Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 270/1993
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Antellin kokoelmien ja rahavarain hallinnon ja hoidon uudelleenjärjestämisestä annetun lain 3 §:n kumoamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Antellin kokoelmien ja rahavarain hallinnon ja hoidon uudelleenjärjestämisestä annettua lakia siten, että säännös eduskunnalle valtioneuvoston toimesta joka toinen vuosi annettavasta museoviraston valmistelemasta kertomuksesta Antellin kokoelmien ja rahavarain hoidosta, käytöstä, kartuttamisesta ja hallinnosta kumotaan.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila

Antellin kokoelmien ja rahavarain hallinto ja hoito kuuluu 26 päivänä marraskuuta 1976 annetun lain ( 931/76) mukaisesti museovirastolle. Antellin kokoelmia säilytetään museovirastossa, valtion taidemuseossa ja Taideteollisuusmuseossa. Museovirastossa Antellin kokoelmat ovat kiinteä osa Suomen kansallismuseon esinekokoelmia ja museoviraston kuva-arkiston kokoelmia. Niitä huolletaan, konservoidaan ja hoidetaan samoin kuin muitakin museoviraston hallussa olevia kokoelmia. Museovirastolla on valtion taidemuseon ja Taideteollisuusmuseon kanssa talletussopimukset, joissa määritellään näiden museoiden oikeudet ja velvollisuudet. Sopimusten mukaan molemmat museot toimittavat museovirastolle vuosittain luettelon Antellin kokoelmiin kuuluvan esineistön lainaamisesta muiden järjestämiin näyttelyihin sekä tiedot esineistön konservoinnista. Antellin kokoelmien hoito näissäkin museoissa on täysin rinnastettavissa museoiden omien kokoelmien hoitoon.

Mainitun lain 3 §:n mukaisesti valtioneuvoston toimesta annetaan eduskunnalle joka toinen vuosi museoviraston valmistelema kertomus kokoelmien ja rahavarain hoidosta, käytöstä, kartuttamisesta ja hallinnosta kahdelta edelliseltä kalenterivuodelta.

2. Ehdotetut muutokset

Museoviraston valmistelema kertomus on annettu eduskunnalle lain voimaantulosta lukien seitsemän kertaa. Kertomusten yhteydessä on käynyt ilmi, että Antellin kokoelmien ja rahavarain hallinto ja hoito on vakiintuneesti ja asianmukaisesti järjestetty. Kertomusmenettely asian yhteydessä on sen sijaan koettu turhan raskaaksi.

Eduskunnan sivistysvaliokunta on viimeksi annetusta kertomuksesta 16 päivänä kesäkuuta 1992 antamassaan mietinnössä todennut, että valiokunta ei pidä nykyisenmuotoista kertomusta tarkoituksenmukaisena. Valiokunta piti tarpeellisena, että ryhdytään toimenpiteisiin kokoelmien hallinto- ja valvontamenettelyn yksinkertaistamiseksi.

Edellä esitetyn perusteella ehdotetaan, että eduskunnalle annettavasta kertomuksesta luovutaan. Muutoin kokoelmien ja rahavarain hallinto ja hoito säilyy ennallaan. Museovirasto selostaa vuosikertomuksissaan lyhyesti Antellin kokoelmien ja rahavarain hoitoa, käyttöä, kartuttamista ja hallintoa.

3. Esityksen vaikutukset

Esityksellä ei ole merkittäviä välittömiä taloudellisia vaikutuksia. Esitys vähentää kertomuksen valmisteluun ja käsittelyyn liittyvää työtä museovirastossa, opetusministeriössä ja eduskunnassa.

4. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkamiestyönä opetusministeriössä.

5. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan ensi tilassa.

6. Säätämisjärjestys

Laki Antellin kokoelmien ja rahavarain hallinnon ja hoidon uudelleenjärjestämisestä on säädetty perustuslain säätämisjärjestyksessä. Vakiintuneen käytännön mukaan niin sanottu poikkeuslaki voidaan kumota tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Lakiehdotuksen ei voida myöskään katsoa kohdistuvan hallitusmuodon 6 §:ssä tarkoitettuun kansalaisen perusoikeutena pidettyyn omaisuuden suojaan. Näin ollen lakiesitys esitetään säädettäväksi tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Ottaen huomioon eduskunnan perustuslakivaliokunnan kysymyksessä olevasta laista antaman lausunnon (PeVL 7/1976 vp) hallitus pitää kuitenkin suotavana, että säätämisjärjestyksen osalta hankittaisiin perustuslakivaliokunnan lausunto.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki Antellin kokoelmien ja rahavarain hallinnon ja hoidon uudelleenjärjestämisestä annetun lain 3 §:n kumoamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Täten kumotaan Antellin kokoelmien ja rahavarain hallinnon ja hoidon uudelleenjärjestämisestä 26 päivänä marraskuuta 1976 annetun lain (931/76) 3 §.

2 §

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


Helsingissä 5 päivänä marraskuuta 1993

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Opetusministeri
Riitta Uosukainen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.