Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 166/1994
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi uusjakojen tukemisesta annetun lain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan Suomen Euroopan unioniin (EU) liittymisen johdosta muutettavaksi uusjakojen tukemisesta annettua lakia siten, että osaan yksityisen osakkaan nykyisin maksettavaksi jäävistä kustannuksista voitaisiin saada Euroopan unionin varoista osarahoitusta.

Esitys liittyy hallituksen esitykseen Suomen liittymisestä Euroopan unioniin tehdyn sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä sekä hallituksen esitykseen laiksi maa- ja metsätalouden rakennepoliittisista toimenpiteistä sekä maaseutuelinkeinolain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti Suomen Euroopan unioniin liittymistä koskevan sopimuksen kanssa. Lain voimaantulon ajankohdasta säädettäisiin asetuksella.


YLEISPERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Voimassa olevan uusjakojen tukemisesta annetun lain (24/81) 2 §:n 1 momentin mukaan uusjaossa suoritettavaksi päätetystä tilan siirrosta sekä tien ja kuivatustyön tekemisestä aiheutuvat kustannukset maksetaan valtion varoista. Euroopan yhteisöjen neuvoston asetuksen n:o 2085/93 (artikla 5) mukaan voidaan Euroopan maatalouden ohjaus- ja takuurahaston varoin tukea muun muassa uusjakohankkeita maaseutu- ja ympäristöpoliittisten tavoitteiden edistämiseksi. Tämän vuoksi ehdotetaan uusjakojen tukemisesta annetun lain 2 §:n 1 momenttia täydennettäväksi siten, että momentissa tarkoitettujen kustannusten rahoittamiseen voi osallistua myös Euroopan unioni.

Voimassa olevan uusjakojen tukemisesta annetun lain 3 §:n 2 momentin mukaan sellaisen toimituksen osalta, joka on tärkeä yleisen edun kannalta ja jonka osakkaiden yleinen taloudellinen tila antaa siihen aihetta, voidaan 2 §:n 1 momentissa tarkoitetuista, uusjaossa suoritettavaksi päätetystä tilan siirrosta sekä tien ja kuivatustyön tekemisestä aiheutuvista kustannuksista jättää valtion lopulliseksi menoksi enintään 50 prosenttia. Lain 3 §:n 3 momentin mukaan, jos edellä 2 momentissa tarkoitettu toimitus suoritetaan alueellisen kehityksen edistämisestä annetussa laissa (451/75) tarkoitetulla kehitysalueella tai siihen kuulumattomalla tukialueella, voidaan valtion lopulliseksi menoksi jättää enintään 85 prosenttia niistä kustannuksista, jotka aiheutuvat tärkeimpien kuivatustöiden suorittamisesta ja tarkoituksenmukaisten tilussijoitusten aikaansaamiseksi tarvittavien teiden rakentamisesta.

Alueilla, jotka on hyväksytty 24 päivänä kesäkuuta 1994 Suomen liittymisestä Euroopan unioniin allekirjoitettuun sopimukseen liittyvän pöytäkirjan n:o 6 1 ja 4 artiklassa tarkoitetun 6 tavoitteen kohteiksi, Euroopan unionin rahoituksen osuus voi olla enintään 75 prosenttia kehittämishankkeen kokonaiskustannuksista ja vähintään 50 prosenttia julkisista kustannuksista. Tavoite 5 b:n alueilla Euroopan unionin tuki voi olla enintään 50 prosenttia kokonaiskustannuksista ja vähintään 25 prosenttia julkisista kustannuksista. Tämän vuoksi ehdotetaan uusjakojen tukemisesta annetun lain 3 §:n 2 momenttia muutettavaksi siten, että valtion lopulliseksi menoksi voitaisiin jättää enintään 75 prosenttia lain 2 §:n 1 momentissa tarkoitetuista uusjaon kustannuksista sen mukaisesti kuin asetuksella tarkemmin säädettäisiin. Lain 3 §:n 3 momentti ehdotetaan kumottavaksi. Tämän kumottavaksi ehdotetun 3 momentin nojalla nykyisin valtion lopulliseksi menoksi on käytännössä jätetty enintään 75 prosenttia. Asetuksella on tarkoitus säätää valtion lopulliseksi menoksi jäävästä osuudesta uusjaoissa, joiden suorittamista tuetaan Euroopan unionin varoin, ja toisaalta uusjaoissa, joita tuetaan yksinomaan kansallisin varoin.

Voimassa olevan uusjakojen tukemisesta annetun lain 4 §:n mukaan osakkaiden maksettavaksi tulevaa maanmittausmaksua voidaan 3 §:n 2 momentissa tarkoitetuissa uusjaoissa alentaa enintään 50 prosenttia ja lain 3 §:n 3 momentissa tarkoitetussa tapauksessa voidaan maanmittausmaksua alentaa enemmänkin tai jättää se kokonaan perimättä. Lain 3 §:ään ehdotettujen muutosten vuoksi lain 4 §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että maanmittausmaksu voitaisiin lakiehdotuksen 3 §:n 2 momentissa tarkoitetuissa uusjaoissa jättää osaksi tai kokonaan perimättä.

Voimassa olevan uusjakojen tukemisesta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan maa- ja metsätalousministeriö päättää uusjaon kustannuksista 3 §:n 2 ja 3 momenttien mukaisesti valtion lopulliseksi menoksi jätettävän osuuden suuruudesta sekä 4 §:ssä tarkoitetusta maanmittausmaksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä. Päätös voidaan tehdä jo ennen kuin kysymys jaon toimeenpanosta on lopullisesti ratkaistu. Lain 3 ja 4 §:ään ehdotettujen muutosten vuoksi ehdotetaan lain 6 §:n 1 momenttiin tehtäväksi luonteeltaan tekniset muutokset. Maanmittauslaitoksen aikaisemmin toteutetusta organisaatiouudistuksesta johtuva muutos ehdotetaan tehtäväksi 6 §:n 2 momenttiin.

2. Esityksen organisatoriset ja taloudelliset vaikutukset

Esityksen tarkoituksena on varmistaa Euroopan unionin osarahoituksen saaminen uusjakohankkeisiin. Esityksellä ei ole välittömiä organisatorisia eikä taloudellisia vaikutuksia. Euroopan unionin tuen edellytyksistä säädettäisiin maa- ja metsätalouden rakennepoliittisista toimenpiteistä annettavassa laissa, joka sisältyy hallituksen esitykseen laiksi maa- ja metsätalouden rakennepoliittisista toimenpiteistä sekä maaseutuelinkeinolain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä maa- ja metsätalousministeriössä. Esityksestä on pyydetty maanmittauslaitoksen lausunto.

4. Voimaantulo

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti Suomen Euroopan unioniin liittymistä koskevan sopimuksen kanssa. Lain voimaantulon ajankohdasta ehdotetaan säädettäväksi asetuksella.

Lakia ehdotetaan sovellettavaksi niihin hakemuksiin ja vireillä oleviin asioihin, joihin ei ole annettu lainvoimasta ratkaisua ennen lain voimaantuloa.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttävksi seuraava lakiehdotus:

Laki uusjakojen tukemisesta annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan uusjakojen tukemisesta 16 päivänä tammikuuta 1981 annetun lain (24/81) 3 §:n 3 momentti, sekä

muutetaan 2 §:n 1 momentti, 3 §:n 2 momentti sekä 4 ja 6 §,

näistä 6 § sellaisena kuin se on osittain muutettuna 18 päivänä toukokuuta 1990 annetussa laissa (450/90), seuraavasti:

2 §

Uusjaossa suoritettavaksi päätetystä tilan siirrosta sekä tien ja kuivatustyön tekemisestä aiheutuvat kustannukset maksetaan valtion varoista. Näiden kustannusten rahoittamiseen voi osallistua myös Euroopan unioni.


3 §

Sellaisen toimituksen osalta, joka on tärkeä yleisen edun kannalta ja jonka osakkaiden yleinen taloudellinen tila antaa siihen aihetta, taikka joka suoritetaan Euroopan unionin tukeen oikeutetulla alueella, voidaan 2 §:n 1 momentissa tarkoitetuista kustannuksista jättää valtion lopulliseksi menoksi enintään 75 prosenttia sen mukaisesti kuin asetuksella tarkemmin säädetään.


4 §

Osakkaiden maksettavaksi tuleva maanmittausmaksu voidaan 3 §:n 2 momentissa tarkoitetuissa uusjaoissa jättää osaksi tai kokonaan perimättä.

6 §

Maa- ja metsätalousministeriö päättää uusjaon kustannuksista 3 §:n 2 momentin mukaisesti valtion lopulliseksi menoksi jätettävän osuuden suuruudesta sekä 4 §:ssä tarkoitetun maanmittausmaksun osaksi tai kokonaan perimättä jättämisestä. Päätös voidaan tehdä jo ennen kuin kysymys jaon toimeenpanosta on lopullisesti ratkaistu.

Kustannusten maksamisesta 2 §:n mukaisesti päättää maanmittaustoimisto.


Tämän lain voimaantulon ajankohdasta säädetään tarkemmin asetuksella.

Tätä lakia sovelletaan niihin hakemuksiin ja vireillä oleviin asioihin, joihin ei ole annettu lainvoimaista ratkaisua ennen lain voimaantuloa.


Helsingissä 12 päivänä syyskuuta 1994

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Ministeri
Ole Norrback

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.