Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 35/1993
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuljetusten alueellisesta tukemisesta annetun lain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kuljetusten alueellisesta tukemisesta annettua lakia. Ehdotuksen mukaan lain soveltamisalaa supistettaisiin siten, että kuljetustuen piiriin kuuluisivat tavarankuljetukset, jotka alkavat kehitysalueen ensimmäiseltä ja toiselta perusvyöhykkeeltä. Voimassa olevan lain mukaan kuljetustuen piiriin kuuluvat myös kehitysalueen kolmannelta perusvyöhykkeeltä sekä neljännen perusvyöhykkeen tukialueelta alkavat kuljetukset. Lisäksi ehdotetaan Saimaan kanavan kautta tapahtuvien laivakuljetusten tuen suuruus yhdenmukaistettavaksi vastaavien meritse tapahtuvien laivakuljetusten tukeen nähden. Nykyisin Saimaan kautta tapahtuvista kuljetuksista maksetaan oleellisesti korkeampi tuki kuin vastaavista merikuljetuksista.

Ehdotuksen tarkoituksena on säästöjen aikaansaaminen valtion menoissa karsimalla elinkeinotukia valtioneuvoston julkisen talouden tasapainon parantamiseksi tekemän periaatepäätökseen mukaisesti. Lisäksi ehdotus suuntaa aluetukea Euroopan talousalueella sovellettavaksi tulevien periaatteiden mukaisesti.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1993.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

1.1. Lain maantieteellisen soveltamisalan supistaminen

Kuljetusten alueellisesta tukemisesta annetun lain (954/81) tarkoituksena on ollut alentaa kehitysalueen elinkeinoelämälle keskimääräistä pitemmistä kuljetusmatkoista johtuvia lisäkustannuksia. Tavoitteena on myös ollut parantaa edellytyksiä kehitysalueella jo tapahtuvan tuotannon määrän nostamiseksi, uuden tuotantotoiminnan aikaansaamiseksi sekä entisen että uuden tuotannon jalostusasteen kohottamiseksi.

Kuljetusten alueellisesta tukemisesta annetun lain 1 §:n mukaan kuljetustukea maksetaan Suomessa suoritettavista tavarankuljetuksista, jotka alkavat aluepolitiikasta annetussa laissa (1168/88) tarkoitetulta kehitysalueelta tai neljännen perusvyöhykkeen tukialueelta. Kuljetustuki kattaa siten alueellisesti huomattavan osan maan alueesta.

Säästöjen aikaansaamiseksi ja julkisen talouden tasapainon parantamiseksi valtioneuvosto teki 14 päivänä lokakuuta 1992 periaatepäätöksen, johon sisältyviin laajakantoisiin rakenteellisiin uudistuksiin kuuluu kauppa- ja teollisuusministeriön hallinnonalalla elinkeinotukien karsiminen muun muassa tarkistamalla kuljetustuen myöntämisperusteita. Suoritetun selvitystyön perusteella voidaan todeta, että kuljetustuessa on saatavissa aikaan valtiontaloudellisia säästöjä supistamalla kuljetustuen piiriin kuuluva alue koskemaan kehitysalueen ensimmäistä ja toista perusvyöhykettä. Näillä perusvyöhykkeillä valmistetuille tuotteille maksetun kuljetustuen osuus on vastannut keskimäärin noin puolta kaikesta maksetusta kuljetustuesta. Muutos ei vaikuttaisi heikoimmin kehittyneiden kehitysalueiden asemaan saada nykyisen tasoista kuljetustukea. Myös laivakuljetukset sekä Pohjanlahdella että Saimaalla olisivat edelleen kuljetustuen piirissä edellyttäen, että tuen kohteena oleva tuote on valmistettu ensimmäisellä tai toisella perusvyöhykkeellä.

Ehdotettu muutos edellyttää edellä mainitun 1 §:n sekä 2 §:n 1 momentin 4 kohdan b alakohdan, 8 §:n 1 momentin, 10 §:n 1 ja 2 momentin sekä 12 §:n 1 momentin muuttamista tarpeellisilta osin.

Lain 2 §:n 1 momentin 4 kohta ja 8 §:n 1 momentti koskevat kuljetustuen piiriin kuuluvan kuljetuksen tarkempaa määrittelyä siten, että ensin mainitussa lainkohdassa on määritelty niiden satamien tai laivauspaikkojen sijainti, joista alkavat laivaukset tulevat kuljetustuen piiriin ja toiseksi mainitussa lainkohdassa kuljetustuen piiriin kuuluvan kuljetuksen alkukohta. Nämä lainkohdat sekä 1 § muutetaan siten, että ne koskevat ainoastaan kehitysalueen ensimmäistä ja toista perusvyöhykettä.

Kuljetustuen suuruuden perusteet on säädetty lain 10 §:ssä, johon sisältyy kutakin kuljetusmatkaa vastaavat kuljetustukiprosentit taulukon muodossa. Ehdotetun muutoksen johdosta taulukon tukiprosentit on tarpeen muuttaa siten, että nykyisiä tukiprosentteja, jotka koskevat kehitysalueen kolmannelta perusvyöhykkeeltä alkavia kuljetuksia, tulee korottaa 3 prosenttiyksiköllä tukitason määrittelemiseksi toiselta perusvyöhykkeeltä alkavista kuljetuksista. Näin muodostuvasta perustaulukosta saadaan ensimmäiseltä perusvyöhykkeeltä alkavien kuljetusten tukiprosentit korottamalla näitä tukiprosentteja kolmella prosenttiyksiköllä (10 §:n 2 momentti). Nämä muutokset ovat tarpeen, jotta nykyinen kuljetustukitaso säilyy entisellään ensimmäiseltä ja toiselta perusvyöhykkeeltä alkavissa kuljetuksissa.

1.2. Laivakuljetusten tuen yhtenäistäminen Saimaan ja Pohjanlahden kuljetusten kesken

Valtiontaloudellisia säästöjä voidaan myös aikaansaada saattamalla kuljetustuen piiriin kuuluvien tavaroiden Saimaan kanavan kautta tapahtuvat laivakuljetukset tasaveroiseen asemaan vastaaviin Pohjanlahden merikuljetuksiin nähden.

Lain 12 §:n 1 momentin nojalla kuljetustukea maksetaan Kalajoen kunnassa ja sen pohjoispuolella sijaitsevista Pohjanlahden satamista lähteville laivauksille 16,30 mk/ tonni ja Merikarvian kunnassa sekä sen ja Kalajoen kunnan välillä sijaitsevista satamista ja laivauspaikoista lähteville laivakuljetuksille 8,30 mk/tonni. Saimaan kanavan kautta tapahtuville laivauksille maksetaan kuljetustukea 32,75 mk/tonni silloin, kun laivaus tapahtuu Joensuun satamasta ja sen pohjoispuolella sijaitsevista satamista tai laivauspaikoista sekä 26,50 mk/tonni, kun laivaus tapahtuu muista Saimaan vesistöalueen satamista tai laivauspaikoista. Edellä mainituista kuljetustuen määristä kauppa- ja teollisuusministeriö on päättänyt lain 12 §:n 2 momentissa annetun valtuuden nojalla.

Korotettu laivakuljetustuki Saimaan kanavan kautta on toteutettu vuonna 1973 sen johdosta, että kuljetustukijärjestelmällä pyrittiin edistämään Saimaan kanavan liikennettä. Eri suuruisten kuljetustukien maksamista näiden kuljetusreittien välillä ei ole enää pidettävä tarkoituksenmukaisena.

Saimaan kanavan kautta tapahtuvien laivausten saattamiseksi samaan asemaan kuin Pohjanlahden satamien kautta tapahtuvat kuljetukset, ehdotetaan Joensuun satamasta ja sen pohjoispuolelta alkavista laivauksista maksettavaksi saman suuruinen kuljetustuki kuin Kalajoen kunnasta tai sen pohjoispuolelta Pohjanlahdella alkavista kuljetuksista maksetaan kuljetustukea eli 16,30 mk/tonni. Vastaavasti muista Saimaan vesistöalueen kuljetuksista maksettaisiin yhtä suuri kuljetustuki kuin Merikarvian kunnasta sekä sen ja Kalajoen kunnan väliltä alkavista Pohjanlahden laivauksista eli 8,30 mk/tonni.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Vuonna 1992 maksetusta 155 miljoonan markan suuruisesta kuljetustuesta oli kehitysalueen ensimmäisellä ja toisella perusvyöhykkeellä valmistetuille tuotteille maksetun kuljetustuen osuus 53 %. Ehdotetulla muutoksella saataisiin aikaan siten merkittävää säästöä vuonna 1994, jolloin kuluvan vuoden jälkimmäisen vuosipuoliskon kuljetustuki tulee maksettavaksi. Tarkemman markkamääräisen arvion esittäminen koko vuodelta 1994 ei tässä vaiheessa ole mahdollista, koska aluepoliittinen aluejako uudistetaan vuoden 1994 alusta.

Muuttamalla Saimaan kanavan kautta tapahtuviin laivakuljetuksiin maksettava kuljetustuki samansuuruiseksi kuin vastaaviin kuljetuksiin Pohjanlahdella kuluvan vuoden heinäkuun alusta lukien voidaan vuonna 1994 tapahtuvissa kuljetustukimaksuissa aikaansaada noin 4 miljoonan markan säästö.

Kuljetustuki maksetaan puolivuotiskausia koskevien hakemusten perusteella jälkikäteen. Tästä johtuen kunkin budjettivuoden aikana käytännössä vain noin kolmasosa maksatuksesta kohdistuu kyseisen vuoden aikana tapahtuneisiin kuljetuksiin. Siten merkittävämpien säästöjen aikaansaamiseksi vuonna 1994 maksettavassa kuljetustuessa lainmuutos on toteutettava kuluvan vuoden heinäkuun alusta.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu kauppa- ja teollisuusministeriössä virkatyönä.

4. Riippuvuus kansainvälisistä sopimuksista ja velvoitteista

Valtiontaloudellisten säästövaikutusten lisäksi ehdotetut muutokset suuntaavat aluetukijärjestelmän soveltamista Euroopan talousalueella sovellettavaksi tulevien periaatteiden mukaisesti.

5. Voimaantulo

Koska kuljetustukea haetaan ja maksetaan puolivuosittain, on tarkoituksenmukaisinta sekä hakijoiden että tukea myöntävän kauppa- ja teollisuusministeriön kannalta, että muutokset tuen myöntämisen perusteisiin ajoitetaan puolivuotiskauden alkuun, jolloin koko hakemuserää voidaan käsitellä yhtäläisin perustein. Tämän johdosta sekä säästöjen aikaansaamiseksi viivytyksettä lainmuutos ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1993.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki kuljetusten alueellisesta tukemisesta annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan kuljetusten alueellisesta tukemisesta 18 päivänä joulukuuta 1981 annetun lain (954/81) 1 §, 2 §:n 1 momentin 4 kohta, 8 §:n 1 momentti, 10 §:n 1 ja 2 momentti ja 12 §:n 1 momentti,

sellaisina kuin niistä ovat 1 § 15 päivänä joulukuuta 1989 annetussa laissa (1111/89) ja 10 §:n 1 momentti 21 päivänä joulukuuta 1984 annetussa laissa (901/84), seuraavasti:

1 §

Suomessa suoritettavista tavarankuljetuksista, jotka alkavat aluepolitiikasta annetussa laissa (1168/88) tarkoitetulta kehitysalueen ensimmäiseltä tai toiselta perusvyöhykkeeltä, maksetaan valtion varoista kuljetustukea siten kuin tässä laissa säädetään.

2 §

Kuljetustukea maksetaan:

4) laivalla suoritettavista kotimaahan suuntautuvista rannikkokuljetuksista ja ulkomaille suuntautuvista vientikuljetuksista:

a) jotka alkavat Merikarvian kunnassa ja sen pohjoispuolella sijaitsevista Pohjanlahden satamista tai laivauspaikoista;

b) jotka alkavat muualla kehitysalueen ensimmäisellä tai toisella perusvyöhykkeellä olevassa kunnassa sijaitsevasta satamasta tai laivauspaikasta ja koskevat kunnassa valmistettuja tuotteita; tai

c) jotka alkavat Saimaan vesistöalueen satamista tai laivauspaikoista ja tapahtuvat Saimaan kanavan kautta.


8 §

Kuljetustukea maksetaan kehitysalueen ensimmäisellä ja toisella perusvyöhykkeellä jalostettujen tuotteiden jalostuspaikalta alkavasta kuljetuksesta.


10 §

Kuljetustuen määrä 7 §:ssä tarkoitetusta kuljetusmaksusta on kehitysalueen toiselta perusvyöhykkeeltä alkavista rautatie- ja kuorma-autokuljetuksista:

Kuljetettu Tukiprosentti Tukiprosentti 2 §:n 2 momentissa
matka   tarkoitettuihin laivakuljetuksiin
kilometriä   liittyvissä kuljetuksissa
101- 115 - 8
116- 130 - 10
131- 160 - 13
161- 210 - 15
211- 260 - 18
261- 280 8 20
281- 300 12 23
301- 330 15 23
331- 400 18 23
401- 440 20 23
441- 500 23 23
501- 540 25 25
541- 600 28 28
601- 640 31 31
641- 700 33 33
701- 800 35 35
801- 900 37 37
901-1000 39 39
1001-1140 41 41
yli 1140 43 43

Kehitysalueen ensimmäiseltä perusvyöhykkeeltä alkavista kuljetuksista maksetaan 1 momentissa tarkoitettu tuki kolmella prosenttiyksiköllä korotettuna.


12 §

Kuljetustuen määrä 2 §:n 1 momentissa tarkoitetuissa laivakuljetuksissa on:

  mk/tonni
1) Kalajoen kunnassa ja sen pohjoispuolella
sijaitsevista Pohjanlahden satamista tai
laivauspaikoista sekä Saimaan kanavan kautta
tapahtuvissa Joensuun satamasta ja sen pohjois-
puolella olevista satamista tai laivauspaikoista
alkavista laivauksista 16,30
2) Merikarvian kunnassa sekä sen ja Kalajoen kunnan
välillä sijaitsevista Pohjanlahden satamista tai
laivauspaikoista sekä muista kuin 1 kohdassa
tarkoitetuista Saimaan vesistöalueen satamista
tai laivauspaikoista alkavista laivauksista 8,30
3) muualla kehitysalueen ensimmäisellä tai toisella
perusvyöhykkeellä olevassa kunnassa sijaitsevasta
satamasta tai laivauspaikasta alkavista
laivauksista, jotka koskevat kunnassa
valmistettuja tuotteita 8,30

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 1993. Lakia sovelletaan kuljetuksiin, jotka alkavat lain voimaantulopäivänä tai sen jälkeen.


Helsingissä 23 päivänä huhtikuuta 1993

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Kauppa- ja teollisuusministeri
Pekka Tuomisto

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.