellyttäisivät poikkeamista normaalista lainsäätämisjärjestyksestä. Kun asiasta kuitenkin saatetaan esittää erilaisia käsityksiä, hallitus pitää suotavana, että lakiehdotuksesta pyydettäisiin eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista 30 päivänä marraskuuta 1994 annetun lain (1059/94) 2 §:n 1 momentti ja 3 §:n 1 momentti näin kuuluviksi:

2 §
Soveltamisala

Tämän lain nojalla voidaan myöntää maa- ja puutarhataloudelle valtion varoista Suomen liittymisestä Euroopan unioniin tehdyn sopimuksen mukaista siirtymäkauden tukea, pohjoista tukea ja kansallista erityistukea valtion talousarviossa osoitetuista määrärahoista.


3 §
Tukimuodoista päättäminen

Valtioneuvosto päättää tämän lain nojalla maksettavista tukimuodoista, tukien määristä ja jakoperusteista, tukien maksamisen edellytyksistä ja tukien kestoajoista, ellei tukien kestoajoista säädetä erikseen tässä laissa. Tuen käyttöönottaminen edellyttää lisäksi Euroopan yhteisöjen komission (jäljempänä komissio) lupaa.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


Helsingissä 19 päivänä toukokuuta 1995

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Maa- ja metsätalousministeri
Kalevi Hemilä

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.