Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 217/1993
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi perintö- ja lahjaverotuksen toimittamisesta vuonna 1994

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki perintö- ja lahjaverotuksen toimittamisesta vuonna 1994. Erityissääntely on tarpeen sen vuoksi, että sellaisia verolautakuntia, joiden jäsenistä perintöverolautakuntien jäsenet valitaan, ei ole enää vuonna 1994. Perintö- ja lahjaverotuksen verotusmenettelyä koskevat uudet säännökset eivät ole vielä vuoden 1994 alussa voimassa. Ne perintöverolautakunnat, jotka on määrätty vuoden 1993 lopussa päättyväksi toimikaudeksi, toimittaisivat verotuksen, kunnes uudet säännökset tulevat voimaan.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 1994 alusta, ja sitä sovellettaisiin ennen heinäkuun 1 päivää 1994 toimitettaviin perintö- ja lahjaverotuksiin.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Perintö- ja lahjaverotuksen toimittaa perintöverolautakunta. Perintöverolautakunta on jokaisessa kunnassa. Puheenjohtajana on verojohtaja, ja lautakuntaan kuuluu yleensä kolme jäsentä, jotka lääninverovirasto määrää verolautakunnan jäsenistä.

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen laiksi verotuslain muuttamisesta (HE 122/1993 vp), jonka mukaan kuntakohtaisista verolautakunnista luovutaan. Verolautakunnat olisivat veropiirikohtaisia. Verolautakunnassa olisi jokaisesta veropiiriin kuuluvasta kunnasta vähintään kaksi edustajaa. Veropiirikohtaiset lautakunnat toimisivat ainoastaan oikaisuvaatimuksia käsittelevinä toimieliminä. Eduskunnalle on tarkoitus antaa myös hallituksen esitys laeiksi perintö- ja lahjaverolain, verotuslain 85 §:n ja moottoriajoneuvoverosta annetun lain 31 §:n muuttamisesta. Tässä esityksessä on tarkoitus ehdottaa, että perintöverolautakunnat lakkautettaisiin ja perintö- ja lahjaverotuksen toimittaisi verotoimisto. Uudet veropiirikohtaiset verolautakunnat käsittelisivät myös perintö- ja lahjaverotuksen oikaisuvaatimukset. Kun perintö- ja lahjaverolain muutos ei tule voimaan vielä vuoden 1994 alusta ja kun verolautakuntien ja perintöverolautakuntien toimikausi päättyy vuoden 1993 lopussa, ei vuoden 1994 alussa olisi enää verolautakuntaa, jonka jäsenistä voitaisiin valita perintöverolautakunnan jäsenet. Näin ollen vuoden 1994 alussa ei ole olemassa perintö- ja lahjaverotuksen toimittavaa viranomaista.

Jotta perintö- ja lahjaverotus voitaisiin toimittaa keskeytyksittä, ehdotetaan säädettäväksi laki perintö- ja lahjaverotuksen toimittamisesta vuonna 1994. Ne perintöverolautakunnat, joiden toimikausi päättyy vuoden 1993 lopussa, toimittaisivat perintö- ja lahjaverotuksen vuonna 1994, kunnes uudet säännökset tulevat voimaan.

Perintöverolautakuntaan mahdollisesti tarvittavan uuden jäsenen lääninverovirasto määräisi niistä jäsenistä, jotka tästä kunnasta on valittu uuteen veropiirikohtaiseen verolautakuntaan.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksellä ei olisi vaikutusta perintöverolautakunnista aiheutuviin kustannuksiin, sillä lautakunnan jäsenille maksettaisiin kokouspalkkiot samojen perusteiden mukaan kuin nykyisinkin.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä valtiovarainministeriössä.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 1994, sillä vuoden 1994 alussa ei olisi enää perintöverolautakuntia. Lakia sovellettaisiin perintö- ja lahjaverotuksiin, jotka toimitetaan ennen 1 päivää heinäkuuta 1994.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki perintö- ja lahjaverotuksen toimittamisesta vuonna 1994

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Perintö- ja lahjaverotuksen tammikuun 1 päivän ja kesäkuun 30 päivän 1994 välisenä aikana toimittaa perintö- ja lahjaverolain 32 §:n nojalla kuntaan vuosiksi 1990―1993 määrätty perintöverolautakunta.

2 §

Perintöverolautakuntaan valittavan uuden jäsenen määrää lääninverovirasto verolautakuntaan asianomaisesta kunnasta valituista jäsenistä.

3 §

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .

Lakia sovelletaan ennen 1 päivää heinäkuuta 1994 toimitettaviin perintö- ja lahjaverotuksiin.


Helsingissä 15 päivänä lokakuuta 1993

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Ministeri
Mauri Pekkarinen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.