Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 41/1994
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi pellonraivauksen määräaikaisesta rajoittamisesta annetun lain 3 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan pellonraivauksen määräaikaisesta rajoittamisesta annettua lakia muutettavaksi siten, että maa- ja metsätalousministeriö voisi myöntää luvan pellonraivaukseen silloin, kun sitä voitaisiin pitää tutkimus- tai koetoiminnan kannalta perusteltuna. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut muutokset

Pellonraivauksen määräaikaisesta rajoittamisesta annetun lain (1385/91) 1 §:n mukaan ilman viranomaisen lupaa tapahtuva metsän, turvetuotantoalueen tai muun viljelemättömän alueen muuttaminen pelloksi, niityksi tai laitumeksi (pellonraivaus) on kielletty. Kyseessä olevan lain 3 §:n mukaan lupa pellonraivaukseen voidaan myöntää seuraavissa tapauksissa:

1) jos maatilasta luovutetaan ilman valtion tukea raivausalaa vastaava edellisenä kasvukautena viljelyksessä ollut peltoala muuhun kuin maataloudelliseen tarkoitukseen;

2) jos maatilan omistaja antaa sitoumuksen siitä, että hän kolmen vuoden kuluessa sitoumuksen antamisesta metsittää ilman valtion varoista myönnettävää tukea tai palkkiota suuruudeltaan raivausalaa vastaavan edellisenä kasvukautena viljelyksessä olleen pellon;

3) jos pellonraivaukseen on tarkoitus ryhtyä pientilan rehuomavaraisuuden saattamiseksi enintään 75 prosentiksi karjan rehuntarpeesta Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Posion, Sallan, Savukosken, Sodankylän tai Utsjoen kunnassa taikka muualla maassa, kun rehuomavaraisuus on alentunut peltoa koskevan vuokrasopimuksen päätyttyä hakijamaatilan, vuokranantajamaatilan tai vuokratun alueen sisältävän vuokranantajamaatilan osan omistajanvaihdoksen takia eikä paikkakunnalla ole vuokrattavissa peltoa;

4) jos pellonraivaukseen on tarkoitus ryhtyä vähäisessä määrin sellaisella Suomen aluevesillä olevalla saarella, jolle ei ole tieyhteyttä eikä varsinaista lauttayhteyttä; tai

5) jos puutarha-, taimitarha- tai niihin verrattavaa tuotantoa harjoittava yritys, jolla ei ole mahdollisuutta saada näihin tarkoituksiin peltoa joko muusta omasta tuotannosta luopumalla taikka vuokraamalla tai ostamalla, raivaa peltoa edellyttäen, ettei peltoa myöhemmin ryhdytä käyttämään muuhun maataloustuotantoon.

Edellä 1―5 kohdassa tarkoitetun luvan antaa se maaseutuelinkeinopiiri, jonka alueella raivausalue tai pääosa siitä sijaitsee.

Lisäksi lain 3 §:n 3 momentissa on säädetty, että maatilahallitus voi myöntää kohtuussyistä luvan pellonraivaukseen, milloin siihen on erityisen painavia perusteita. Maatilahallituksen lakkauttamisen jälkeen 1 päivästä tammikuuta 1993 lukien mainitussa momentissa tarkoitetun luvan myöntää maa- ja metsätalousministeriö.

Tällä hetkellä on vireillä hankkeita, joissa on tarkoitus selvittää, kuinka turvetuotantoalueita voitaisiin hyödyntää mm. non-food kasvien tuotannossa. Turvetuotantoalueella suoritettavalla koetoiminnalla voitaisiin mm. kehittää kotimaisten biopolttoaineiden tuotantoa ja käyttöä. Tämän vuoksi ehdotetaan lain 3 §:n 3 momenttia täydennettäväksi siten, että maa- ja metsätalousministeriö voisi myöntää luvan pellonraivaukseen myös silloin, kun se tutkimus- tai koetoiminnan kannalta on perusteltua.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Lupa olisi tarkoitus myöntää viljelemättömän alueen käyttöönotolle yleensä määräajaksi ja vain sellaiseen tutkimus- tai koetoimintaan, josta ei aiheudu valtiolle vientikustannuksia.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä maa- ja metsätalousministeriössä.

4. Voimaantulo

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki pellonraivauksen määräaikaisesta rajoittamisesta annetun lain 3 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan pellonraivauksen määräaikaisesta rajoittamisesta 5 päivänä joulukuuta 1991 annetun lain (1385/91) 3 §:n 3 momentti seuraavasti:

3 §
Lupa pellonraivaukseen

Sen estämättä, mitä edellä luvan myöntämisestä on säädetty, maa- ja metsätalousministeriö voi myöntää kohtuussyistä luvan pellonraivaukseen, milloin siihen on erityisen painavia perusteita. Maa- ja metsätalousministeriö voi lisäksi myöntää luvan pellonraivaukseen silloin, kun se tutkimus- tai koetoiminnan kannalta on perusteltua.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 1994.


Helsingissä 8 päivänä huhtikuuta 1994

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Maa- ja metsätalousministeri
Martti Pura

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.