Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 299/1993
Hallituksen esitys Eduskunnalle Viron kanssa kauppaa ja taloudellista yhteistyötä koskevista väliaikaisista järjestelyistä tehdyn pöytäkirjan muuttamista koskevan sekakomitean päätöksen eräiden määräysten hyväksymisestä

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi Helsingissä 8 päivänä lokakuuta 1993 Viron kanssa kauppaa ja taloudellista yhteistyötä koskevista väliaikaisista järjestelyistä tehdyn pöytäkirjan (SopS 105―106/1992) muuttamista koskevan Suomen ja Viron välisen sekakomitean päätöksen nro 3/93. Päätöksellä muutetaan sanottua pöytäkirjaa perusmaataloustuotteiden, jalostettujen maataloustuotteiden ja kalatuotteiden sekä eräiden alkuperäsääntöjen osalta.


YLEISPERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Pöytäkirjalla on jatkettu tullittomuutta Suomen ja Viron välisessä kaupassa kaikkien teollisuustuotteiden (HS-ryhmät 25―97) osalta. Myöskään määrällisiä tuontirajoituksia ei teollisuustuotteiden kaupassa ole käytetty. Tähän asti pöytäkirjan tuotekatteen ulkopuolella olleiden maataloustuotteiden (HS-ryhmät 1―24) kohdalla noudatettavasta menettelystä on tarkoitus sopia pöytäkirjalla perustetun sekakomitean päätöksellä nro 3/93. Osapuolet ovat pöytäkirjassa sitoutuneet noudattamaan GATT-yleissopimuksen periaatteita ja määräyksiä keskinäisissä kauppasuhteissaan. GATTin periaatteiden mukaisesti vapaakauppasopimusten, johon tämäkin pöytäkirja kuuluu, tulisi kattaa merkittävä osuus kaupasta. Ne pyrkivät myös kaikin käytettävissä olevin keinoin edistämään kaupallis-taloudellista yhteistyötään. Sekakomitea käsittelee pöytäkirjan soveltamiseen liittyvät kysymykset muun muassa markkinahäiriötapauksissa ja voi esittää muutoksia pöytäkirjaan tilanteen sitä edellyttäessä. Päätöksellä muutetaan Viron kanssa kauppaa ja taloudellista yhteistyötä koskevista väliaikaisista järjestelyistä tehtyä pöytäkirjaa perusmaataloustuotteiden, jalostettujen maataloustuotteiden ja kalatuotteiden sekä eräiden alkuperäsääntöjen osalta.

2. Esityksen vaikutukset

2.1. Kauppapoliittiset vaikutukset

Suomen ja Viron välinen kauppa on suhteellisen vaatimatonta. Kuitenkin erityisesti Viron itsenäistymisen jälkeisinä vuosina vienti on kasvanut prosenttimäärisesti laskettuna huomattavasti. Suomen viennin arvo Viroon vuonna 1992 oli n. 898 milj. mk (0.8 %), josta maataloustuotteiden viennin arvo oli n. 44,5 milj. mk. Kokonaisvienti kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna n. 78,9 %. Viron tuonnin arvo Suomeen vuonna 1992 oli n. 546 milj. mk (0,6 %), josta maataloustuotteiden arvo oli noin 11 milj. mk. Viron kokonaistuonti Suomeen nousi edelliseen vuoteen verrattuna 59,3 %. Sekakomitean päätöksen nro 3/93 voimaansaattamisen jälkeen päästään siihen kauppapoliittiseen tavoitteeseen, jonka Suomi asetti Viron itsenäistyttyä uudelleen, t.s. tullittomuuden jatkumiseen pääosalta kauppaa.

2.2. Taloudelliset vaikutukset

Päätöksen tullessa voimaan Suomen tullitulot vähenevät jonkin verran. Koska Virolla puolestaan ei vielä ole käytössä tullitariffia sen käyttöönoton jälkeen Suomella on tullietu sanotun päätöksen perusteella Viron markkinoilla niihin maihin nähden, joilla ei vastaavaa sopimusta ole.

2.3. Organisaatio- ja henkilöstövaikutukset

Esityksellä ei ole organisatorisia vaikutuksia. Päätöksen aiheuttamista tehtävistä on tarkoitus huolehtia nykyisten organisaatioiden ja henkilöstön avulla.

3. Asian valmistelu

Pöytäkirja allekirjoitettiin Tallinnassa 13 päivänä helmikuuta 1992. Pöytäkirjalla perustettu Suomi-Viro-sekakomitean ensimmäinen kokous pidettiin Helsingissä 4 päivänä helmikuuta 1993, jolloin tehdyllä päätöksellä nro 2/93 sovittiin alkuperäsääntöjä koskevan liitteen muuttamisesta. Suomi-Viro-sekakomitea kokoontui Tallinnassa kuluvan vuoden maaliskuussa ja syyskuussa neuvottelemaan pöytäkirjan 2 artiklassa mainituista perusmaataloustuotteista, jalostetuista maataloustuotteista ja kalatuotteista sekä eräistä alkuperäsääntöjä koskevista muutoksista. Sekakomitean päätös nro 3/93 allekirjoitettiin Helsingissä 8 päivänä lokakuuta 1993.

Päätöksestä on pyydetty lausunnot kauppa- ja teollisuusministeriöltä, maa- ja metsätalousministeriöltä, valtiovarainministeriöltä, kilpailuvirastolta sekä tullihallitukselta.

4. Muita esitykseen vaikuttavia seikkoja

Nyt käsiteltävänä oleva Suomen ja Viron välisen pöytäkirjan muutos saattaa sen vastaamaan tuotekatteeltaan EFTA-maiden kolmansien maiden kanssa solmimia sopimuksia. Vuonna 1992 oli nyt kysymyksessä olevan tuonnin arvo (HS-ryhmät 1―24) Virosta Suomeen 38,2 miljoonaa markkaa. Tästä tulisi etuuskohtelun piiriin tuonti, jonka kokonaisarvo on 18,2 miljoonaa markkaa, mikä on 47,5 % maataloussektorin kokonaistuonnista. Suurin ryhmä ovat kalatuotteet, joiden tuonnin arvo oli vuonna 1992 noin 17,6 miljoonaa markkaa, jalostettujen maataloustuotteiden tuonnin arvo oli 241 000 markkaa ja perusmaataloustuotteiden 285 000 markkaa. Näin ollen voidaan todeta, että etuuskohtelun piiriin on tullut suurempi osa maataloussektorin kaupasta kuin muissa vastaavissa sopimuksissa, ja GATTin vaatimus sopimuksen kattavuudesta täyttyy varsin hyvin.

YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

1. Päätöksen sisältö

1 artikla. Artiklassa todetaan, että tuotekatetta koskeva pöytäkirjan 2 artikla korvataan tässä artiklassa määrätyllä tekstillä, jolloin artiklan liitteissä mainitut maatalous- ja kalatuotteet tulevat sopimusjärjestelyjen piiriin.

2 artikla. Artiklan mukaan pöytäkirjan 5 artikla korvataan tämän artiklan sisältämällä tekstillä, jolla pöytäkirjan numeroimaton alkuperäsääntöliite määritellään V liitteeksi.

3 artikla. Artiklan mukaan pöytäkirjan 11 artiklan teksti korvataan tässä artiklassa määrätyllä tekstillä, jossa todetaan uusien liitteiden olevan osa sopimusta.

4 artikla. Artiklan mukaan sekakomitean päätöksellä 2/93 hyväksytyt alkuperäsäännöt numeroidaan uudelleen pöytäkirjan V liitteeksi.

5 artikla. Artiklassa määrätään pöytäkirjaan lisättävästä tekstistä. Kyseessä on tekninen, uusiin liitteisiin liittyvä muutos.

6 artikla. Artiklan mukaan tämän päätöksen B lisäyksessä määrätyt uudet alkuperäsäännöt lisätään pöytäkirjan V liitteen sisältämän II lisäyksen luettelon alkuperäsääntöihin.

7 artikla. Artikla koskee päätöksen voimaantuloa.

2. Voimaantulo

Päätös tulee voimaan valtionsisäistä hyväksymistä koskevien ilmoitusten vaihtamista seuraavan toisen kuukauden ensimmäisenä päivänä.

3. Eduskunnan suostumuksen tarpeellisuus

Päätös merkitsee poikkeusta tullitariffilain (660/87) mukaisiin tullien määriä koskeviin säännöksiin ja tuontimaksulain (1008/77) ja sen 4 pykälän muuttamisesta 18 päivänä kesäkuuta 1993 annetun lain (525/93) nojalla vahvistettuihin tuontimaksuihin, joten päätös kuuluu tältä osin lainsäädännön alaan.

Edellä olevan perusteella ja hallitusmuodon 33 §:n mukaisesti esitetään,

että Eduskunta hyväksyisi ne Helsingissä 8 päivänä lokakuuta 1993 Suomen ja Viron välillä kauppaa ja taloudellista yhteistyötä koskevista väliaikaisista järjestelyistä tehdyn pöytäkirjan (SopS 105―106/1992) muuttamista koskevan Suomen ja Viron välisen sekakomitean päätöksen nro 3 määräykset, jotka vaativat Eduskunnan suostumuksen.

Koska päätös sisältää määräyksiä, jotka kuuluvat lainsäädännön alaan, annetaan samalla Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki Viron kanssa kauppaa ja taloudellista yhteistyötä koskevista väliaikaisista järjestelyistä tehdyn pöytäkirjan muuttamista koskevan sekakomitean päätöksen eräiden määräysten hyväksymisestä

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Helsingissä 8 päivänä lokakuuta 1993 Suomen ja Viron välillä kauppaa ja taloudellista yhteistyötä koskevista väliaikaisista järjestelyistä tehdyn pöytäkirjan (SopS 105―106/1992) muuttamista koskevan Suomen ja Viron välisen sekakomitean päätöksen nro 3/93 määräykset ovat, mikäli ne kuuluvat lainsäädännön alaan, voimassa niin kuin siitä on sovittu.

2 §

Tullitariffin nimikkeisiin 08.09.40.12, 20.05.30.00 ja 20.09.80.10 kuuluvat tuotteet sisällytetään tariffikiintiöihin siinä järjestyksessä kuin tuotteita koskeva luovutusmääräys tai, milloin luovutusmääräystä ei käytetä, tullauspäätös vahvistetaan.

Tullihallitus antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä 1 momentissa mainittuihin tariffikiintiöihin sovellettavasta menettelystä.

3 §

Tarkempia säännöksiä tämän lain täytäntöönpanosta annetaan tarvittaessa asetuksella.

4 §

Tämä laki tulee voimaan asetuksella säädettävänä ajankohtana.


Helsingissä 10 päivänä joulukuuta 1993

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Ministeri
Pertti Salolainen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.