Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 258/1993
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ilmailulaitoksesta annetun lain 11 §:n kumoamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan, että Ilmailulaitoksesta annetusta laista kumotaan Ilmailulaitoksen vakinaisten virkamiesten asemaa viran lakkauttamistilanteessa koskevat erityissäännökset, jolloin kyseisten virkamiesten asema määräytyy yleisen virkamieslainsäädännön mukaisesti.

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan ensi tilassa.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Virkamiehen taloudellinen asema turvataan palvelussuhteen päättymisen jälkeen muun muassa valtion virkamieslain (755/86) ja eroraha-asetuksen (726/87) erorahaa koskevilla säännöksillä. Vakinaiselle virkamiehelle maksetaan erorahan lisäksi tietyin edellytyksin toistuvaa korvausta.

Ilmailulaitoksesta annetun lain (1123/90) 11 §:n 2 momenttiin sisältyy Ilmailulaitoksen vakinaisten virkamiesten asemaa viran lakkauttamistilanteessa koskevat erityissäännökset.

Ensisijaisena keinona on virkamiehen sijoittaminen laitoksen sellaiseen virkaan tai tehtävään, jota voidaan pitää hänelle sopivana. Jollei tämä ole mahdollista, virkamiehen asema turvataan käyttämällä hyväksi valtion virkamieslainsäädännön mukaista erorahan ja toistuvan korvauksen järjestelmää. Ilmailulaitoksen palveluksessa 1 päivänä tammikuuta 1991 olleilla vakinaisilla virkamiehillä on kuitenkin valtion virkamieslaissa ja eroraha-asetuksessa säädettyä laajempi oikeus erorahaan ja toistuvaan korvaukseen. Ilmailulaitoksesta annetun asetuksen (1124/90) 10 §:n 1 momentissa säädetään lisäedellytykseksi tälle erityiselle palvelussuhdeturvalle viiden vuoden palveluksessaoloaika Ilmailulaitoksessa.

Viisi vuotta Ilmailulaitoksen palveluksessa olleelle edellä mainitulle virkamiehelle suoritetaan erorahaa ja välittömästi sen jälkeen toistuvaa korvausta siihen asti, kunnes hän sijoittuu uudelleen työhön. Täten Ilmailulaitoksen palveluksessa olevalla on oikeus erorahaan ja toistuvaan korvaukseen siitä riippumatta, mitä eroraha-asetuksen 2 ja 5 §:ssä säädetään. Eroraha-asetuksen ikää ja palvelusaikaa koskevat vaatimukset eivät tule sovellettaviksi. Valtion virkamieslain 51 §:n 2 momentissa ja eroraha-asetuksen 5 §:ssä säädetty toistuvan korvauksen harkinnanvaraisuus ei myöskään tule sovellettavaksi.

Ilmailulaitoksen virkasuhteiselle henkilöstölle säädettiin liikelaitosuudistuksen yhteydessä vuoden 1991 alusta alkaen erityisasema viran lakkauttamistilanteessa. Se on parempi kuin muilla valtion virkamiehillä. Tällaiselle erityissuojalle ei ole enää nykyisissä olosuhteissa perusteita. Esimerkiksi liikelaitokseksi muuttunutta Autorekisterikeskusta koskevassa laissa (988/92) ei tällaista erityissuojapykälää ole. Posti- ja telelaitoksesta annetusta laista (748/89) vastaava pykälä on poistettu. Ilmailulaitoksen virkamiehen muista virkamiehistä poikkeava erityissuoja olisi muutettava vastaamaan virkamiehiä koskevia yleisiä säännöksiä.

Ilmailulaitoksen palveluksessa olleille ei ole kenellekään myönnetty erorahaa tai toistuvaa korvausta. Muutoksella ei puututa jo myönnettyihin etuihin vaan saatetaan tulevaisuudessa mahdollisesti toteutuva etuus muuttuneiden olosuhteiden mukaiselle tasolle. Ilmailulaitoksen henkilökuntajärjestöt ovat asian valmistelussa ilmoittaneet, etteivät ne hyväksy puheena olevan pykälän kumoamista.

Edellä mainitun perusteella ehdotetaan, että Ilmailulaitoksen palveluksessa olevien vakinaisten virkamiesten erorahaa ja toistuvaa korvausta koskeva erityissäännös kumotaan Ilmailulaitoksesta annetusta laista.

2. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan ensi tilassa.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki Ilmailulaitoksesta annetun lain 11 §:n kumoamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Tällä lailla kumotaan Ilmailulaitoksesta 14 päivänä joulukuuta 1990 annetun lain (1123/90) 11 §.

2 §

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


Helsingissä 29 päivänä lokakuuta 1993

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Liikenneministeri
Ole Norrback

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.