Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 229/1993
Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi sokerilain 5 §:n, kotimaisesta tärkkelystuotannosta annetun lain 3 §:n ja kotimaisesta öljykasvituotannosta annetun lain 4 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan sokerilakia, kotimaisesta tärkkelystuotannosta annettua lakia ja kotimaisesta öljykasvituotannosta annettua lakia muutettavaksi siltä osin, kuin hinnanalennuskorvauksen laskemisesta kansainvälisen markkinahinnan muuttuessa on säädetty. Ehdotetut muutokset ovat luonteeltaan selventäviä ja niiden tarkoituksena on täsmentää lainkohtien sanamuoto vastaamaan alkuperäistä tarkoitusta.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Sokerilain (673/92), kotimaisesta tärkkelystuotannosta annetun lain (674/92) sekä kotimaisesta öljykasvituotannosta annetun lain (675/92) nojalla maksetaan valtion varoista hinnanalennuskorvausta tai tukea kotimaisen tuotteen tai raaka-aineen hinnan alentamiseksi maailmanmarkkinahinnan tasolle. Hinnanalennuskorvauksen tai tuen enimmäismäärät alenevat kokonaismääriltään sekä yksikkökohtaisesti vuosittain lakien voimassaoloaikana. Laissa säädettyä tuen määrää muutetaan vain, kun maailmanmarkkinahinnoissa on tapahtunut muutos, joka on 20 prosenttia tai enemmän vuoden 1992 määritellystä kansainvälisen vertailuhinnan tasosta.

Valuuttakurssien muutokset syksyn 1992 jälkeen ovat aiheuttaneet tämän rajan ylittäviä muutoksia syksyllä 1992 määriteltyihin kansainvälisiin hintoihin verrattuna. Lakien sanamuodon tulkinta ottamatta huomioon lain tavoitteita ja periaatteita on kuitenkin johtanut joidenkin viranomaisten kohdalla myös sellaisiin tulkintoihin lakia sovellettaessa, joiden mukaan valtio joutuisi maksamaan hinnanalennuskorvausta enemmän kuin maailmanmarkkinahintojen laskeminen edellyttäisi. Vastaavasti maailmanmarkkinahintojen nousu johtaisi tuen alentamiseen suuremmalla määrällä kuin hintojen nousu edellyttäisi. Sokerin osalta tämä johtaisi kotimaisten hintojen korottamiseen ja tuontisuojan lisäämistarpeeseen maailmanmarkkinahinnan nousua enemmän, koska tuottajahinnoista päätetään ennen satovuoden alkua maataloustuottajajärjestöjen ja sokeriteollisuuden välillä.

2. Esityksen vaikutukset

Ehdotus on luonteeltaan täsmennys eikä sillä sen vuoksi ole taloudellisia eikä organisaatioon kohdistuvia vaikutuksia.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä maa- ja metsätalousministeriössä.

4. Voimaantulo

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun ne on hyväksytty ja vahvistettu.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnalle hyväksyttäväksi seuraavat lakiehdotukset:

1.

Laki sokerilain 5 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 3 päivänä elokuuta 1992 annetun sokerilain (673/92) 5 §:n 2 momentti seuraavasti:

5 §
Hinnanalennuskorvaus

Hinnanalennuskorvausta maksetaan vuoden 1993 sadon osalta enintään 235 miljoonaa markkaa ja kiteytyvää sokerikiloa kohti enintään 1,75 markkaa, vuoden 1994 sadon osalta vastaavasti 228 miljoonaa markkaa ja 1,68 markkaa sekä vuoden 1995 sadon osalta 219 miljoonaa markkaa ja 1,59 markkaa. Jos sokerin 4 §:ssä tarkoitetulla tavalla määritelty maailmanmarkkinahinta on asianomaisen vuoden syyskuussa todettuna alentunut enemmän kuin 20 prosenttia syyskuussa 1992 vahvistettuun raakasokerin kansainväliseen vertailuhintaan verrattuna, korotetaan kysymyksessä olevan vuoden hinnanalennuskorvaukseen myönnettyjen varojen kokonaismäärää ja kiteytyvää sokerikiloa kohti maksettavaa hinnanalennuskorvausta sillä prosenttiyksikkömäärällä, joka saadaan vertaamalla raja-arvon ylittävää markkamäärää edellä mainittuun kiloa kohti maksettavaan hinnanalennuskorvaukseen. Maailmanmarkkinahinnan kohotessa vastaavasti alennetaan kysymyksessä olevan satovuoden hinnanalennuskorvaukseen myönnettyjen varojen kokonaismäärää ja kiteytyvää sokerikiloa kohti maksettavaa hinnanalennuskorvausta.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


2.

Laki kotimaisesta tärkkelystuotannosta annetun lain 3 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan kotimaisesta tärkkelystuotannosta 3 päivänä elokuuta 1992 annetun lain (674/92) 3 §:n 3 momentti seuraavasti:

3 §
Tärkkelystuen perusteet

Jos tärkkelyksen kansainvälinen hinta satovuoden aikana on alentunut enemmän kuin 20 prosenttia syyskuussa 1992 vahvistetusta tärkkelyksen kansainvälisestä vertailuhinnasta, korotetaan kysymyksessä olevan satovuoden tärkkelystuotannon tukemista varten osoitettujen varojen kokonaismäärää sekä 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua enimmäismäärää sillä prosenttiyksikkömäärällä, joka saadaan vertaamalla raja-arvon ylittävää markkamäärää edellä 2 §:n 2 momentissa mainittuun kiloa kohti maksettavaan tukeen. Kansainvälisen hinnan kohotessa vastaavasti alennetaan kysymyksessä olevan satovuoden tärkkelystuotannon tukemista varten osoitettujen varojen kokonaismäärää ja 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua enimmäismäärää.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


3.

Laki kotimaisesta öljykasvituotannosta annetun lain 4 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan kotimaisesta öljykasvituotannosta 3 päivänä elokuuta 1992 annetun lain (675/92) 4 §:n 3 momentti seuraavasti:

4 §
Hinnanalennuskorvauksen yleiset edellytykset

Jos ulkomaisen öljykasvinsiemenen tuontihinta satovuoden aikana on alentunut enemmän kuin 20 prosenttia syyskuussa 1992 vahvistetusta vertailuhinnasta, korotetaan kysymyksessä olevan satovuoden hinnanalennuskorvauksia varten osoitettujen varojen kokonaismäärää sekä 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua enimmäismäärää sillä prosenttiyksikkömäärällä, joka saadaan vertaamalla raja-arvon ylittävää markkamäärää edellä 2 §:n 2 momentissa mainittuun kiloa kohti maksettavaan hinnanalennuskorvaukseen. Ulkomaisen öljykasvinsiemenen hinnan kohotessa vastaavasti alennetaan kysymyksessä olevan satovuoden hinnanalennuskorvauksia varten osoitettujen varojen kokonaismäärää ja 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua enimmäismäärää.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


Helsingissä 15 päivänä lokakuuta 1993

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Maa- ja metsätalousministeri
Martti Pura

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.