Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 37/1991
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi hierojan toimesta annetun lain 2 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan, että hierojan toimesta annetun lain 2 §:ä muutettaisiin siten, että opetushallituksen sijasta sosiaali- ja terveyshallitus voisi hyväksyä eräät yksityiset hierojien oppilaitokset, joista valmistuvat henkilöt voivat harjoittaa koulutetun hierojan tointa.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan viimeistään 1 päivänä elokuuta 1991.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut muutokset

Hierojien toimesta annetun lain 2 §:ä on muutettu 1 päivästä maaliskuuta 1991 lukien lailla (69/91) siten, että lääkintöhallituksen sijasta ammattikasvatushallitus hyväksyy sellaiset opetuslaitokset, joissa suoritetun koulutetuille hierojille määrätyn oppijakson ja siitä saadun todistuksen perusteella Suomen kansalaisella on oikeus harjoittaa koulutetun hierojan tointa. Ammattikasvatushallituksen tehtävät on siirretty 1 päivästä huhtikuuta 1991 lukien opetushallitukselle.

Edellä mainitun hierojien toimesta annetun lain 2 §:n muutoksen voimaantulon jälkeen on käynyt ilmi, että yleiset ammattikoulutusta koskevat säännökset eivät suoraan ole sovellettavissa kaikkien yksityisten opetuslaitosten antamaan hierojakoulutukseen. Tästä syystä opetushallitus ei voi hyväksyä kaikkia niitä yksityisiä opetuslaitoksia, jotka lääkintöhallitus on hyväksynyt toimimaan toistaiseksi hierojien opetuslaitoksina. Tällaisia laitoksia on neljä kappaletta. Mikäli näistä laitoksista valmistuvat henkilöt eivät voi harjoittaa koulutetun hierojan tointa, lakkaavat laitosten toimintaedellytykset, koska niihin ei enää hakeutuisi oppilaita. Tällaisia vaikutuksia ei edellä mainitulla lainmuutoksella kuitenkaan tarkoitettu, mistä syystä ehdotetaan, että näiden yksityisten hierojien opetuslaitosten hyväksyntä siirrettäisiin sosiaali- ja terveyshallitukselle, joka voisi lääkintöhallituksen tapaan hyväksyä nämä opetuslaitokset.

Esitys on valmisteltu yhteistyössä opetusministeriön, opetushallituksen sekä sosiaali- ja terveyshallituksen kanssa.

2. Esityksen taloudelliset, organisatoriset ja henkilöstövaikutukset

Esityksellä ei ole taloudellisia, organisatorisia eikä henkilöstövaikutuksia.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan viimeistään 1 päivänä elokuuta 1991, jotta sosiaali- ja terveyshallitus voisi hyväksyä yksityiset hierojaoppilaitokset ennen kuin niiden seuraavat kurssit alkavat elokuun loppupuolella ja jotta näillä kursseilla opiskelevat voisivat valmistuttuaan toimia laillistettuina hierojina.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki hierojan toimesta annetun lain 2 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan hierojan toimesta 20 päivänä joulukuuta 1945 annetun lain (1231/45) 2 §, sellaisena kuin se on 17 päivänä tammikuuta 1991 annetussa laissa (69/91), seuraavasti:

2 §

Oikeus harjoittaa koulutetun hierojan tointa on Suomen kansalaisella, joka on suorittanut hierojan koulutuksen opetushallituksen toimialaan kuuluvassa oppilaitoksessa tai joka suoritettuaan koulutetuille hierojille määrätyn oppijakson sosiaali- ja terveyshallituksen hyväksymässä muussa opetuslaitoksessa on saanut koulutetun hierojan todistuksen taikka joka on saanut 6 §:n nojalla laillistuskirjan.

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 19 .


Helsingissä päivänä kuuta 19

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Sosiaali- ja terveysministeri
Eeva Kuuskoski

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.