Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 315/1992
Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi ammatillisista oppilaitoksista annetun lain 31 c §:n muuttamisesta ja 31 d §:n väliaikaisesta muuttamisesta sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 9 ja 40 §:n ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ammatillisista oppilaitoksista annettua lakia sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettua lakia ja niihin liittyen eräitä muissa oppilaitoslaeissa olevia säännöksiä. Valtion opetusviranomaiset voivat vuonna 1993 ostaa ammatillista koulutusta ammatillisilta oppilaitoksilta tavanomaisista menettelytavoista poiketen. Opiskelijoiden kotikunnille säädettäisiin velvollisuus osallistua opetusviranomaisten ostamasta perus- ja jatkokoulutuksesta aiheutuviin kustannuksiin. Esitys on tältä osin osa toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään työttömyyttä.

Opiskelijan kotikunnan maksuosuutta koskevia säännöksiä muutetaan siten, että valtion ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden kotikunnan maksuosuutta määrättäessä otetaan huomioon myös perustamishankkeiden kustannukset. Tältä osin esitys liittyy julkisen talouden tasapainon parantamiseksi päätettyihin toimenpiteisiin.

Esitys liittyy valtion vuoden 1993 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan vuoden 1993 alusta. Valtion opetusviranomaisten ostamaa koulutusta koskevia säännöksiä väliaikaisesti vuonna 1993 aloitettavaan koulutukseen.


YLEISPERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Hallitus päätti 1 päivänä lokakuuta 1992 tekemässään kannanotossa lyhyen ja keskipitkän aikavälin työllisyys- ja teollisuuspoliittiseksi ohjelmaksi lisätä ammatillisissa oppilaitoksissa annettavaa aikuiskoulutusta ja jatkokoulutusta vuonna 1993. Tämä edellyttää poikkeamista tavanmukaisista valtionosuusmenettelyistä, koska koulutus on käynnistettävä nopeasti ja tavallisesta koulutuksesta poikkeavina aikoina. Opiskelijan kotikunta on velvollinen suorittamaan valtiolle tästä koulutuksesta osuuden, joka vastaa kotikunnan maksuosuutta valtion ammatillisessa oppilaitoksessa järjestetyssä koulutuksessa. Vuoden 1993 alussa voimaan tulevassa laissa opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta (705/92) luovutaan väliaikaisen ammatillisen koulutuksen käsitteestä ja sitä kohdellaan rahoituksellisesti samoin kuin muuta ammatillista koulutusta. Mainittuun koulutuksen käynnistämiseen tarvitaan yksinkertaisempaa menettelyä, josta ehdotetaan ammatillisista oppilaitoksista annettuun lakiin otettavaksi tarpeelliset väliaikaiset säännökset.

Valtioneuvosto teki 14 päivänä lokakuuta 1992 periaatepäätöksen hallituksen toimenpiteistä julkisen talouden tasapainon parantamiseksi. Päätöksen mukaan muun ohella kuntien valtion oppilaitoksissa opiskelevista oppilaista maksamien kotikuntakorvausten laskentaperusteita koskevia säännöksiä muutetaan vuoden 1993 alusta lukien siten, että korvauksen markkamäärää vahvistettaessa otetaan huomioon myös toimitilojen kustannukset. Tämän perusteella opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettuun lakiin sekä oppilaitoslakeihin ehdotetaan tehtäväksi tarvittavat muutokset.

Kotikuntakorvauksen laskentaperusteen muutos on viimeksi mainitun periaatepäätöksen mukaan tarkoitus ulottaa vuoden 1994 alusta kunnallisiin ja yksityisiin oppilaitoksiin. Erikseen selvitetään, miten se toteutetaan. Ensiksi mainitun periaatepäätöksen mukaiset uudet koulutuspaikat sijoitettaisiin paitsi valtion myös kunnallisiin ja yksityisiin oppilaitoksiin. Koulutusta järjestettäisiin myös ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa, joissa on jo ennestään vastaavaa koulutusta. Koulutuksen käynnistymisen turvaamiseksi on tarkoituksenmukaista, että mainitussa väliaikaisesti vuonna 1993 aloitettavassa koulutuksessa ei kotikunnan maksuosuutta laskettaessa otettaisi huomioon perustamishankkeista aiheutuvia menoja.

2. Esityksen vaikutukset

Koulutuksen nopeaa lisäämistä koskevilla järjestelyillä ei ole vaikutusta valtion ja kuntien väliseen kustannusten jakoon. Kustannukset riippuvat muutoin siitä, kuinka paljon koulutusta järjestetään. Hallituksen kannanotossa päätetyt 8 000 aloituspaikkaa maksavat vuonna 1993 noin 320 miljoonaa markkaa, josta opiskelijoiden kotikuntien maksuosuudet ovat noin 134 miljoonaa markkaa. Aikuisopintorahaan arvioidaan kuluvan lisäksi noin 92 miljoonaa markkaa. Opiskelijan kotikunnan maksuosuuden määräämisen perusteen muutos valtion oppilaitoksissa lisää valtion tuloja vuonna 1993 noin 100 miljoonaa markkaa. Esitys liittyy näiltä osin vuoden 1993 talousarvioesitykseen, johon on tarkoitus esittää mainittuja menojen ja tulojen lisäyksiä koskevat korjaukset.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkamiestyönä opetusministeriössä. Luonnoksesta on käyty kunnallistaloutta ja -hallintoa koskevasta neuvottelumenettelystä tehdyn sopimuksen mukaiset neuvottelut, joissa kuntien keskusjärjestöt ilmoittivat, että lisättävä koulutus on työllisyyskoulutusta, joka ei kuulu kotikuntakorvauksen piiriin ja että esitys muuttaa valtion ja kuntien välistä kustannusten jakoa.

YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

1. Lakiehdotusten perustelut

1.1. Laki ammatillisista oppilaitoksista

31 c §. Kotikunnan maksuosuus. Pykälään on tehty muutos, joka mahdollistaa perustamishankkeista aiheutuneiden menojen ottamisen huomioon määrättäessä kotikunnan maksuosuutta. Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 9 §:n 3 momenttia ehdotetaan samanaikaisesti muutettavaksi siten, että perustamishankkeet otetaan huomioon määrättäessä oppilaan kotikunnan maksuosuutta valtion ammatillisten oppilaitosten menoista.

31 d §. Ammatillisen koulutuksen rahoitus eräissä tapauksissa. Koulutuksen käynnistämiseksi mahdollisimman nopeasti ehdotetaan 31 d §:ää väliaikaisesti muutettavaksi siten, että valtion opetusviranomaiset voivat valtion talousarvioon otetun määrärahan rajoissa ostaa ammatillisilta oppilaitoksilta sellaista ammatillista perus- ja jatkokoulutusta, jonka kustannuksiin myös opiskelijoiden kotikunnat ovat velvollisia osallistumaan. Koulutuksessa voitaisiin poiketa ammatillisten oppilaitosten valtionosuuden perusteena olevista yksikköhinnoista. Opiskelijoiden kotikunnan maksuosuus laskettaisiin valtion ammatillisten oppilaitosten todennäköisten kustannusten perusteella siten kuin opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 9 §:n 3 momentissa valtion ammatillisten oppilaitosten osalta säädetään. Kotikunnan maksuosuutta laskettaessa ei otettaisi huomioon perustamishankkeista aiheutuneita menoja. Opiskelijan kotikunnan maksuvelvollisuus määräytyisi samojen oppilasmäärän laskentapäivien mukaan kuin muussakin ammatillisessa koulutuksessa eli tammikuun 10 ja syyskuun 10 päivän mukaan ja, milloin koulutusta ei sen lyhyyden vuoksi järjestetä laskentapäivänä, koulutuksen päättymistä seuraavan laskentapäivän mukaan. Koulutuksen hankinnasta vastaisivat käytännössä pääasiassa lääninhallitukset.

1.2. Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta

9 §. Kotikuntien maksuosuudet. Pykälän 3 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että valtion ammatillisen oppilaitoksen opiskelijan kotikunnan maksuosuutta määrättäessä otetaan huomioon myös perustamishankkeiden kustannukset. Lisäksi momenttiin on tehty eräitä kielellisiä täsmennyksiä. Viittaussäännösten kautta perustamishankkeet tulisivat otetuiksi huomioon myös lastentarhanopettajaopistojen opiskelijoiden kotikuntien maksuosuuksissa.

40 §. Maksaminen. Pykälään ehdotetaan lisättäväksi säännös ajankohdasta, jolloin oppilaan kotikunnan tulee maksaa osuutensa valtion ylläpitämän ammatillisen oppilaitoksen opiskelijasta aiheutuvista käyttökustannuksista.

1.3. Laki ammatillisista aikuiskoulutuskeskuksista

4 §. Ylläpitämislupa. Pykälän 2 momentin mukaan valtioneuvoston istunnolle kuuluva toimivalta aikuiskoulutuskeskuksen ylläpitämisoikeuden luovuttamista koskevassa asiassa ehdotetaan siirrettäväksi muiden ammatillisten oppilaitosten mukaisesti opetusministeriölle.

16 §. Opiskelijan kotikunnan korvaus. Pykälän 1 momenttiin ehdotetaan tehtäväksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 9 §:n 3 momentin muuttamisen edellyttämät muutokset. Ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa opiskelijan kotikunnan korvausta valtiolle laskettaessa ei otettaisi huomioon perustamishankkeista aiheutuneita menoja.

1.4. Laki kuulovammaisten ja näkövammaisten sekä liikuntavammaisten kouluista

17 a §. Pykäläehdotuksen mukaan kuulovammaisten ja näkövammaisten sekä liikuntavammaisten koulun oppilaan kotikunnan maksuosuutta laskettaessa ei oteta huomioon perustamishankkeista aiheutuneita menoja. Näin ollen näiden koulujen osalta maksuosuuden määräytymisperuste ei muuttuisi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 9 §:n 3 momenttiin samanaikaisesti ehdotetun muutoksen mukaisesti. Ilman tässä ehdotettua muutosta vammaisten lasten koulujen oppilaiden kotikunnan maksuosuus muodostuisi niin korkeaksi, että se saattaisi vaikeuttaa vammaisten lasten opetuksen tarkoituksenmukaista järjestämistä.

2. Voimaantulo

Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993.

Valtion opetusviranomaisten ostamaa koulutusta koskevia säännöksiä sovellettaisiin väliaikaisesti vuonna 1993 aloitettavaan koulutukseen.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäviksi seuraavat lakiehdotukset:

1.

Laki ammatillisista oppilaitoksista annetun lain 31 c §:n muuttamisesta ja 31 d §:n väliaikaisesta muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan ammatillisista oppilaitoksista 10 päivänä huhtikuuta 1987 annetun lain (487/87) 31 c § ja väliaikaisesti 31 d §, sellaisina kuin ne ovat 3 päivänä elokuuta 1992 annetussa laissa (717/92), seuraavasti:

31 c §
Kotikunnan maksuosuus

Ammatillista peruskoulutusta antavassa ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevan oppilaan kotikunta on velvollinen suorittamaan oppilaitoksen ylläpitäjälle oppilaasta aiheutuvan osuutensa oppilaitoksen kustannuksista opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain mukaisesti.


31 d §
Ammatillisen koulutuksen rahoitus eräissä tapauksissa

Valtion opetusviranomaiset voivat valtion talousarvioon otetun määrärahan rajoissa ostaa koulutusta ammatillisilta oppilaitoksilta.

Opiskelijan kotikunta on velvollinen suorittamaan valtiolle 1 momentissa tarkoitetusta ammatillisesta perus- ja jatkokoulutuksesta aiheutuvista kustannuksista osuuden, joka lasketaan valtion ammatillisten oppilaitosten keskimääräisten todennäköisten oppilasta kohti laskettujen kustannusten perusteella noudattaen, mitä kotikunnan maksuosuudesta opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa (705/92) valtion ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden osalta säädetään. Maksuosuutta määrättäessä ei oteta huomioon perustamishankkeista aiheutuneita menoja.

Edellä 2 momentissa säädettyä maksuosuutta määrättäessä opiskelijan kotikunnalla tarkoitetaan kuntaa, jossa syyskuun 10 päivänä tai tammikuun 10 päivänä (laskentapäivä) koulutuksessa olevalla opiskelijalla on väestökirjalain (141/69) mukainen kotipaikka laskentapäivää edeltävän elokuun 1 päivänä. Jos koulutusta ei sen lyhyyden vuoksi järjestetä laskentapäivänä, maksuvelvollisuus määräytyy koulutuksen päättymistä seuraavan laskentapäivän mukaan. Maksuajankohdasta on voimassa, mitä siitä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa valtion ylläpitämän oppilaitoksen osalta säädetään. Oppilasmäärien ilmoittamisesta on voimassa, mitä siitä viimeksi mainitun lain nojalla säädetään.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993.

Lain 31 d §:ää sovelletaan valtion opetusviranomaisen ostamaan, vuonna 1993 aloitettavaan koulutukseen.

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


2.

Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 9 ja 40 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta 3 päivänä elokuuta 1992 annetun lain (705/92) 9 §:n 3 momentti sekä

lisätään 40 §:ään uusi 3 momentti, jolloin nykyinen 3 momentti siirtyy 4 momentiksi, seuraavasti:

9 §
Kotikuntien maksuosuudet

Oppilaan kotikunnan maksuosuus valtion ylläpitämän ammatillisen oppilaitoksen opiskelijasta aiheutuvista kustannuksista lasketaan valtioneuvoston valtion ammatillisten oppilaitosten keskimääräisten todennäköisten kustannusten perusteella oppilasta kohti ennalta seuraavaa vuotta varten vahvistamasta markkamäärästä. Markkamäärä vahvistetaan valtion ammatillisten oppilaitosten edellisenä vuonna toteutuneiden kulutusmenojen ja perustamishankkeista aiheutuneiden menojen sekä kone-, kalusto- ja laitehankinnoista aiheutuneiden menojen perusteella. Markkamäärää vahvistettaessa otetaan huomioon arvioitu kuluvan ja seuraavan vuoden kustannustason muutos sekä kulutusmenojen osalta lisäksi mainituille vuosille arvioidut toiminnan laadun ja laajuuden muutokset. Kotikunnan on suoritettava oppilasta kohti vahvistetun markkamäärän ja siitä 8 §:ssä säädetyn asteikon mukaan laskettavan markkamäärän erotus.

40 §
Maksaminen

Oppilaan kotikunnan tulee maksaa osuutensa valtion ylläpitämän ammatillisen oppilaitoksen oppilaasta aiheutuvista kustannuksista valtiolle kaksi kertaa vuodessa, ensimmäinen erä maaliskuun ja toinen erä marraskuun loppuun mennessä.



Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993.

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


3.

Laki ammatillisista aikuiskoulutuskeskuksista annetun lain 4 ja 16 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan ammatillisista aikuiskoulutuskeskuksista 31 päivänä elokuuta 1990 annetun lain (760/90) 4 §:n 2 momentti ja 16 §:n 1 momentti,

näistä 16 §:n 1 momentti sellaisena kuin se on 3 päivänä elokuuta 1992 annetussa laissa (720/92), seuraavasti:

4 §
Ylläpitämislupa

Aikuiskoulutuskeskuksen ylläpitämisoikeuden saa luovuttaa toiselle opetusministeriön luvalla.

16 §
Opiskelijan kotikunnan korvaus

Aikuiskoulutuskeskuksessa järjestettyyn opetustoimen viranomaisen ostamaan ammatilliseen peruskoulutukseen ja jatkolinjoina annettavaan koulutukseen osallistuvan opiskelijan kotikunta on velvollinen suorittamaan korvauksen valtiolle. Korvaus määrätään vuosittain valtion ammatillisten oppilaitosten keskimääräisten todennäköisten oppilasta kohti laskettujen kustannusten perusteella noudattaen, mitä kotikunnan maksuosuudesta opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa valtion ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden osalta säädetään. Korvausta määrättäessä ei oteta huomioon perustamishankkeista aiheutuneita menoja.



Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993.

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


4.

Laki kuulovammaisten ja näkövammaisten sekä liikuntavammaisten kouluista annetun lain 17 a §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan kuulovammaisten ja näkövammaisten sekä liikuntavammaisten kouluista 27 päivänä toukokuuta 1983 annetun lain (481/83) 17 a §:n 1 momentti,

sellaisena kuin se on 3 päivänä elokuuta 1992 annetussa laissa (714/92), seuraavasti:

17 a §

Oppilaan kotikunta on velvollinen suorittamaan valtiolle tässä laissa tarkoitetun erityiskoulun varsinaisesta oppilaasta maksuosuuden, joka lasketaan tässä laissa tarkoitettujen koulujen mainituista oppilaista aiheutuvien keskimääräisten todennäköisten kustannusten perusteella siten kuin opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa (705/92) valtion ammatillisten oppilaitosten osalta säädetään. Maksuosuutta laskettaessa ei oteta huomioon perustamishankkeista aiheutuneita menoja.



Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993.

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 27 päivänä marraskuuta 1992

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Opetusministeri
Riitta Uosukainen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.