Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 100/1991
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ammatillisten oppilaitosten rahoituksesta annetun lain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan ammatillisten oppilaitosten rahoituksesta annettuun lakiin lisättäväksi ammatilliseksi erityisoppilaitokseksi määrätyn kunnallisen ammatillisen oppilaitoksen rahoitusta koskevat säännökset. Rahoitus järjestettäisiin samaan tapaan kuin yksityisten ammatillisten erityisoppilaitosten rahoitus. Kuntainliiton omistamasta Yrkesskolan i Jakobstad -nimisestä ammattioppilaitoksesta on tarkoitus muodostaa ammatillinen erityisoppilaitos siten, että sille määrätään osittain erityisoppilaitoksen asema ja tehtävät.

Esitys liittyy valtion vuoden 1992 tulo- ja menoarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä elokuuta 1992.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut muutokset

Ammatillisista oppilaitoksista annetun lain 1 §:n 3 momentin (673/89) mukaan ammatillisia erityisoppilaitoksia ovat valtioneuvoston sellaisiksi määräämät ammatilliset oppilaitokset. Tällaisia oppilaitoksia on kaikkiaan 16. Niistä kuusi on valtion ja kymmenen yksityisiä vammaisjärjestöjen ylläpitämiä oppilaitoksia. Nämä kaikki oppilaitokset ovat suomenkielisiä.

Yhtään ruotsinkielistä ammatillista erityisoppilaitosta ei maassamme ole. Ruotsinkielinen ammatillinen erityisopetus on järjestetty tavallisissa ammatillisissa oppilaitoksissa joko muiden opiskelijoiden kanssa samoissa opetusryhmissä tai erityisryhmissä. Tämän vuoksi ruotsinkieliset erityisopetusta tarvitsevat, kuten kehitysvammaiset, eivät voi saada samoja erityisiä sosiaalisia etuja kuin erityisoppilaitosten opiskelijat. Ruotsinkielistä erityisopetusta varten ei myöskään ole erityisopetuksen kehittämisestä ja asiantuntija-avun antamisesta vastaavaa yksikköä, jollaisena erityisoppilaitokset ammatillisista oppilaitoksista annetun lain 32 b §:n (673/89) mukaan voivat toimia.

Kommunalförbundet Norra Svenska Österbottens yrkesläroanstalter -niminen kuntainliitto on esittänyt ruotsinkielisen ammatillisen erityisoppilaitoksen perustamista. Ruotsinkielistä erityisopetusta on väliaikaisen ammatillisen koulutuksen varoin järjestetty mainitun kuntainliiton ylläpitämässä Yrkesskolan i Jakobstad -nimisessä ammattioppilaitoksessa. Koska nuorisoasteen väliaikaisen ammatillisen koulutuksen uusien opiskelijoiden sisäänotto on tarkoitus lopettaa vuonna 1992, tämä toiminta lakkaa. Hallituksen esityksessä valtion vuoden 1992 tulo- ja menoarvioksi, johon tämä esitys liittyy, on varauduttu muodostamaan Yrkesskolan i Jakobstad -nimisestä ammattioppilaitoksesta ammatillinen erityisoppilaitos 1 päivästä elokuuta 1992 siten, että sille määrätään osittain erityisoppilaitoksen asema ja tehtävät.

Ammatillisten erityisoppilaitosten toimintaa ja rahoitusta koskevat säännökset sääntelevät nykyisin vain valtion ja yksityisiä oppilaitoksia. Valtionavustuksesta yksityisille ammatillisille erityisoppilaitoksille säädetään ammatillisten oppilaitosten rahoituksesta annetun lain 10 a-10 d §:ssä (674/89). Käyttökustannukset valtio maksaa valtionavustuksena kokonaisuudessaan. Oppilaan kotikunta maksaa mainitun lain 14 §:n 2 momentin ja 17 c §:n mukaan valtiolle korvauksen samojen perusteiden mukaan kuin valtion ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevasta oppilaasta. Valtionavustus perustamiskustannuksiin on 67 prosenttia. Ammatillisten oppilaitosten oppilaiden opintososiaalisista eduista annetun lain 7 a §:n (675/89) mukaan ammatillisen erityisoppilaitoksen oppilaalle voidaan antaa erityisiä sosiaalisia etuja, jollei hän saa niitä muun lain nojalla tai muulla perusteella. Ammatillisista oppilaitoksista annetun lain 4 §:n mukaan ammatillisen oppilaitoksen ylläpitäjänä voi olla valtio, kunta tai kuntainliitto taikka rekisteröity suomalainen yhteisö tai säätiö. Tarkoitus on, että ammatilliseksi erityisoppilaitokseksi osittain määrätty kunnallinen ammatillinen oppilaitos saisi valtionosuutta pääasiassa samoin perustein kuin yksityiset erityisoppilaitokset.

Edellä esitetyn perusteella ehdotetaan ammatillisten oppilaitosten rahoituksesta annettuun lakiin lisättäväksi uusi 10 e §, jonka mukaan ammatilliseksi erityisoppilaitokseksi osittain määrätyn kunnallisen ammatillisen oppilaitoksen valtionosuudesta on tämän toiminnan osalta voimassa, mitä valtionavustuksesta yksityisille ammatillisille erityisoppilaitoksille säädetään. Valtionosuutta perustamiskustannuksiin ei kuitenkaan myönnettäisi mainitun lain 10 a §:n mukaan, vaan kunnallisten oppilaitosten valtionosuuksia koskevan 4 §:n mukaan ja valtionosuuteen oikeuttavia käyttökustannuksia olisivat vain 5 §:ssä tarkoitetut käyttökustannukset.

Vastaavasti yksityisessä erityisoppilaitoksessa opiskelevan oppilaan kotikunnan korvausta ja sen määräytymisperusteita koskeviin 14 §:n 2 momenttiin ja 17 c §:n otsikkoon tehtäisiin kunnallista erityisoppilaitosta koskevat lisäykset.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Kunnalliseksi ammatilliseksi erityisoppilaitokseksi muodostettavan Yrkesskolan i Jakobstad -nimisen ammattioppilaitoksen käyttökustannukset olisivat osittaisen erityisoppilaitoksena toimimisen osalta noin 1,7 miljoonaa markkaa vuodessa. Vuodelle 1992 aiheutuvat lisäkustannukset 1 päivästä elokuuta 1992 on otettu huomioon valtion vuoden 1992 tulo- ja menoarvioesityksessä.

3. Tarkemmat säännökset ja määräykset

Ammatillisista erityisoppilaitoksista annettuun asetukseen (677/89) lisättäisiin kunnallisen ammatillisen erityisoppilaitoksen virkoja koskevat säännökset ja tehtäisiin eräitä muita asian vaatimia tarkistuksia.

4. Voimaantulo

Esitys liittyy valtion vuoden 1992 tulo- ja menoarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä elokuuta 1992. Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki ammatillisten oppilaitosten rahoituksesta annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan ammatillisten oppilaitosten rahoituksesta 3 päivänä kesäkuuta 1983 annetun lain (494/83) 3 a luvun otsikko, 14 §:n 2 momentti ja 17 c §:n otsikko, sellaisina kuin ne ovat 14 päivänä heinäkuuta 1989 annetussa laissa (674/89), sekä

lisätään lakiin uusi 10 e § seuraavasti:

3 a luku

Valtionavustus ammatillisilleerityisoppilaitoksille

10 e §

Ammatilliseksi erityisoppilaitokseksi osittain määrätyn kunnallisen ammatillisen oppilaitoksen valtionosuudesta on tämän toiminnan osalta voimassa, mitä valtionavustuksesta yksityisille ammatillisille erityisoppilaitoksille säädetään. Valtionosuutta myönnetään kuitenkin perustamiskustannuksiin 4 §:n mukaan ja valtionosuuteen oikeuttavia käyttökustannuksia ovat vain 5 §:ssä tarkoitetut käyttökustannukset.

14 §

Oppilaan kotikunta on velvollinen suorittamaan valtiolle korvauksen oppilaasta, joka opiskelee yksityisessä tai 10 e §:ssä tarkoitetussa kunnallisessa ammatillisessa erityisoppilaitoksessa.

17 c §

Korvaus valtiolle yksityisen tai kunnallisen ammatillisen erityisoppilaitoksen kustannuksista

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä elokuuta 1992.

Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 4 päivänä lokakuuta 1991

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Opetusministeri
Riitta Uosukainen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.