Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 83/1991
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi luottolaitosten varoista myönnettävistä eräistä korkotukilainoista annetun lain 2 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan luottolaitosten varoista myönnettävistä korkotukilainoista annettua lakia muutettavaksi siten, että korkotukilainoja voitaisiin myöntää kaikkia kotimaisia energialähteitä hyödyntäville laitoksille, yhdyskuntien energiansäästöinvestoinneille ja uudelle energiateknologialle.

Esitys liittyy vuoden 1992 tulo- ja menoarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Lainmuutos on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 1992.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut muutokset

Luottolaitosten varoista myönnettävistä eräistä korkotukilainoista annetun lain (1015/77) 2 §:n mukaisesti voidaan korkotukilainoja myöntää muun muassa yritysten energiansäästöinvestointien suorittamiseen, kotimaista polttoainetta käyttävien laitosten rakentamiseen ja kotimaisten polttoaineiden tuotannon edellyttämien investointien suorittamiseen sekä uuteen energiantuotantoteknologiaan perustuviin hankkeisiin. Korkotuen lisäksi voidaan näihin hankkeisiin usein myöntää avustuksia valtion varoista.

Energiansäästöinvestointeihin korkotukilainoja voidaan voimassa olevan lain nojalla antaa vain yritysten hankkeisiin. Kuitenkin yhdyskuntien energiansäästön edistäminen olisi tarkoituksenmukaista muun muassa ympäristösyistä. Yhdyskunnissa säästömahdollisuuksia on erityisesti kaukolämmön tuotannossa, sähkön tuotannossa ja palvelujen tuotannossa. Yhdyskuntien energiansäästöinvestointien pääomakustannukset ovat merkittävät, jonka vuoksi korkotuen ehdotettu laajentaminen näihin hankkeisiin voisi tehokkaasti edistää energiansäästöhankkeita.

Korkotukilainoja voidaan voimassa olevan lain nojalla antaa kotimaista polttoainetta käyttäville laitoksille. Kotimaisten polttoaineiden ohella kotimaisia energialähteitä ovat muun muassa tuuli, aurinko ja maalämpö. Nämä kotimaiset energialähteet ovat yleensä uusiutuvia ja niitä käyttävät energiatuotantolaitokset ovat ympäristöystävällisiä. Laitosten investoinnit tehoyksikköä kohden ovat kuitenkin suuret, jonka vuoksi rahoituksen järjestyminen on vaikeaa. Esityksessä ehdotetaan, että myös näiden kotimaisia energialähteitä käyttävien laitosten rakentamiseen voitaisiin antaa korkotukilainoja.

Uuden teknologian korkotuki koskee tällä hetkellä vain energiaa tuottavia laitoksia ja energiansiirtojärjestelmiä. Uudet teknologiset ratkaisut ovat kuitenkin tarpeellisia koko energian tuotanto- ja käyttöketjussa. Niiden käyttöönotto on hidasta riskeistä ja suuresta rahoitustarpeesta johtuen. Korkotuki ehdotetaan ulotettavaksi koskemaan kaikkia uuteen teknologiaan perustuvia investointeja kuten uusia ratkaisuja esim. polttoaineiden tuotannossa ja energiaa käyttävissä yksiköissä.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Energiainvestointien korkohyvityksen määrä olisi neljänä ensimmäisenä lainavuotena enintään 4 tai erityisistä syistä enintään 6 prosenttia ja lainavuosien 5-8 aikana enintään 2 tai erityisistä syistä enintään 4 prosenttia. Energiainvestointien korkotukilainoja on vuoden 1992 tulo- ja menoarvioesityksessä ehdotettu hyväksyttäväksi enintään 150 milj. markkaa. Tästä valtuudesta arvioidaan esityksen mukaisille kohteille annettavien korkotukilainojen määräksi 10-20 miljoonaa markkaa, josta aiheutuu korkotukena valtiolle menoja 2-4 miljoonaa markkaa.

3. Voimaantulo

Esitys liittyy vuoden 1992 tulo- ja menoarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Laki on tarkoitus saattaa voimaan 1 päivänä tammikuuta 1992.

Edellä olevan perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki luottolaitosten varoista myönnettävistä eräistä korkotukilainoista annetun lain 2 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan luottolaitosten varoista myönnettävistä eräistä korkotukilainoista 23 päivänä joulukuuta 1977 annetun lain (1015/77) 2 §:n 7, 9 ja 11 kohta,

sellaisina kuin ne ovat, 2 §:n 7 ja 9 kohta 17 päivänä joulukuuta 1982 annetussa laissa (944/82) ja 2 §:n 11 kohta 23 päivänä joulukuuta 1988 annetussa laissa (1195/88), näin kuuluviksi:

2 §

Korkotukilainoja voidaan antaa:

7) yritysten ja yhdyskuntien energiansäästöinvestointien suorittamiseen;

9) kotimaista energialähdettä käyttävien laitosten rakentamiseen ja kotimaisten polttoaineiden tuotannon investointien suorittamiseen;

11) uuteen energiateknologiaan perustuvien investointien suorittamiseen;

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


Helsingissä 20 päivänä syyskuuta 1991

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Valtiovarainministeri
Iiro Viinanen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.